Ανοιγουν οι επικουρικες συνταξεις στην ιδιωτικη ασφαλιση

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εισάγει νέες επικουρικές συντάξεις, ανοιχτές στην ιδιωτική ασφάλιση, με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Στις 4 Οκτωβρίου θα ανακοινωθούν οι βασικές αρχές ενώ η επίσημη έναρξη λειτουργίας είναι η 01/01/2021. 

Γράφει: Χριστίνα Μωράκη

Τα άνω ανακοίνωσε χθες το πρωί από την Ύδρα ο Υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης, χαιρετίζοντας την 21η Διεθνή Ασφαλιστική & Αντασφαλιστική Συνάντηση. Οι νέες επικουρικές θα είναι υποχρεωτικές και στους ελεύθερους επαγγελματίες,  όχι μόνο στους μισθωτούς, ωστόσο το ύψος της εισφοράς που θα καλούνται να καταβάλουν οι εργαζόμενοι δεν είναι ακόμη γνωστό.                 

                                                                                         

Πιο συγκεκριμένα, άμεσος στόχος είναι ο συνδυασμός της υπάρχουσας κύριας σύνταξης αναδιανεμητικού τύπου («pay as you go”) με μια συμπληρωματική σύνταξη, βασισμένη στη δημιουργία κεφαλαίου (β΄ πυλώνας) για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.

Στη νέα αυτή σύνταξη που θα αντικαταστήσει το υπάρχον σύστημα (όχι απαραίτητα και τα ταμεία) επικουρικών συντάξεων, ο κάθε ασφαλισμένος θα έχει τον ατομικό του λογαριασμό, την εξέλιξη του οποίου θα μπορεί να παρακολουθεί.  Στον λογαριασμό αυτό θα κατατίθενται οι εισφορές του και θα επενδύονται ώστε να επιστρέψουν σε αυτόν κατά τη σύνταξή του είτε ως εφάπαξ ποσό είτε ως ισόβιες μηνιαίες καταβολές.

Ο ίδιος θα μπορεί να επιλέγει μεταξύ δημόσιου ή ιδιωτικού φορέα ασφάλισης, πότε θα εισπράξει το κεφάλαιό του και σε τι μορφή.

“Είστε ελεύθεροι να συμμετέχετε και θέλουμε να είστε έτοιμοι να συμμετέχετε στην νέα επικουρική ασφάλιση, πάντα υπό το σαφές εποπτικό πλαίσιο που θα θέσει η Πολιτεία.

Επίσης θέλουμε από εσάς να επενδύσετε στο να δημιουργήσετε ασφαλιστική συνείδηση στον κόσμο, να καταλάβει πώς δουλεύει η νέα ασφάλιση και πόσο τον επηρεάζει ως προς το ποσό της σύνταξής του”

Νότης Μηταράκης, Υφυπουργός Εργασίας, 21η Αντασφαλιστική Συνάντηση, Ύδρα 26/9/19

Υπολογίζεται πώς αν περάσει μια ολόκληρη γενιά από αυτές τις συντάξεις, συνολικά στα ανάλογα ταμεία ή συνταξιοδοτικά σχήματα, θα συσσωρευθούν κεφάλαια υπο διαχείριση ύψους 100 δις ευρώ. Το όφελος θα είναι διπλό – σε ατομικό επίπεδο οι ασφαλισμένοι θα απολαμβάνουν ανταποδοτικότητα στις εισφορές τους σημαντικά υψηλότερη από το 1,2% των τωρινών επικουρικών (καμία δε δίνει πάνω από 180 ευρώ το μήνα). Σε συλλογικό επίπεδο η ελληνική οικονομία θα αποκτήσει πρόσβαση σε σημαντική εγχώρια χρηματοδότηση χωρίς να εξαρτάται αποκλειστικά από τις ξένες επενδύσεις.

