ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΕΩΣ ΚΑΙ 3-4 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Δραματική είναι η κατάσταση για χιλιάδες υποψήφιους συνταξιούχους λόγω  της σοβαρής καθυστέρησης στην έκδοση συντάξεων.

Σε εκκρεμότητα βρίσκονται σήμερα 90.000 αιτήσεις για χορήγηση κύριας σύνταξης, 90.000 για επικουρική και 42.000 για εφάπαξ. Ο χρόνος αναμονής για την έκδοση της οριστικής κύριας σύνταξης φθάνει και τα 2 χρόνια, κατά μέσο όρο, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στις συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση (πάνω από 2 ταμεία). Όσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις, η καθυστέρηση ξεπερνά και τα 3 χρόνια. Η σοβαρή  κατάσταση που εχει δημιουργηθεί οδηγεί  τους υποψηφιους συνταξιουχους σε περιθωριοποίηση δεδομένου ότι θα λάβουν ψαλιδισμένες  συντάξεις και εφάπαξ και παράλληλα αναγκάζονται να ζούν με τις μικρές προσωρινές συντάξεις.            

Χαρακτηριστικό της αδράνειας- εκτός από  την απουσία  ηλεκτρονικών υποδομών και δεδομένων- είναι ότι  δεν έχουν εκδοθεί οι απαιτούμενες εγκύκλιοι  για διάφορες κατηγορίες  ασφαλισμένων ενώ δεν υπάρχει η απαιτούμενη μηχανογραφική εφαρμογή μετά την ένταξη των ταμείων στον ΕΦΚΑ με αποτέλεσμα να εξαιρούνται από την έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων μέχρι και σήμερα οι ασφαλισμένοι με διαδοχική ασφάλιση του πρώην Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, καθώς και του πρώην ΙΚΑ με διατάξεις Δημοσίου. Eτσι εδώ και 23 μήνες από την ψήφιση του 4387/16 (ν. Κατρούγκαλου) εξακολουθούν και δεν βγαίνουν πράξεις συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση στο  δημόσιο, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η έκδοση του εφάπαξ  και στην συνέχεια η έκδοση των ψαλιδισμένων  επικουρικών συντάξεων.

Ήδη πολλοί υποψήφιοι συνταξιούχοι έχουν καταθέσει εξώδικα για την παράνομη καθυστέρηση στην έκδοση συντάξεων ενώ το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων σχεδιάζει να προσφύγει σε ένδικα μέσα.

Τέλος το ΕΝΔΙΣΥ ενημερώνει ότι η καταβολή των συντάξεων του μήνα Μαΐου θα ξεκινήσει την Παρασκευή, 27 Απριλίου με την διαδικασία να ολοκληρώνεται έως την Πέμπτη, 3 Μαΐου.

Αναλυτικά:

– Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 27 Απριλίου 2018 ημέρα Παρασκευή.
– Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 27 Απριλίου 2018 ημέρα Παρασκευή.
– Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 02 Μαΐου 2018 ημέρα Τετάρτη.
– Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 02 Μαΐου 2018 ημέρα Τετάρτη.
– Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις στις 28 Απριλίου 2018 ημέρα Παρασκευή.
– Το ΕΤΕΑΕΠ θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις στις 3 Μαΐου 2018 ημέρα Πέμπτη.
– Τα υπόλοιπα Ταμεία του Υπουργείου Εργασίας θα καταβάλλουν τις συντάξεις στις 27 Απριλίου 2018 ημέρα Παρασκευή.

 

 

 

ΠΕΝΤΑΠΛΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2019…

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Αντιμέτωπες με πέντε μειώσεις θα βρεθούν οι συντάξεις σε λιγότερους από οχτώ μήνες από σήμερα.

Αυτό προκύπτει κυρίως από τα μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση πριν περίπου ένα χρόνο.

