Αυξημενες ζημιες σε αυτοκινητο και μειωμενα ασφαλιστρα δημιουργουν πιεσεις στα τεχνικα αποτελεσματα των ασφαλιστικων εταιριων

home_in_fireΑυξημένες ζημιές και μειωμένα ασφάλιστρα δημιουργούν πιέσεις στα τεχνικά αποτελέσματα των ασφαλιστικών

Του Νίκου Σακελλαρίου

Ένα “ανήσυχο” καλοκαίρι φαίνεται ότι αντιμετώπισαν οι ασφαλιστικές στην Ελλάδα, με τις ζημιές σε αυτοκίνητα να είναι αισθητά αυξημένες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, με ζημιές από φυσικές καταστροφές (πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμοί) να βρίσκονται κοντά στα υψηλά επίπεδα ενώ σύμφωνα με πληροφορίες σταθεροποιητικά σε σχέση με τα περυσινά κινούνται οι αποζημιώσεις στον κλάδο υγείας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανάμεσα στις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα, οι ζημιές στον κλάδο αστικής ευθύνης αυτοκινήτου κατά το θερινό τρίμηνο (Ιουνίου-Αυγούστου) είναι αυξημένες κατά 10% μεσοσταθμικά. Η μεγάλη αυτή αύξηση αποδίδεται κυρίως στην αύξηση της κυκλοφορίας των οχημάτων την εξεταζόμενη περίοδο. Η αύξηση των ζημιών κατά τη θερινή περίοδο είναι μόνιμο φαινόμενο τα τελευταία 3 χρόνια και αυτό σε συνδυασμό με την παρατεταμένη μείωση των ασφαλίστρων στο αυτοκίνητο έχει δημιουργήσει πιέσεις στα τεχνικά αποτελέσματα των εταιρειών που ακολούθησαν τη στρατηγική της “επιθετικής” μείωσης ασφαλίστρων.  Το “καμπανάκι” έχει κτυπήσει και ίσως δούμε κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2019 ή στις αρχές του 2020 κάποια (μεσοσταθμική) αύξηση στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου.

Το ίδιο ισχύει και στις ασφαλίσεις κατά φυσικών καταστροφών τα τιμολόγια των οποίων έχουν παραμείνει σταθερά για πολλά χρόνια, ενώ οι ζημιές (ως αριθμός) έχουν πολλαπλασιαστεί. Επίσης έχει αυξηθεί και η αξία των ασφαλισμένων αγαθών (δηλαδή κατοικιών, αυτοκινήτων, επαγγελματικών ακινήτων κ.ά.). Μία παρατήρηση στα πρόσφατα στοιχεία της ΕΑΕΕ για τις καταστροφές στη Χαλκιδική δείχνει καθαρά και την αύξηση του αριθμού των ζημιών και την αύξηση των αποζημιώσεων λόγω της αξίας των ασφαλισμένων αγαθών. Η πρώτη εκτίμηση των ασφαλιστικών επιχειρήσεων από τις αναγγελίες των ζημιών περιουσίας και αυτοκινήτων στη Χαλκιδική, αλλά και σε άλλες περιοχές της Μακεδονίας που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές  αναφέρεται σε 1.286 ζημιές, των οποίων η αρχική εκτίμηση ανέρχεται συνολικά σε 4,6 εκατ. Ευρώ.

Το πρόβλημα είναι ότι στον κλάδο περιουσίας όπου ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, οι εταιρείες δύσκολα προχωρούν σε αυξήσεις ασφαλίστρων παρά το γεγονός ότι ενίοτε τα χαμηλά ασφάλιστρα είναι ζημιογόνα. Προτιμούν να έχουν ζημιές παρά να χάσουν το πελατολόγιό τους. Επίσης οι τράπεζες που ασφαλίζουν ακίνητη περιουσία και επαγγελματίες θέλουν να διευκολύνουν τους πελάτες τους και δεν είναι  δεκτικές σε αυξήσεις ασφαλίστρων.

Το θέμα των χαμηλών ασφαλίστρων συζητείται πλέον ανοικτά από τις εταιρείες, και από τη στιγμή που οι ΕΠΥ δεν έχουν τη δυναμική των προηγούμενων ετών, αναμένεται να δούμε κάποια εξισορρόπηση στις μειώσεις ή τουλάχιστον σταθεροποίηση των ασφαλίστρων για την επόμενη χρονιά.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.