Η ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΟ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΤΑ ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ

Ακίνητα αξίας περί τα 54 εκατ. ευρώ, τα οποία ανήκουν σε υπό εκκαθάριση ασφαλιστικές εταιρείες, έχει προς πώληση το Επικουρικό Κεφάλαιο, προκειμένου να εξασφαλίσει ρευστότητα ώστε να περιορίσει, εν μέρει, τις υποχρεώσεις του έναντι των ασφαλισμένων – θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων.

 Πρόκειται συνολικά για 105 ακίνητα όλων των κατηγοριών, καθώς και για ένα το οποίο βρίσκεται υπό την κυριότητα του Επικουρικού Κεφαλαίου, ωστόσο όμως οι πλειοδοτικοί διαγωνισμοί κινούνται με πολύ αργούς ρυθμούς, λόγω και της μειωμένης ζήτησης στην αγορά ακινήτων, που ως συνέπεια έχει την κατάρρευση των τιμών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τελευταίος πλειοδοτικός διαγωνισμός έγινε πριν από περίπου δύο χρόνια, στις 15 Μαΐου του 2015 και αφορούσε μόλις ένα ακίνητο της Astra Ασφαλιστική,με τιμή εκκίνησης 110.000 ευρώ, ενώ ο αμέσως προηγούμενος διαγωνισμός έγινε στις 27 Μαρτίου του 2013 για τρία ακίνητα συνολικής αξίας 1,1 εκατ. ευρώ.

 Από τα ανωτέρω καθίσταται ξεκάθαρο ότι από τον αγορά των ακινήτων το Επικουρικό Κεφάλαιο λίγα έχει να αναμένει προκειμένου να εξασφαλίσει ρευστότητα. Οι υποχρεώσεις του, που ανέρχονται σε αρκετές εκατοντάδες εκατ. ευρώ, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από την πώληση ακινήτων που ανήκαν σε εταιρείες των οποίων οι άδειες ανακλήθηκαν, ούτε φυσικά από τις εισφορές των ασφαλιστικών εταιρειών, οι οποίες ετησίως διαμορφώνονται στο ποσό των περίπου 60 εκατ. ευρώ.

 Οι λύσεις πρέπει να είναι πιο δραστικές κατά τη διοίκηση του φορέα και να βασιστούν σε νομοθετικές παρεμβάσεις οι οποίες θα αλλάξουν ριζικά τη δομή και το ρόλο του Επικουρικού. Εξάλλου, ανάλογη δέσμευση έχει αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, χωρίς όμως να έχει μέχρι σήμερα κινηθεί ανάλογα.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.