Μήπως πρέπει κάθε παράβαση να αυξάνωνται τα Ασφάλιστρα τού αυτοκινήτου

Μήπως πρέπει κάθε παράβαση να αυξάνει και το ασφάλιστρο της κάλυψης του αυτοκινήτου μας, μπας και βάλουμε μυαλό πίσω από το τιμόνι;

Είναι γνωστό πως στην Αμερική κάθε παράβαση, εκτός του χρηματικού αντίτιμου για το πρόστιμο, οδηγεί σε ποσοστιαία αύξηση των ασφάλιστρων σε ετήσια βάση και αυτή η αύξηση μπορεί  να κρατήσει έως και 3 χρόνια μετά την παράβαση.

Για παράδειγμα στην Αμερική το πρόστιμο για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας κοστίζει περίπου 150$, ενώ προσθέτει στο ετήσιο ασφάλιστρο περίπου 340$, αν αυτό πολλαπλασιαστεί επί 3, (όσα και τα έτη που ισχύει η ποινή) το τελικό ποσό ξεπερνάει τα 1.000$. Αντίστοιχα η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, οδηγεί σε αύξηση ετήσιου ασφάλιστρου κατά 330$ περίπου, ενώ η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ πάνω από 1.000$.                                                                                                                                                                                                                      

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων, κάτι το οποίο εξηγείται μέσα από τις στατιστικές. 9% από τα θανατηφόρα τροχαία  ατυχήματα που έγιναν το 2017 οφείλονται σε οδηγούς που την προσοχή τους είχε τραβήξει το κινητό τους. Επίσης, το κόστος επισκευής των αυτοκινήτων στις μέρες μας, έχει ανέβει κατακόρυφα, λόγω του υπερσύγχρονου εξοπλισμού που είναι εγκατεστημένος σε όλα τα αυτοκίνητα τελευταίας γενιάς, όπως οι κάμερες και οι αισθητήρες παρκαρίσματος. Σε όλα αυτά αν προσθέσουμε και την ποινή από το πρόστιμο της τροχαίας, βλέπουμε πως το κόστος της ασφάλειας για κάθε όχημα ανεβαίνει αισθητά. Κάτι που φαίνεται πως αποδίδει, μιας και στην Αμερική η οδική συμπεριφορά των οδηγών σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες έχει βελτιωθεί αισθητά. Για το λόγο αυτό τα τροχαία ατυχήματα έχουν αρχίσει να μειώνονται σε αριθμό τον τελευταίο χρόνο.

Μήπως αυτή η τακτική αποτελεί τη λύση στο πρόβλημα και για την Ελλάδα; Είναι ευρέως γνωστό ότι οι περισσότεροι άνθρωποι, νουθετούνται πιο αποτελεσματικά στις περιπτώσεις που διακυβεύονται τα οικονομικά τους δεδομένα. Αν η κάθε παραβίαση του Κ.Ο.Κ. οδηγεί εκτός από το πρόστιμο και σε μία σταθερή οικονομική επιβάρυνση στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο, κάποιοι θα σκέφτονται τρεις και τέσσερις φορές πριν πιάσουν το τιμόνι, ενώ έχουν πιεί 2 ποτηράκια παραπάνω. Που κανονικά οι ανθρώπινες ζωές δεν έχουν αντίτιμο, αλλά δυστυχώς αρκετοί το βλέπουν έτσι!

Όπως και να έχει πάντως η τακτική των Αμερικάνων πρέπει να αποτελέσει τροφή για σκέψη!

 

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.