Πρώτα απ΄ όλα, από 1/1/2019 θα μειωθούν έως 18% τρεις στις τέσσερις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις.

 Μείωση έως 18% θα υποστούν ορισμένες επιικουρικές συντάξεις.   

Επίσης θα καταργηθεί το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, το οποίο παίρνει σήμερα  κοντά στο 10% των συνταξιούχων. 

Παράλληλα, οι συντάξεις οι οποίες θα αποδοθούν το 2019 σε ασφαλισμένους που έκαναν αίτηση το 2018 θα είναι έως και 30% μειωμένες.

Τέλος,  δεν θα ισχύει η «προσωπική διαφορά» για όσους ασφαλισμένους αιτηθούν σύνταξη μετά την 1/1/2019.

Πιο αναλυτικά:

1)      Σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου, η «κάλυψη» (από 50% έως 25%)  της «προσωπικής διαφοράς» εφόσον  αυτή ξεπερνά το 20% ισχύει για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης (σ.σ. για κύριες συντάξεις) οι οποίες θα κατατεθούν έως έως 31/12/2018. Με άλλα λόγια, για τις συντάξεις τις οποίες θα αιτηθούν ασφαλισμένοι από την 1/1/2019 και έπειτα, δεν θα υπάρχει καμία «κάλυψη» της «προσωπικής διαφοράς». Έτσι  οι συντάξεις αυτές θα υποστούν μειώσεις έως και 40% σε σχέση με το επίπεδο το οποίο θα είχαν αν υπολογιζόταν με τις διατάξεις οι οποίες ίσχυαν προ του νόμου Κατρούγκαλου.

2)      Για τις κύριες  συντάξεις τις οποίες αιτήθηκαν ασφαλισμένοι από 1/1/2018 έως 31/12/2018 και εμφανίζουν «προσωπική διαφορά» άνω του 20%, θα προκύψει μία περικοπή που θα αντιστοιχεί στα ¾ της «προσωπικής διαφοράς». Το υπόλοιπο ¼ θα «καλυφθεί» από τον ΕΦΚΑ. Έτσι οι συντάξεις αυτές θα μειωθούν έως και 30%, δεδομένου ότι έως τώρα επανϋπολογισμοί συντάξεων «δείχνουν» ότι οι «προσωπικές διαφορές» φτάνουν ακόμα και το 40%.

3)      Οι κύριες συντάξεις οι οποίες καταβάλλονταν κατά την 12/5/2016 (δηλαδή μία μέρα πριν ξεκινήσει η ισχύς του νόμου Κατρούγκαλου) με εξαίρεση τις συντάξεις του ΟΓΑ θα κοπούν έως 18%, εφόσον εμφανίζουν θετική «προσωπική διαφορά». Στις συντάξεις αυτές περιλαμβάνονται ακόμα και εκείνες τις οποίες είχαν ήδη αιτηθεί έως την 12/5/2016. Οι καταβαλλόμενες κατά την 12/5/2016 κύριες  συντάξεις έχουν σχεδόν επανυπολογισθεί με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου. Αν προκύψει θετική «προσωπική διαφορά» μεταξύ της καταβαλλομένης και της επανυπολογισθείσας σύνταξης (δηλαδή αν η καταβαλλομένη είναι μεγαλύτερη από την επανυπολογισθείσα) αυτή θα κοπεί από 1/1/2019 αλλά όχι πάνω από 18%. Αν προκύψει αρνητική «προσωπική διαφορά» (επειδή η καταβαλλομένη είναι μικρότερη από την επανυπολογισθείσα), η «διαφορά» αυτή θα επιστραφεί σε 5 ετήσιες δόσεις στους δικαιούχους.

4)      Από 1/1/2019 καταργείται το υπόλοιπο του  ΕΚΑΣ για κοντά 200.000 χαμηλοσυνταξιούχους που παίρνουν σήμερα 664 ευρώ. Αν μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων τους, προκύψει θετική «προσωπική διαφορά», οι συνταξιούχοι αυτοί θα υποστούν διπλή μείωση στις αποδοχές τους, λόγω της κατάργησης του ΕΚΑΣ και της ταυτόχρονης μείωσης της κύριας σύνταξής τους.

