Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΤΟ 2016 ΑΠΟ ΤΟ ΥΣΤΕΡΗΜΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΔΩΣΑΝ 5 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΧΡΗΣΗ ΤΑΜΕΙΟΥ…

  • “Οι ασφαλιστικές έπρεπε να έχουν κερδίσει το στοίχημα της συμπληρωματικής ασφάλισης εδώ και είκοσι χρόνια –  δεν τα κατάφεραν” καταγγέλει ο ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος

Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
kosmas@underwriter.gr

Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στα επιτελεία των ασφαλιστικών εταιρειών για την προώθηση τπρογραμμάτων υγείας μετά την μνημονιακή έξοδο του Αυγούστου και την νέα πραγματικότητα που δημιουργεί η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους. Η αγορά, θέλοντας να αξιοποιήσει τις νέες αυτές συνθήκες, πατάει «γκάζι» προκειμένου να διεισδύσει περαιτέρω στα καταναλωτικά κοινά.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, η πλειοψηφία των εταιρειών «ποντάρει» στη διεκδίκηση μεγαλύτερου μεριδίου με νέα, ελκυστικά προγράμματα, κατάλληλα προσαρμοσμένα στην παρούσα αγοραστική ικανότητα των πολιτών. Παράλληλα, υπό την «ομπρέλα» της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, ξεκίνησαν προ λίγων μηνών και τα πρώτα βήματα ασφαλιστικής «ενημέρωσης» του κοινού τα οποία και πρόκειται να ενταθούν με δεύτερο κύκλο επικοινωνίας από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Ωστόσο κάποιοι σχολιάζουν οτι παρόλο που η στροφή των Ελλήνων στην ιδιωτική ασφάλιση υγείας ήταν περίπου αναμενόμενη, η ασφαλιστική αγορά δεν φαίνεται ικανή να δρέψει καρπούς:

«Μολονότι η δημόσια, κύρια ασφάλιση στην Υγεία “δεν δουλεύει” πλέον, η συμπληρωματική ασφάλιση στην Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να επιτύχει το στόχο της» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (Ε.Σ.Δ.Υ.), Γιάννης Κυριόπουλος στο Underwriter.gr, επισημαίνοντας πως «μέχρι σήμερα, η στροφή των πολιτών στα προγράμματα ιδιωτικής υγείας είναι ανεπαίσθητη έως ελάχιστη. Οι εταιρείες δεν προσφέρουν πακέτα και υπηρεσίες που είναι κατάλληλα προσαρμοσμένα στις ιδιόμορφες συνθήκες της Ελλάδας. Το “στοίχημα” αυτό θα έπρεπε να το έχει κερδίσει ο κλάδος εδώ και 20 χρόνια. Η κεντρική διοίκηση εξακολουθεί να “κλείνει τα μάτια” σε ένα ζήτημα, που είναι μείζον και διαρθρωτικό».

Αυξημένα κόστη…

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής 1 στα 3 ευρώ που δαπανώνται στη χώρα μας για την αγορά φροντίδας υγείας προέρχεται απευθείας από τα νοικοκυριά, τα οποία το 2016 πλήρωσαν συνολικά από το υστέρημα τους για υπηρεσίες υγείας περί τα 5 δισ. ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι πως το ποσοστό των Ελλήνων με ανάγκες για εξετάσεις και θεραπεία οι οποίες δεν ικανοποιήθηκαν, με βασικότερο λόγο το οικονομικό κόστος, παρουσιάζει συνεχή αύξηση στα χρόνια της κρίσης. Το 2016 το 14,4% των Ελλήνων δεν απευθύνθηκε σε υπηρεσίες υγείας (δηλαδή 1 στους 7 Έλληνες) παρότι είχε ανάγκη, όταν το 2014 το σχετικό ποσοστό ήταν 12,7%, το 2012 9,9% και το 2010 4,2%.

«Η κατά κεφαλή δαπάνη υγείας στην Ελλάδα παραμένει η υψηλότερη μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Η out of pocket δαπάνη αφορά κυρίως ιδιωτικές πληρωμές και παραπληρωμές, είτε με επίσημη συμμετοχή στα φάρμακα, είτε με απογευματινές εξετάσεις» σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Κυριόπουλο.

Μειωμένες δαπάνες…

Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, αποτυπώνει και η πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Συγκεκριμένα, στα χρόνια της κρίσης υπήρξε στην Ελλάδα αισθητή μείωση των δημόσιων δαπανών Υγείας ως ποσοστό του ΑΕΠ και αύξηση των πληρωμών από τα ίδια τα νοικοκυριά. Η συνολική δαπάνη για την Υγεία ως ποσοστό του ΑΕΠ έπεσε από το 9,5% (το 2009) έφτασε στο 8,4% του ΑΕΠ το 2017.

Το 2015 και το 2016, υπήρξε μία αύξηση, από το 8% στο 8,2% το 2015 και στο 8,5% το 2016, η οποία όμως δεν συνεχίστηκε και την περυσινή χρονιά (8,4%).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.