ΕΑΕΕ¨Νομοθετική ρύθμιση Αναπροσαρμογών Ασφαλίστρων μακροχρόνιων προγραμμάτων Νοσοκομειακής Περίθαλψης

Το ζήτημα του πλαισίου αναπροσαρμογής των ασφαλίστρων των συγκεκριμένου τύπου προγραμμάτων απασχολούσε τον κλάδο επί μακρόν.

Τον Οκτώβριο του 2020 ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ο νόμος 4738/2020 με τίτλο «Ρυθμίσεις οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας», στο άρθρο 268 του οποίου ρυθμίζεται το χρόνιο ζήτημα της αναπροσαρμογής ασφαλίστρων των μακροχρόνιων προγραμμάτων υγείας.

Η Πολιτεία μέσω των νέων ρυθμίσεων του άρθρου, οι οποίες εντάσσονται ως νέο άρθρο 2Α στο ισχύον δίκαιο προστασίας του καταναλωτή (ν. 2251/1994), επιχειρεί να δώσει ισορροπημένη λύση, αποβλέποντας

  • αφενός στην ενίσχυση της διαφάνειας υπέρ του ασφαλισμένου μέσω της σύνδεσης των αναπροσαρμογών ασφαλίστρων με αντικειμενικούς παράγοντες, βασιζόμενους στην αρχή της καταλληλόλητας, όπως η ηλικία του ασφαλισμένου, δείκτες που αποτυπώνουν με σαφήνεια την πορεία του κόστους των αποζημιώσεων κ.ά. και
  • αφετέρου στην έγκαιρη ενημέρωσή του, τουλάχιστον δηλαδή, 60 ημέρες προ της εφαρμογής της τυχόν αναπροσαρμογής του ασφαλίστρου του.

Οι διατάξεις δεν καθορίζουν συγκεκριμένους δείκτες που θα πρέπει να χρησιμοποιούν οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις για τις ανάγκες των αναπροσαρμογών, αλλά ορίζουν τα κριτήρια εγκυρότητάς τους προβλέποντας ότι αυτοί πρέπει να είναι (α) σαφείς, (β) αντικειμενικοί, (γ) ευρέως προσβάσιμοι και (δ) επαληθεύσιμοι από τα συμβαλλόμενα μέρη σε σχέση με την τελική τιμή του ασφαλίστρου ανά έτος αναφοράς. Ωστόσο, στις ίδιες διατάξεις προβλέπεται ότι οι κρίσιμοι δείκτες ή παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η αναπροσαρμογή εξειδικεύονται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση εκτιμάται ότι γνώμονα της έχει την διαφύλαξη της αρχής της διαφάνειας στη σχέση ασφαλιστικής επιχείρησης και ασφαλισμένου, η οποία προσδοκάται να εδραιωθεί με την έκδοση του αναφερομένου σε αυτήν προεδρικού διατάγματος, που θα εξειδικεύει τους κρίσιμους δείκτες ή παράγοντες με τους οποίους μπορεί να συνδέονται οι αναπροσαρμογές. Δεδομένου, ωστόσο, ότι οι ετήσιοι δείκτες τους οποίους επεξεργάζεται και δημοσιοποιεί το ΙΟΒΕ πληρούν τις ποιοτικές προδιαγραφές που απαιτεί ο νόμος, καθώς είναι σαφείς, επιτρέπουν την αντικειμενική μέτρηση της μεταβολής του συνολικού κόστους υγείας, το οποίο καταβάλλουν οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, και είναι ευρέως προσβάσιμοι, λόγω της ανάρτησής τους στην ιστοσελίδα του ΙΟΒΕ, ο στόχος της ΕΑΕΕ για την αδιάλειπτη επικαιροποίησή τους, που αναφέρθηκε ανωτέρω, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα.

 

Από την Ετήσια Έκθεση 2020 της ΕΑΕΕ (δείτε εδώ).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.