5)      Επίσης από 1/1/2019 , θα κοπούν έως 18% η προσωπική διαφορά και στις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις. Η προσωπική διαφορά προκύπτει από τον επανυπολογισμό τους βάσει των διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου.  Έτσι πολλοί συνταξιούχοι, από 1/1/2019, θα δουν τόσο τις κύριες, όσο και τις επικουρικές συντάξεις τους να μειώνονται έως 18%.

 

 

 

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Περιμένοντας με ανυπόκριτη αγωνία τον χρησμό της Φραγκφούρτης και τα αποτελέσματα των Stress Test, oι διοικήσεις των Ελληνικών Τραπεζών οργανώνουν –η κάθε μία το δικό της- αναπτυξιακό σχέδιο.

Ανεξάρτητα από το τι θα ανακοινώσει ο SSM και το τι θα επιβάλλει ο Ευρωπαίος Κεντρικός Τραπεζίτης Mario Draghi, το σχέδιο κάθε Ελληνικής Τράπεζας περιλαμβάνει ΚΑΙ προσφυγή στους μετόχους για αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου.

ΟΛΕΣ οι διοικήσεις θέλουν αύξηση κεφαλαίου αλλά στον δικό τους χρόνο, με τη δική τους ιεράρχηση προτεραιοτήτων.

Χρειάζονται όλες οι τράπεζες αύξηση κεφαλαίου; Ασφαλώς ΝΑΙ.

Read more

ΠΟΣΟ ΠΙΘΑΝΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΩ ΕΓΩ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΔΑΝΕΙΟ ΠΡΙΝ ΠΟΥΛΗΘΕΙ ΣΤΑ ΞΕΝΑ FUNDS?

του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Η πρόταση ήταν καλή. Ηχούσε όμορφα, είχε ορθή στόχευση αλλά δυστυχώς δεν είναι εφαρμόσιμη. Κυρίως δεν στηρίχθηκε σε αληθινά δεδομένα κι έστελνε λάθος μήνυμα.

Οι Πρόεδροι του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδος, κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδος, κ. Γιώργος Στασινός, και της Ολομέλειας Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, κ. Δημήτρης Βερβεσός κατέθεσαν μια δέσμη προτάσεων για τα “κόκκινα δάνεια”.

Από το σύνολο των προτάσεων ξεχωρίζει η “δεύτερη ευκαιρία”. Να δοθεί δηλαδή η δυνατότητα στους “κόκκινους δανειολήπτες” να “αγοράσουν” το δάνειό τους προτού πωληθεί σε κάποιο Fund.

Read more

ΑΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΤΟ ΛΑΘΟΣ-ΠΑΡΑΛΗΨΗ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΣΕ ΑΣΘΕΝΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

«Δωράκι» σε ασφαλιστικές εταιρείες με απόφαση Χουλιαράκη

Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
kosmas@underwriter.gr

Σωρεία αντιδράσεων προκαλεί πρόσφατη εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, στην οποία προβλέπεται πως σε περιπτώσεις ιατρικής αμέλειας στα δημόσια νοσοκομεία, οι αποζημιώσεις θα καταλογίζονται πλέον στους γιατρούς και όχι στο δημόσιο νοσοκομείο. 

Read more

ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΑ’ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ.ΕΝΑ ΚΛΙΚ…

Ανασφάλιστα: Όλα έτοιμα για το «κλικ»!

Έτοιμη είναι η ΑΑΔΕ και ανά πάσα στιγμή με ένα «κλικ» μπορεί να «κλειδώσει» όλα τα ανασφάλιστα οχήματα, τα οποία σε αυτή την περίπτωση θα κληθούν να καταβάλλουν τα πρόστιμα και να υποστούν τις κυρώσεις.

