Αυξημένο ρυθμό ανάπτυξης 4,3% φέτος προβλέπει η ΕΕ για την ελληνική οικονομία

Αυξημένο ρυθμό ανάπτυξης 4,3% φέτος προβλέπει η ΕΕ για την ελληνική οικονομία, αναθεωρώντας ανοδικά τις εκτιμήσεις από 4% αρχικά στις θερινές οικονομικές προβλέψεις της.

Σταθερές μένουν οι εκτιμήσεις της Επιτροπής στο 6% για την ανάπτυξη το 2022.

Οι θερινές οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, τοποθετούν το ρυθμό ανάπτυξης στην οικονομία της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο 4,8% για το 2021 και στο 4,5% το 2022. Τόσο για την Ευρωζώνη όσο και για την ΕΕ, η Επιτροπή αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της σε σύγκριση με αυτές του Μαΐου.                                                           

                                                                                             

Για την Ελλάδα, η Επιτροπή εκτιμά, ότι σημείωσε αύξηση του εποχικά προσαρμοσμένου πραγματικού ΑΕΠ κατά 4,4% το πρώτο τρίμηνο του 2021, παρά τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που θεσπίστηκαν τον Ιανουάριο.

Η ανάπτυξη καθοδηγείται κυρίως από τις καθαρές εξαγωγές, χάρη σε μία ισχυρή ανάκαμψη στις εξαγωγές υπηρεσιών. Από την άλλη πλευρά, η ιδιωτική κατανάλωση μειώθηκε κατά 1,3% από τρίμηνο σε τρίμηνο. Επίσης, μία προγραμματισμένη αύξηση των φόρων ακίνητης περιουσίας το 2022 έδωσε ώθηση στον κατασκευαστικό τομέα.

Η Επιτροπή αναφέρει, ότι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης άρχισαν να χαλαρώνουν τον Μάιο στην Ελλάδα και ακολούθησε η αύξηση σημαντικών δεικτών εμπιστοσύνης. Βιομηχανικές έρευνες κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου έδειξαν μία επανεμφάνιση της ξένης ζήτησης για αγαθά.

Η ανάκαμψη στις εξαγωγές υπηρεσιών εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις προοπτικές του τουρισμού, ο οποίος προβλέπεται να παραμείνει κάτω από τα επίπεδα του 2019, σύμφωνα με την Επιτροπή. Τα αισιόδοξα σχέδια απασχόλησης στους περισσότερους επιχειρηματικούς τομείς αναμένεται να οδηγήσουν σε οριακή μείωση του ποσοστού ανεργίας το 2021.

Με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων σε ολόκληρη τη χώρα, η Επιτροπή εκτιμά ότι τα έκτακτα μέτρα πολιτικής αναμένεται να μετριάσουν τις επιπτώσεις της ρευστότητας των επιχειρήσεων, των εισοδημάτων και των θέσεων εργασίας και να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην επανεκκίνηση και υποστήριξη της οικονομικής δραστηριότητας.

Τα δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν νωρίτερα μέσα στο έτος, σε συνδυασμό με την ώθηση από το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της χώρας, αναμένεται να ενισχύσουν την εγχώρια ζήτηση, η οποία εκτιμάται πως θα είναι ο βασικός μοχλός ανάπτυξης τόσο το 2021 όσο και το 2022. Συνολικά, το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί έως και 4,3% το 2021 και 6% το 2022.

Ο βασικός πληθωρισμός στην Ελλάδα προβλέπεται να διαμορφωθεί στο -0,4% το 2021 και 0,5% το 2022.

Τέλος, η Επιτροπή σημειώνει ότι οι προβλέψεις της εξακολουθούν να παραμένουν αβέβαιες, ιδίως σε σχέση με τον τουριστικό τομέα, μετά τη χαλάρωση των περιορισμών λόγω Covid-19.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.