Η λειτουργία των ασφαλιστικών ταμείων θα υπόκειται σε αυστηρό εποπτικό έλεγχο και θα υπακούει στους όρους της διαφάνειας – παράγοντες που εξετάζονται αυτή τη στιγμή από την αρμόδια επιτροπή εμπειρογνωμόνων που έχει συστήσει η κυβέρνηση, οι εργασίες της οποίας βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην επιτροπή αυτή συμμετέχει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών με απεσταλμένους αναλογιστές ενώ στην πορεία και πριν λάβει μορφή η τελική νομοθεσία αναμένεται να κληθούν θεσμικοί εκπρόσωποι της αγοράς και φορείς της διαμεσολάβησης.

Εκτός από την συμμετοχή της ιδιωτικής ασφάλισης στο νέο σύστημα, η κυβέρνηση ζητά τη δημιουργία ανάλογων καινοτόμων προϊόντων αλλά και την πρωτοβουλία ενημέρωσης των πολιτών για το είδος και τα οφέλη της συγκεκριμένης ασφάλισης, δηλαδή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος.

Όπως ήδη ειπώθηκε στις 4 Οκτωβρίου θα ανακοινωθούν οι βασικές αρχές λειτουργίας του νέου συστήματος το οποίο αναμένεται να νομοθετηθεί τους επόμενους μήνες. Απώτερος στόχος να είναι έτοιμο στο τέλος του (νέου) χρόνου και να μπει σε κανονική λειτουργία την 1η Ιανουαρίου 2021.

Η παρούσα κυβέρνηση είναι ευρύτερα ανοιχτή στις συμπράξεις ιδιωτικού – δημοσίου τομέα, δήλωσε ο Νότης Μηταράκης, με σκοπό να ξεπεράσει ο ρυθμός ανάπτυξης το 2% – ήδη το πρώτο φετινό εξάμηνο η ελληνική οικονομία τρέχει γύρω στο 4%. Στο πλάνο είναι η περαιτέρω μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις, η ενδυνάμωση του τραπεζικού τομέα και στο πλαίσιο αυτό, και η αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος.

Σε κάθε περίπτωση βεβαίως, η γήρανση του πληθυσμού και η υπογεννητικότητα είναι παράγοντες που θα ασκήσουν αφόρητη πίεση στις κρατικές συντάξεις. Το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα σχεδιάστηκε την δεκαετία του ’30 –  τότε η «αναδιανομή» ήταν μια βιώσιμη επιλογή. Αυτό δεν ισχύει πλέον εφόσον οι τωρινοί εργαζόμενοι «δεν φτάνουν» για να καλύψουν τις μελλοντικές συντάξεις ενώ και η εξάρτηση από ένα μόνο ασφαλιστικό σύστημα είναι επικίνδυνη – ο συνδυασμός αναδιανεμητικού (κύρια σύνταξη) με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα (επικουρική) εξασφαλίζει την αναγκαία στις μέρες μας διασπορά του κινδύνου.

Φοροαπαλλαγή ασφαλίστρων προ των πυλών

Ο Υφυπουργός είχε νέα και για τον τρίτο πυλώνα ασφάλισης – δηλαδή τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά συμβόλαια. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να παρέχει τα πολυπόθητα φορολογικά κίνητρα (απαλλαγές) σε όσους πληρώνουν ασφάλιστρα στον ιδιωτικό τομέα, με στόχο να αποκτήσει μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού ένα λόγο για περισσότερη προστασία και εξ-ασφάλιση.

Θα έπρεπε ήδη οι κρατικές συντάξεις να είχαν ανοίξει προς την ιδιωτική ασφαλιστική αγορά η οποία στην Ελλάδα είναι πολύ πίσω σε σχέση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, τόνισε ο Υφυπουργός, πάντα υπο ένα διαφανές και ισχυρό εποπτικό πλαίσιο. Επιβάλλεται να περάσουμε στο σύστημα των τριών πυλώνων κατέληξε, συμπληρώνοντας πως άλλος ένας στόχος της κυβέρνησης είναι να μειώσει τις εργοδοτικές εισφορές κατά 1% το χρόνο την επόμενη πενταετία προκειμένου να δημιουργηθεί «οικονομικός χώρος» για να ανθίσει ο δεύτερος και ο τρίτος πυλώνας.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.