Καλύπτει το Ασφαλιστήριο Εμπορικής Επιχείρησης ληστεία Ταμείου?

Καλύπτει το ασφαλιστήριο ληστεία χρημάτων σε εμπορικό κατάστημα;

Με αφορμή τις ληστείες που λαμβάνουν χώρα καθημερινά σε διάφορες επιχειρήσεις όπως ζαχαροπλαστεία, πρατήρια καυσίμων, χρυσοχοεία, κάβες, φούρνους, σούπερ μάρκετ, καταστήματα ταχυφαγείας και εστίασης, ξενοδοχεία, συνεργεία αυτοκίνητων, καταστήματα ψιλικών, καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, ηλεκτρικών ειδών, γραφεία με οικονομικές συναλλαγές κτλ. Με την άρση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας λόγω της πανδημίας, συμβαίνουν αρκετά περιστατικά. 

Η απάντηση στο ερώτημα «Καλύπτει το ασφαλιστήριο ένοπλη ληστεία χρημάτων σε εμπορικό κατάστημα;» είναι ΝΑΙ καλύπτει εφόσον η κάλυψη περιλαμβάνεται μέσα στο ασφαλιστήριο της επιχείρησης. Όλα τα συμβόλαια δεν είναι ίδια ούτε έχουν ίδιες παροχές.                                                                                                                      

Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να θυμούνται ότι η ασφαλιστική κάλυψη «Ληστεία Ταμείου» δίδεται μέσα από τα ασφαλιστήρια επιχειρήσεων όλων των εταιρειών συνήθως με την ασφάλιση του περιεχομένου της επιχείρησης.

Η παροχή «Ληστεία Ταμείου» καλύπτει την απώλεια ή ζημιά των μετρητών και επιταγών που φυλάσσονται μέσα στην ταμειακή μηχανή της ασφαλισμένης επιχείρησής, όταν θα συμβεί μια ληστεία. Ως ληστεία νοείται η πράξη απειλής της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας, με φυσικό ή ένοπλο τρόπο, κατά του ιδιοκτήτη, των μισθωτών υπαλλήλων ή και των μελών της οικογενείας του, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, εντός των εγκαταστάσεων της επιχείρησης. Κάθε επιχείρηση έχει το δικό της ωράριο το οποίο δηλώνεται από την αρχή της ασφαλιστικής κάλυψης. Η παροχή αποζημιώνει μέχρι ένα ανώτατο χρηματικό ποσό, το οποίο διαφέρει ανάλογα το πρόγραμμα και την εταιρεία και αναγράφεται ρητά στον πίνακα παροχών του ασφαλιστηρίου. Οι επιταγές αποζημιώνονται συνήθως μετά από την παράνομη εξαργύρωσή τους. (τα τελευταία έτη η κυκλοφορία επιταγών είχε μειωθεί ωστόσο επειδή ενέχουν θέση μετρητών, προβλέπεται στους όρους των ασφαλιστηρίων).

Όταν θα συμβεί μια Ληστεία Ταμείου, συνήθως προκύπτουν και άλλες ζημιές όπως ζημιές στην ταμειακή μηχανή ή η κλοπή ολόκληρης της ταμειακής μηχανής ή ζημιές σε άλλα ασφαλισμένα αντικείμενα ή σε εμπορεύματα ή εξοπλισμό της επιχείρησης. Επιπλέον μια Ληστεία μπορεί να συμβεί κατά το χρονικό διάστημα που μεταφέρονται τα χρήματα του ταμείου σε αρμόδιους μεταφορείς ή μπορεί συμβεί ληστεία στο περιεχόμενο του χρηματοκιβωτίου μιας επιχείρησης. Όλες οι παραπάνω περιπτώσεις προβλέπονται από τα ασφαλιστήρια επιχειρήσεων και με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. 

Για την ομαλή εξυπηρέτηση της ασφαλισμένης επιχείρησης κατόπιν μιας ληστείας ταμείου, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης και κάθε υπεύθυνος, θα πρέπει να ειδοποιήσει άμεσα το διαμεσολαβητή και την εταιρεία του, να δηλώσει άμεσα και χωρίς καθυστέρηση το γεγονός στην αστυνομική αρχή, να καταθέσει μήνυση κατά αγνώστων, να ειδοποιήσει εκδότες ή αποδέκτες των επιταγών και τις τράπεζες και εν γένει να συνεργαστεί και να τηρήσει όλες τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο ασφαλιστήριο του.

Εντός ελάχιστων ημερών από τον έλεγχο και της συμπλήρωσης των απαραίτητων εγγράφων η αποζημίωση σε μετρητά χρήματα κατατίθεται απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό του ιδιοκτήτη και λήπτη της ασφάλισης. Σκοπός μιας ασφάλισης είναι προστασία της επιχείρησης και η διευκόλυνση της, όταν θα συμβεί ένα αναπάντεχο γεγονός. 

Δείτε εδώ τι αναγράφουν ασφαλιστήρια επιχειρήσεων των εταιρειών ενδεικτικά ALLIANZ Hellas, INTERAMERICAN, ERGO Hellas, ΜΙΝΕΤΤΑ, παρόμοια και άλλων εταιρειών  :

ALLIANZ Hellas:

 

INTERAMERICAN:

ERGO Hellas:

ΜΙΝΕΤΤΑ:

Ενημερωθείτε από τον προσωπικό σας διαμεσολαβητή για το κόστος και τα οφέλη ασφάλισης.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.