ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ Ο (ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΣ)ΜΟΥ???

Από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» στην ασφαλιστική αγορά ήταν όλοι όσοι κυκλοφορούσαν και λειτουργούσαν ως ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, χωρίς όμως να κατέχουν τη συγκεκριμένη άδεια, χωρίς να είναι εγγεγραμμένοι στα σχετικά μητρώα των επαγγελματικών επιμελητηρίων και, συνεπώς, χωρίς να έχουν σύμβαση με οποιαδήποτε ασφαλιστική εταιρεία. Το πρόβλημα δεν ήταν μόνο όταν εμφανίζονταν κάποιοι «απατεώνες» ως ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές και εισέπρατταν χρήματα τα οποία ουδέποτε απέδιδαν στις ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά κυρίως όταν κάποιοι συνέβαλαν στη σύναψη ασφαλιστηρίων συμβολαίων χωρίς την απαιτούμενη γνώση, χωρίς να διασφαλίζουν τα συμφέροντα τόσο των εταιρειών όσο και των καταναλωτών και χωρίς να καλύπτουν τις πραγματικές ασφαλιστικές τους ανάγκες. Οι λεγόμενοι «μαύροι» κωδικοί, ουσιαστικά, ανταγωνίζονταν με αθέμιτο τρόπο τα συμφέροντα και την επαγγελματική υπόσταση των υγιώς λειτουργούντων διαμεσολαβητών και συνέβαλλαν στη μείωση του εισοδήματός τους.

 Το πρόβλημα αυτό λύθηκε όταν τέθηκε σε λειτουργία από τις 4 Ιανουαρίου 2018 το online Μητρώο Ενεργών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών μέσω του ιστότοπου http://insuranceregistry.uhc.gr

Το Μητρώο ολοκληρώθηκε μετά από πολύμηνη συνεργασία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών με την ΕΑΕΕ, τους συλλόγους της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης και την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και συμπίπτει με όλες τις άλλες αλλαγές που επέρχονται την περίοδο αυτή στην Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση, με κυρίαρχη βέβαια την εφαρμογή της Οδηγίας IDD. 

Μέσω του Μητρώου αυτού οι καταναλωτές ασφαλιστικών προϊόντων και κάθε τρίτος ενδιαφερόμενος μπορούν να επαληθεύουν ότι ο επαγγελματίας με τον οποίο έρχονται σε επαφή, στο πλαίσιο της πώλησης ενός ασφαλιστικού προϊόντος, είναι νόμιμα εγγεγραμμένος στο μητρώο του επιμελητηρίου της περιοχής δραστηριοποίησής του, πλήρως πιστοποιημένος και κατά συνέπεια ότι ασκεί τη δραστηριότητα της Διαμεσολάβησης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

 Το Ενιαίο Σημείο Πληροφόρησης (ΕΣΗΠ) Ενεργών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών ενημερώνεται αυτόματα από τα μητρώα των επιμελητηρίων, με τη διασύνδεσή του με το ΓΕΜΗ

Συγκεκριμένα, ο πολίτης-επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί: 

  • για την εγκυρότητα του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή,
  • για την κατηγορία του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή, δηλαδή του πράκτορα ή του ασφαλιστικού συμβούλου (όσο υφίσταται) ή του μεσίτη ασφαλίσεων ή του συντονιστή,
  • για την κατοχή ή όχι άδειας διάθεσης επενδυτικών προϊόντων (unitlinked-Πιστοποιητικό Δ’),
  • για τη δυνατότητα διασυνοριακής παροχής Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης, με τις χώρες δραστηριότητάς του, καθώς επίσης και το καθεστώς άσκησης εργασιών, δηλαδή της εγκατάστασης ή της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών.

Με τη λειτουργία του Μητρώου αναμένεται να περιοριστεί στο ελάχιστο η «δραστηριότητα» των μη πιστοποιημένων επαγγελματιών διαμεσολαβητών, δηλαδή των μαύρων κωδικών, αλλά συνυπεύθυνοι είναι πλέον οι καταναλωτές αν δεν ελέγχουν την επαγγελματική υπόσταση του συνομιλητή τους.

Από τον οδηγό Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης του 2018

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΕΚΑ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Οι κίνδυνοι του κυβερνοχώρου και ο αντίκτυπος των νέων τεχνολογιών θα έχουν αυξανόμενη επιρροή στο επιχειρηματικό τοπίο, όσο αφορά τις απώλειες, μέσα στα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, σύμφωνα με τη νέα έρευνα της Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS), οι περισσότερες αποζημιώσεις που πληρώνουν οι ασφαλιστικές για τις επιχειρήσεις που καλύπτουν, οφείλονται σε περιστατικά πυρκαγιών και εκρήξεων. Η συντριπτική πλειοψηφία των εταιρικών ασφαλιστικών απαιτήσεων προέρχεται κυρίως από τεχνικούς ή ανθρώπινους παράγοντες παρόλο που τα τελευταία δύο χρόνια έχουν προκληθεί μεγάλες απώλειες από φυσικές καταστροφές.