Πληροφορίες του nextdeal.gr αναφέρουν ότι όλος ο μηχανισμός της ΑΑΔΕ (βάση δεδομένων κλ.π) είναι έτοιμος και αυτό που μένει είναι η απόφαση για να γίνει η διασταύρωση. Μια απόφαση που κανείς δε ξέρει πότε ληφθεί αλλά θα τη δουν οι ανασφάλιστοι στα μηνύματα που θα λάβουν στο Taxis.

Επισημαίνεται ότι το ύψος του χρηματικού προστίμου έχει καθοριστεί σε 100 ευρώ για δίκυκλα οχήματα έως 250 κυβικά εκατοστά, 150 ευρώ για δίκυκλα από 251 κυβικά και άνω, 200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1.000 κυβικά και 250 ευρώ για αυτοκίνητα από 1.001 κυβικά και άνω.

ΠΟΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΘΑ ΥΠΟΣΤΟΥΝ ΨΑΛΙΔΙΣΜΑ 60%

Την περικοπή του 60%  του συνόλου των ακαθάριστων συντάξεων θα υποστεί ο συνταξιούχος που εργάζεται είτε ως μισθωτός είτε ως ελεύθερος επαγγελματίας με βάση την εγκύκλιο για την απασχόληση των συνταξιούχων που εκδόθηκε σήμερα με καθυστέρηση σχεδόν 2 ετών (άρθρο 20 του νόμου 4387/2016). 

Το σημείο κλειδί είναι ο συνταξιούχος να εργαζόταν ήδη το Μάιο του 2016,οπότε και τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος Κατρούγκαλου. Σ’ αυτή την περίπτωση διέπεται από τις προηγούμενες διατάξεις και υφίσταται μικρότερες περικοπές. 

Επιπλέον αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης των συνταξιούχων που διορίζονται σε φορείς της γενικής κυβέρνησης.

Read more

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΧΡΩΣΤΑ 3,1 ΔΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΙΔΙΩΤΕΣ

Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς ιδιώτες, μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων, συνεχίζουν να στερούν ρευστότητα άνω των 3,1 δισ. ευρώ από την πραγματική οικονομία.

Τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δείχνουν ότι στο τέλος Ιανουαρίου οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της γενικής κυβέρνησης ανέρχονταν σε 2,443 δισ. ευρώ έναντι 2,537 δισ. ευρώ στο τέλος του περασμένου έτους. Την ίδια ώρα, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων εμφανίζονταν μειωμένες στα 692 εκατ. ευρώ από 765 εκατ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου.

Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου περιορίστηκε από 3,302 δισ. ευρώ σε 3,135 δισ. ευρώ (μειώθηκαν κατά 167 εκατ. ευρώ) και σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μνημονίου θα πρέπει να έχει μηδενιστεί έως το τέλος του τρίτου προγράμματος τον προσεχή Αύγουστο. Η βραδεία πρόοδος των τελευταίων μηνών υποδεικνύει την ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών τους επόμενους μήνες.

Μέχρι τα τέλη Μαρτίου, αναμένεται η εκταμίευση της υποδόσης των 5,7 δισ. ευρώ εκ των οποίων 500 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την επιτάχυνση των πληρωμών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΕΠΥ)ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ…

Με ανακοίνωση της η Εurostatus ως νόμιμη εκπρόσωπος της Alpha Insurance A/S στην Ελλάδα αναφέρει τα εξής:

«Η ασφαλιστική Alpha Insurance A/S αποφάσισε να αναστείλει την παραγωγή νέων εργασιών στην Ευρώπη. Πρόκειται για επιχειρηματική απόφαση της εταιρίας, η οποία διαβεβαιώνει τους συνεργάτες της σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται -και στην Ελλάδα- ότι θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους ασφαλισμένους στο ακέραιο.

