Η ΕΛΛΑΔΑ ΒΓΗΚΕ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΑΝΕΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ…

Το Χρηματιστήριο της Αθήνας στα Τάρταρα. Τα επιτόκια των ομολόγων στα ύψη. Ο μύθος περί «καθαρής εξόδου στις αγορές» καταρρίφθηκε.
Χθες το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως η Ελλάδα δεν μπορεί σήμερα να δανειστεί με λογικά επιτόκια και ούτε σκοπεύει να επιχειρήσει έξοδο στις αγορές -ίσως και για τα επόμενα δύο χρόνια- παρά μόνο εφόσον υπάρξει έκτακτη ανάγκη ή εξαιρετικά ευνοϊκό διεθνές επιτοκιακό περιβάλλον!
Το βαρύ κόστος χρήματος με το οποίο επιβαρύνεται ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας ουδένα απασχολεί.

Η επιλογή της κυβέρνησης να μη ζητήσει προληπτική γραμμή πίστωσης που θα εξασφάλιζε φθηνότερο δανεισμό από τις αγορές, όχι μόνο στο Κράτος αλλά -κυρίως- στις επιχειρήσεις, ήδη προκαλεί επιπλοκές.

Ο πρωθυπουργός εμφανίσθηκε να υποστηρίζει ότι η ύπαρξη του λεγόμενου δημοσιονομικού «μαξιλαριού» των 30 δισ. ευρώ(;) επιτρέπει στην κυβέρνηση να μην επιδιώξει μια έξοδο που θα επιβεβαίωνε ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει πραγματικά.

  • «Έχουμε το μαξιλάρι των 30 δισ. ευρώ, δεν μας απασχολούν οι αγορές» είναι το σαφές μήνυμα που στέλνει προς τις αγορές αλλά και την τρόικα ο Έλληνας πρωθυπουργός λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η πρώτη μετα-μνημονιακή επιθεώρηση των «θεσμών».«Έχουμε την πολυτέλεια για τα επόμενα 2,5 χρόνια να μη μας απασχολεί και τόσο πολύ η αναταραχή στις αγορές», είπε ο πρωθυπουργός, για να συμπληρώσει: «Κάποια στιγμή θα βγούμε και θα δανειστούμε με καλό επιτόκιο».

Το Χρηματιστήριο την περασμένη εβδομάδα κατέγραψε τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση του έτους -5,76%, με τον τραπεζικό κλάδο να καταρρέει. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου την εβδομάδα που μας πέρασε άγγιξε τα υψηλά τριμήνου, ξεπερνώντας το 4,6%, ενώ η απόδοση του 5ετούς ομολόγου ξεπέρασε το 3,6%. Την ίδια ακριβώς χρονική περίοδο -παρά την κρίση στις αναδυόμενες αγορές, την Τουρκία και την Ιταλία- οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων όλων των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου έχουν υποχωρήσει, πλην της χώρας μας…

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.