Read more

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ-ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ

Κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός για το 2019, ο οποίος νωρίτερα είχε πάρει το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Προβλέπει ανάπτυξη 2,5% για το 2019, από 2,1% φέτος, και πρωτογενές πλεόνασμα 3,98% του ΑΕΠ έναντι στόχου 3,5%.
Η υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου κατά 0,48% του ΑΕΠ, επισημαίνεται από το υπουργείο Οικονομικών, δίνει στην κυβέρνηση σημαντικό περιθώριο απόδοσης μέρους του υπερπλεονάσματος με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος στις ασθενέστερες οικονομικά κοινωνικές ομάδες. 
Προστίθεται, δε, ότι οι ικανοποιητικές δημοσιονομικές επιδόσεις των ετών 2015- 2018, καθώς και η βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας επιτρέπουν τη σταδιακή αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, με σκοπό την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης και την αντιμετώπιση, με τρόπο στοχευμένο, χρόνιων ελλειμμάτων στον τομέα της κοινωνικής προστασίας.

Read more

Swiss Re:ΣΤΑ 60 ΔΙΣ.ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΦΕΤΟΣ

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Στα 60 δις. δολ. θα ανέλθουν οι ασφαλισμένες ζημίες από φυσικές καταστροφές φέτος, σύμφωνα με τη Swiss Re.

Όπως δήλωσε ο Dan Ryan, επικεφαλής του τμήματος ερευνών του ομίλου, παρά την μακρά αλυσίδα φυσικών καταστροφών του β’ εξαμήνου του τρέχοντος έτους (τυφώνες Florence και Michael στις ΗΠΑ, τυφώνες Jebi και Mangkhut στην Ασία, καταστροφικές δασικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια κ.α.), οι ασφαλισμένες ζημίες θα είναι της τάξης των 60 δις. δολ. Πρόκειται για ένα σημαντικό ποσό, που είναι ωστόσο λιγότερο από το μισό σε σύγκριση με τον δυσβάσταχτο λογαριασμό» των 144 δις. δολ. του 2017.

Read more

«RISK DATA HUB»ΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός 
kosmas@underwriter.gr

Έναν νέο, άμεσο και αποτελεσματικό μηχανισμό πολιτικής προστασίας ενεργοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, επιχειρώντας να θωρακίσει σε real time τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έναντι των φυσικών καταστροφών.

Στους επόμενους μήνες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει σε λειτουργία το καινοτόμο πρόγραμμα«Risk Data Hub» (βάση δεδομένων επικινδυνότητας), ο οποίος θα συμβάλει στη χαρτογράφηση ζημιών και καταστροφών από φυσικά αίτια, όπως πλημμύρες, ξηρασίες, καταιγίδες, φονικές πυρκαγιές και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα που κάνουν ολοένα και συχνότερη την εμφάνισή τους εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Read more

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ EyroWorkink Group

«Ευρέως θετικοί» ήταν οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης στο σημερινό EuroWorking Group για τον ελληνικό προϋπολογισμό και την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Ελλάδα θα πετύχει το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019, χωρίς την περικοπή των συντάξεων σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ καλά πληροφορημένη πηγή. Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, τα θετικά μέτρα που περιλαμβάνονται στον ελληνικό προϋπολογισμό είναι σε αναπτυξιακή κατεύθυνση.

Τυπικά, σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με όσα είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η ίδια πηγή η τελική απόφαση θα ληφθεί στο Eurogroup του Δεκεμβρίου, όπου θα συζητηθούν όλοι οι προϋπολογισμοί των κρατών-μελών της Ευρωζώνης μαζί με τις επίσημες συστάσεις της Επιτροπής που θα δημοσιευθούν στις 21 Νοεμβρίου.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

 

ΜΕΙΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ-ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ.ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ

Από 200 έως 4.690 ευρώ  ετησίως θα μειωθούν οι εισφορές από 1/1/2019 για τους ελεύθερους επαγγελματίες με βάση το νομοσχέδιο του υπουργείου εργασίας που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή (δείτε εδώ το σχέδιο νόμου).

Παράλληλα με τα 37 άρθρα του νομοσχεδίου ρυθμίζονται και άλλα θέματα όπως η εξόφληση των οφειλών των κλάδων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ καθώς και η δυνατότητα δωρεάν μετακίνησης των ανέργων με τα μέσα μαζικής μεταφοράς μέσω ειδικών προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.