H Alpha Insurance A/S επί σειρά ετών παρείχε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, με φερεγγυότητα και συνέπεια, τηρώντας τις δεσμεύσεις της Οδηγίας Solvency II και θα συνεχίσει να παρέχει πλήρη κάλυψη σε όλα τα εν ισχύ συμβόλαια της.

Πέραν των εποπτικών κεφαλαίων που ανέρχονται στα 2,3 δισ. DKK (310.000.000 ευρώ), ειδικότερα στην ελληνική αγορά, οι εργασίες της Alpha Insurance είναι αντασφαλιστικά καλυμμένες στις Munich Re και Swiss Re δηλαδή τους μεγαλύτερους αντασφαλιστικούς ομίλους παγκοσμίως, με αξιολόγηση ΑΑΑ. Κατά συνέπεια, για όλα τα συμβόλαια που βρίσκονται σε ισχύ και μέχρι τη λήξη τους, οι εκκρεμείς ζημιές αλλά και όσες τυχόν προκύψουν στη συνέχεια θα εξυπηρετούνται και θα αποζημιώνονται κανονικά.

Η διοίκηση της Eurostatus με τη συνέπεια και την υπευθυνότητα που έχει επιδείξει κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των συνεργατών και των ασφαλισμένων, εγγυάται ότι η σχέση που έχει δομηθεί όλα αυτά τα χρόνια είναι μία σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, η οποία τιμάται, ενισχύεται και αποτελεί εχέγγυο για το μέλλον.»

Πληροφορίες του nextdeal.gr αναφέρουν ότι οι επικεφαλής της Εurostatus θα συναντηθούν στις 10 το πρωί με την Τράπεζα της Ελλάδος την ελληνική εποπτική ασφαλιστική αρχή.

Επισημαίνεται ότι ήδη η Τράπεζα της Ελλάδος ενημερώθηκε μέσω της EIOPA για τα προβλήματα που έχει η Alpha Insurance στην έδρα της την Δανία, ωστόσο οι έλληνες καταναλωτές δεν έμαθαν κάτι επ αυτού.

Σε ανακοίνωση της η Danish Financial Supervisory Authority ανέφερε τα εξής:

H Danish Financial Supervisory Authority στις 27 Φεβρουαρίου 2018, ζήτησε από την Alpha Insurance A / S να μειώσει την αξία δύο απαιτήσεων συνολικού ύψους 35,6 εκατομμυρίων DKK.

Η Δανέζικη Εποπτική Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών διενεργεί επί του παρόντος επιθεώρηση στην Alpha Insurance A / S. Το πεδίο εφαρμογής της επιθεώρησης είναι οι μέθοδοι διαφύλαξης των απαιτήσεων και φερεγγυότητας. Κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης, η δανική αρχή εποπτείας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων υποψιάστηκε ότι η αποτίμηση των απαιτήσεων της Alpha Insurance A / S ήταν υπερβολικά αισιόδοξη. Ως εκ τούτου, η Δανική Εποπτική Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών συζήτησε με την Alpha Insurance A / S σχετικά με την αποτίμηση των απαιτήσεων.

Η εκτίμηση της Αρχής Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας της Δανίας είναι ότι οι αντισυμβαλλόμενοι των δύο απαιτήσεων είναι απίθανο να είναι σε θέση να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι της Alpha Insurance A / S με βάση την τρέχουσα οικονομική τους κατάσταση. Κατά συνέπεια, η δανική αρχή εποπτείας των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών διέταξε την Alpha Insurance A / S να μειώσει την αξία των δύο απαιτήσεων κατά 35,6 εκατ. δανικές κορώνες (DKK). Η Δανέζικη Εποπτική Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών εκτιμά ότι αυτή η εντολή δεν θα καταστήσει τα επιλέξιμα ίδια κεφάλαια της Alpha Insurance A / S επαρκή για την κάλυψη των κεφαλαιακών απαιτήσεων φερεγγυότητας. Στην περίπτωση αυτή, η Εποπτική Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών θα υποχρεώσει την Alpha Insurance A / S να υποβάλει σχέδιο αποκατάστασης.

