ΠΟΙΟ ΑΥΣΤΗΡΟΣ ΝΟΜΟΣ…ΝΕΑ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ….

GREECE/

Νέο σαφάρι ελέγχων και προστίμων ετοιμάζει η ΑΑΔΕ, προκειμένου να μειωθούν τα ανασφάλιστα Ι.Χ., μιας και τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι αυξάνεται δραματικά ο αριθμός τους.

Ανησυχητικά είναι τα μέχρι τώρα στοιχεία που αφορούν τα ανασφάλιστα οχήματα τα οποία κυκλοφορούν στους δρόμους, γεγονός που δημιουργεί προβληματισμό, πέρα από το θέμα των δημοσίων εσόδων, αλλά και για την ασφάλεια των οχημάτων στο δρόμο. 

Η επικαιροποίηση των στοιχείων ολοκληρώθηκε, με αρκετή καθυστέρηση, το προηγούμενο διάστημα με αποτέλεσμα να μετατεθεί χρονικά το νέο κύμα διασταυρώσεων, ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη τα οποία διαπιστώθηκαν κατά την προηγούμενη διαδικασία διασταύρωσης.            

                                                                                                   

Αυτή ολοκληρώθηκε και πλέον αναμένεται η διασταύρωση του αρχείου των ασφαλισμένων ΙΧ που τηρούν οι ασφαλιστικές εταιρείες και του αρχείου των οχημάτων που βρίσκονται σε κυκλοφορία και έχει η εφορία, να ξεκινήσει στις αρχές του νέου χρόνου.   

Οι παραβάτες που θα εντοπιστούν με όχημα σε κυκλοφορία χωρίς να το έχουν ασφαλίσει θα πληρώσουν τα εξής πρόστιμα:

  • 100 ευρώ για δίκυκλα οχήματα έως 250 κ.εκ.
  • 150 ευρώ για δίκυκλα οχήματα από 251 κ.εκ. και άνω
  • 200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1000 κ.εκ..
  • 250 ευρώ για αυτοκίνητα από 1001 κ.εκ. και άνω

Οι παραβάτες θα λάβουν σχετική ειδοποίηση από την εφορία και θα πρέπει εντός οκτώ ημερών να προχωρήσουν στην πληρωμή του. Εφόσον δεν το πληρώσουν και εντοπισθούν σε έλεγχο να κυκλοφορούν με το ανασφάλιστο όχημα τότε θα υποστούν τις εξής κυρώσεις:

  • Αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων του οχήματος για 6 μήνες με πράξη της Αστυνομικής Αρχής.
  • Σε περίπτωση εμπλοκής οχήματος σε ατύχημα, αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για 2 χρόνια και επί υποτροπής για 3 χρόνια. Για την επιστροφή των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας μετά την παρέλευση των ανωτέρω περιόδων απαιτείται η προσκόμιση από τον ενδιαφερόμενο του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης.
  • Χρηματικό πρόστιμο με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα ΦΔΧ, 500 ευρώ για τα επιβατικά και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.
  • Φυλάκιση από δύο μήνες έως 1 χρόνο και χρηματική ποινή έως 3.000 ευρώ σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.