Read more

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΤΣΕΛΗ….

αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης, παρουσία ολόκληρης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας, δηλαδή του αναπληρωτή υπουργού Στ. Πιτσιόρλα, του υφυπουργού Κ. Γιαννακίδη, αλλά και των γενικών και ειδικών γραμματέων ανακοίνωσε χθες με τον πλέον επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο, το τέλος της λεγόμενης «προστασίας της πρώτης κατοικίας»από πλειστηριασμούς για τους «κόκκινους δανειολήπτες».

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες του www.banks.com.gr , το «νέο σύστημα προστασίας της πρώτης κατοικίας» δεν θα είναι νομοθετική ρύθμιση με συγκεκριμένα όρια και προϋποθέσεις, αλλά θα εδράζεται σε μια «συμφωνία κυρίων» ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις διοικήσεις των τραπεζών.

Read more

ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ!

Η Ένωση Αναλογιστών Ελλάδος τόλμησε για μια ακόμη φορά όπως και τον Δεκέμβριου του 2016 και απευθύνθηκε ανοικτά στην κοινωνία καταθέτοντας μια πρόταση-πλατφόρμα για συζήτηση για το συνταξιοδοτικό, χωρίς «κραυγές» ούτε όμως και «ψιθυριστά» αλλά τεκμηριωμένα και μέχρι εκεί που πρέπει να «μιλούν» οι αναλογιστές, γιατί το συνταξιοδοτικό δεν παύει να είναι και κοινωνικό και πολιτικό (όχι μικροκομματικό) θέμα.

Με μια λιτή και ουσιαστική συνέντευξη τύπου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Θεοχαράκη την Τρίτη 6/11, οι κατεξοχήν τεχνικά αρμόδιοι αναλογιστές παρουσίασαν μια πρόταση που  αντιμετωπίζει τα υπαρκτά προβλήματα του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος.

Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Αναλογιστών Ελλάδος κ. Πάνος Δημητρίου, «ανοίγοντας» τη συνέντευξη, «πεποίθηση της Ένωσης Αναλογιστών Ελλάδος, είναι ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα, για να είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο και με αξιοπρεπείς παροχές, θα πρέπει να είναι ένα σύστημα τριών πυλώνων». «Σαν Ένωση Αναλογιστών Ελλάδος, αντιλαμβανόμενοι τα προβλήματα του συνταξιοδοτικού συστήματος, καταθέσαμε την πρόταση αυτή τόσο στην πολιτεία, όσο και τους κοινωνικούς φορείς. Πιστεύουμε ότι μετά από ένα εξαντλητικό και ουσιαστικό διάλογο όλων των ενδιαφερόμενων, θα πρέπει να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες εάν θέλουμε οι επόμενες γενιές να έχουν ένα αξιοπρεπές ασφαλιστικό σύστημα», κατέληξε ο κ. Δημητρίου.

Όπως τονίστηκε στη συνέντευξη τύπου της Ένωσης Αναλογιστών Ελλάδος, η χώρα πρέπει να περάσει στη λύση του δεύτερου υποχρεωτικού πυλώνα ασφάλισης με κεφαλαιοποιητικό χαρακτήρα, μια λύση η οποία μπορεί να εξασφαλίσει και σημαντική μείωση των ελλειμμάτων του συνταξιοδοτικού συστήματος και ικανοποιητικές παροχές στους μελλοντικούς συνταξιούχους. Επισημάνθηκε επίσης, ότι η πρόταση της δεν υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες που μόνο μια πλήρη μελέτη μπορεί να κάνει αλλά θέτει προς συζήτηση το ουσιαστικό δηλαδή ένα νέο μοντέλο βιώσιμου συνταξιοδοτικού συστήματος .

Απαντώντας σε ερώτηση του nextdeal.gr, οι μελετητές διευκρίνισαν ότι με την συγκεκριμένη μελέτη προτείνεται ως βασική επιλογή η λύση του υποχρεωτικού δεύτερου πυλώνα ασφάλισης, ο οποίος θα λειτουργεί με κεφαλαιοποιητικό χαρακτήρα. Ως προς τη δομή του, αν δηλαδή θα είναι ένα ή πολλά ταμεία, ιδιωτικά ή δημόσια και ιδιωτικά και δημοσία, ανοικτά ή κλειστά, είναι αντικείμενο άλλων και όχι της μελέτης αυτής.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε αναλυτικά η τοποθέτηση της Ένωσης, η οποία βασίστηκε στην μελέτη με τίτλο «Εναλλακτικές Προσεγγίσεις για τη Βελτίωση του Συνταξιοδοτικού Συστήματος». Την μελέτη εκπόνησαν τα μέλη της ΕΑΕ, κ.κ. Ηρακλής Δασκαλόπουλος και Λευτέρης Ζαρκαδούλας καθώς και ο κος Γιώργος Συμεωνίδης υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πειραιά και μέλος της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής.