Η Δανέζικη αρχή εποπτείας των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών σημειώνει ότι η αξιολόγηση των αποτιμήσεων των συναλλαγών εντός του ομίλου δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και συνεχίζει την επιθεώρηση της Alpha Insurance A / S.

Η Δανέζικη Εποπτική Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών ενημέρωσε τις εθνικές εποπτικές αρχές υποδοχής μέσω της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) σχετικά με τις εντολές που δόθηκαν στην Alpha Insurance.

Στην συνέχεια ακολουθεί η ανακοίνωση της Δανέζικης Εποπτικής Ασφαλιστικής Αρχής στα Αγγλικά

Summary of The Danish Financial Supervisory Authority’s order to Alpha Insurance A/S to write down the value of two receivables

On 27 February 2018, the Danish Financial Supervisory Authority has ordered Alpha Insurance A/S to reduce the value of two receivables by a total amount of DKK 35.6 million.
The Danish Financial Supervisory Authority is currently conducting an inspection in Alpha Insurance A/S. The scope of the inspection is methods for claims reserving and solvency. During the inspection, the Danish Financial Supervisory Authority suspected that the valuation of Alpha Insurance A/S’ receivables were too optimistic. Therefore, the Danish Financial Supervisory Authority engaged in discussions with Alpha Insurance A/S about the valuation of the receivables.

It is the Danish Financial Supervisory Authority’s assessment that the counterparties of the two receivables are unlikely to be able to meet their obligations towards Alpha Insurance A/S based on their current financial situation. Consequently, the Danish Financial Supervisory Authority has ordered Alpha Insurance A/S to reduce the value of the two receivables by DKK 35.6 million such that the valuations reflect the ability of the counterparts to meet their obligations towards Alpha Insurance A/S.

The Danish Financial Supervisory Authority expects that this order will cause Alpha Insurance A/S’ eligible own funds not to be sufficient to meet the Solvency Capital Requirement. In this case, the Danish Financial Supervisory Authority will order Alpha Insurance A/S to submit a recovery plan.

The Danish Financial Supervisory Authority notes that the assessment of the valuations of intra-group transactions has yet to be finished.

The Danish Financial Supervisory Authority is continuing the inspection of Alpha Insurance A/S.

The Danish Financial Supervisory Authority has informed the host national supervisory authorities via an European Insurance and Occupational Pensions Authority (EIOPA) Cross-Border Platform of Collaboration about the order issued to Alpha Insurance.

Ακολουθεί αναφορά του nextdeal.gr για προβλήματα με πλαστά συμβόλαια που αντιμετώπισε η Alpha Insurance στην Ιταλία (δείτε εδώ) και εξώδικο που δέχθηκε για το θέμα αυτό το nextdeal.gr από τους εδώ εκπροσώπους της Alpha Insurance (δείτε εδώ).

 

 

 

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΕΙΠΤΕΣ ΣΕ ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Παρά τη γενική εντύπωση ότι επίκειται σύντομα μια συνολική ευνοϊκή ρύθμιση για τους 70.000 δανειολήπτες που είχαν την ατυχία να πάρουν δάνεια σε ελβετικό φράγκο, η οδυνηρή πραγματικότητα δείχνει πως δύσκολα θα υπάρξει δικαίωσή τους.

Την περασμένη εβδομάδα, εκδόθηκε μια νέα απόφαση Εφετείου, η οποία ανατρέπει όλα τα μέχρι σήμερα δεδομένα για τους Ελληνες δανειολήπτες που φέρονται να χρωστούν 7-8 δισ. ευρώ δανείων σε ελβετικό νόμισμα.

Read more