Οι Ασφαλιστικες παρακολουθουν με ανησυχια τις κινητοποιησεις στον ιατρικο και διαγνωστικο κλαδο

Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούν οι ασφαλιστικές εταιρείες που έχουν προγράμματα υγείας τις κινητοποιήσεις των φορέων ιδιωτικής υγείας, των διαγνωστικών κέντρων και των εργαστηρίων όλης της χώρας ενάντια στις πολιτικές των claw back και rebate, δηλαδή της επιμήκυνσης εξόφλησης και περικοπών που επιβάλλει ο ΕΟΠΥΥ στις αμοιβές για τις εργασίες τους. Οι ασφαλιστικές εταιρείες πραγματοποιούν πάνω από το 50% του τζίρου των εργαστηρίων και των διαγνωστικών κέντρων και θεωρούν ότι η τιμολογιακή τους “εξόντωση” από το δημόσιο θα έχει επιπτώσεις και στη λειτουργία των διαγνωστικών κέντρων και στις παροχές ποιοτικών υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους.

Με καθολική συμμετοχή ξεκίνησε τη Δευτέρα 10/06 η επ’ αόριστον κινητοποίηση των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων όλης της χώρας.    

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) και η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιριών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ). Πρόκειται για χιλιάδες ιδιωτικά εργαστήρια στα οποία σημειωτέον διενεργείται το 95% των διαγνωστικών εξετάσεων των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.

Το συντονιστικό όργανο των ιδιωτικών Ενώσεων ΠΦΥ αναμενόταν να συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για το θέμα της υποχρεωτικής επιστροφής (clawback). Είχαν προηγηθεί την προηγούμενη εβδομάδα συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες κατέληξαν σε αδιέξοδο.

Η απεργία διαρκείας γίνεται με αίτημα την επανεξέταση γενικώς του clawback (υποχρεωτική επιστροφή με μορφή ρήτρας του ποσού που υπερβαίνει, μηνιαίως, τον κλειστό προϋπολογισμό για δαπάνες υγείας που επιτρέπει ο ΕΟΠΥΥ) και ειδικώς του clawback του δεύτερου εξαμήνου του 2018 που υπολογίζεται στα 55 εκατ. ευρώ. Η καθολική και σθεναρή συμμετοχή του κλάδου αποτελεί και το δυνατό «σημείο» στη σημερινή συνάντηση του Συντονιστικού Οργάνου των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ανοιχτά τα Διαγνωστικά κέντρα μόνο για απαντήσεις

Όπως ανακοίνωσε το Συντονιστικό όργανο, τα εργαστήρια θα παραμείνουν ανοικτά τις απογευματινές ώρες όλης της εβδομάδας, προκειμένου να παραδίδουν αποτελέσματα εξετάσεων που έχουν ήδη διενεργηθεί. Θα λειτουργούν από τις 5 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ, για να δίδουν απαντήσεις, αλλά θα απέχουν από τα λοιπά καθήκοντά τους. Δεν θα εξυπηρετούν ούτε τους ασθενείς που έχουν παραπεμπτικό ΕΟΠΥΥ ούτε και όσους ζητούν να πληρώσουν τις εξετάσεις στις οποίες πρέπει να υποβληθούν.

Σε απεργία και οι φυσικοθεραπευτές

Παράλληλα κινητοποιήσεις ξεκίνησαν τη Δευτέρα και οι γιατροί των διαγνωστικών κέντρων και οι φυσικοθεραπευτές αντιδρώντας στα μέτρα επιστροφών (rebate και claw-back).

Τη συμπαράστασή τους στις νέες κινητοποιήσεις εκφράζουν ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.