Όπως διευκρινίστηκε από τους μελετητές, προκειμένου να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για βελτιώσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα θα πρέπει να προηγηθεί μία εκτενέστερη ανάλυση η οποία θα προβάλει τα μεγέθη του συστήματος, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις αλληλεπιδράσεις με τους συναφείς οικονομικούς και δημογραφικούς παράγοντες. Οι συντάκτες της μελέτης επισήμαναν ότι στο πλαίσιο της λειτουργίας ενός συστήματος τριών πυλώνων, είναι δυνατόν να επιτευχθεί σε βάθος χρόνου σημαντική μείωση των ελλειμμάτων χρηματοδότησης που εμφανίζει το υφιστάμενο σύστημα επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό και παράλληλα να διασφαλισθεί ένα αξιοπρεπές επίπεδο συντάξεων. Κλειδί για την μακροχρόνια οικονομική ευστάθεια και την αποτελεσματικότητα του συστήματος είναι η θεμελίωση ενός δεύτερου υποχρεωτικού πυλώνα συνταξιοδοτικής ασφάλισης, ο οποίος θα λειτουργεί κεφαλαιοποιητικά.

Ο δεύτερος πυλώνας θα συμπληρώσει τον υφιστάμενο πρώτο πυλώνα που θα εξακολουθήσει να αποτελεί τη βάση του συνταξιοδοτικού συστήματος και να λειτουργεί αναδιανεμητικά. Με την εισαγωγή του δεύτερου κεφαλαιοποιητικού πυλώνα προστίθεται ένας ακόμη παράγοντας χρηματοδότησης στο σύστημα, αυτός των εσόδων από επενδύσεις, στον οποίο μπορεί να βασισθεί σημαντικό μέρος της χρηματοδότησης των συντάξεων σε βάθος χρόνου. Επιπλέον, μειώνεται η εξάρτηση του συστήματος από τη δυσμενή εξέλιξη των δημογραφικών παραγόντων και αυξάνεται η οικονομική του ευστάθεια, όπως και η ανταποδοτικότητα του.

Το σύστημα συμπληρώνεται από έναν τρίτο πυλώνα προαιρετικής συμμετοχής, ο οποίος περιλαμβάνει τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα. Στο πλαίσιο της εργασίας εκτιμήθηκε η σε βάθος χρόνου εξέλιξη των βασικών δεικτών οικονομικής ευστάθειας και επάρκειας παροχών που προέκυψαν από εναλλακτικά σενάρια για τα χαρακτηριστικά του πρώτου πυλώνα, την κατανομή των πόρων μεταξύ πρώτου και δεύτερου πυλώνα, όπως και του διαστήματος μετάβασης σε νέο σύστημα.

Ο πρώτος μαζί με τον δεύτερο πυλώνα ανάλογα με τα σενάρια που εξετάζει η μελέτη οδηγεί σε αναπλήρωση των μέσου μισθού του εργασιακού βίου από 59%-83%, σημείωσαν οι μελετητές. Επίσης μειώνει σταδιακά σε βάθος χρόνου τα ελλείμματα σε επίπεδα του 3% και χαμηλότερα του ΑΕΠ.

Δείτε εδώ την περίληψη της μελέτης

Δείτε εδώ όλη την μελέτη

Read more

ΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΗ???

της Ελενας Ερμείδου

Η ερώτηση αυτή μπορεί να έχει μόνο θετική απάντηση. Ολες οι επόμενες γενεές θα θέλουν να πάρουν σύνταξη εκτός αν μετακομίσουν σε άλλον πλανήτη. Το ερώτημα και το ζητούμενο είναι πως θα κάνουμε, εδώ, τον κόσμο να κατανοήσει τις ανάγκες του και να αναζητήσει λύσεις.

Ενας μόνος δεν μπορεί. Ούτε η ΕΑΕΕ μπορεί από μόνη της με δράσεις, ενημερώσεις, χορηγίες, καμπάνιες και ότι άλλο μπορεί να υπάρχει, ούτε οι ασφαλιστικές, αναδεικνύοντας τις αποζημιώσεις που καταβάλλουν κάθε χρόνο για ζημιές, ή τις νέες τεχνολογικές εφαρμογές, ούτε καν τα μεμονωμένα παραδείγματα ευχαριστημένων ιδιωτών που έχουν πλάϊ τους έναν μεσίτη, ή έναν ασφαλιστή τους συμβουλεύει και τους οδηγεί με γνώμονα το συμφέρον τους.

Read more