Ο ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΓΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.ΛΕΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Τη βούλησή του να «χτίσει γέφυρα» επικοινωνίας με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος εξέφρασε πρόσφατα ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου, αναγνωρίζοντας  τον θετικό ρόλο που παίζει η Ιδιωτική Ασφάλιση στην οικονομία και την κοινωνία.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημητρίου, απαντώντας στις ερωτήσεις της εφημερίδας Nextdeal (τεύχος 389), η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας η οποία αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης σε συνδυασμό με την  προσέλκυση επενδύσεων, τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη μείωση του ποσοστού της ανεργίας.

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου στη Μαίρη Λαμπαδίτη:

– Οι μεταρρυθμίσεις των κρατικών συνταξιοδοτικών συστημάτων σε άλλα κράτη άνοιξαν τεράστιες ευκαιρίες για την ιδιωτική ασφάλιση. Πιστεύετε ότι θα μπορούσαν να αναζητηθούν λύσεις και στη χώρα μας  για τη συμπλήρωση των δημοσίων συντάξεων που να περιλαμβάνουν και τους τρεις ασφαλιστικούς πυλώνες όπως συμβαίνει σήμερα στις 23 από τις 29 χώρες της Ευρώπης;

Ο ασφαλιστικός κλάδος μπορεί να θεωρηθεί ένας παράγων ανάπτυξης. Σε ορισμένες καταστάσεις που η οικονομία είναι σε υψηλότερο επίπεδο από τη δική μας ,η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να γίνει παράγων ανάπτυξης, γιατί τα αποθέματα των ασφαλιστικών εταιρειών μπορούν να επενδυθούν σε κρατικά και εταιρικά ομόλογα ή σε επενδύσεις υποδομών.

– Η πορεία της ασφαλιστικής αγοράς το α’ εξάμηνο του 2017, καταγράφει αύξηση 1,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της περσινής χρονιάς. Πιστεύετε ότι θα μπορούσαν ακόμα και σήμερα υπό τον περιορισμό των μνημονίων, να δοθούν κίνητρα (πχ φοροελαφρύνσεις) για να ενισχυθεί η αυξητική πορεία;

Ο ιδιωτικός τομέας ασφάλισης συνήθως συμπλέει με φορολογικά κίνητρα. Ωστόσο  θα ήταν δύσκολο να νομοθετηθεί η ιδιωτική ασφάλιση με τέτοιου είδους κίνητρα πριν από την έξοδο του μνημονίου και την αλλαγή του δημοσιονομικού περιβάλλοντος.

– Γνωρίζετε καλά την αγορά των ΗΠΑ όπου κυριαρχούν τα ιδιωτικά ασφαλιστικά συμβόλαια. Αν έπρεπε να μεταφέρετε μία εμπειρία η συμβουλή  από την αγορά της άλλης πλευράς του ατλαντικού στον κλάδο των ελληνικών ασφαλιστικών εταιριών ποιά θα ήταν αυτή;

Η εμπειρία στις ΗΠΑ όσον αφορά στον ασφαλιστικό τομέα, δεν μπορεί εύκολα να συγκριθεί με την ελληνική οικονομική πραγματικότητα. Το ότι ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προϊόντα με φορολογικά κίνητρα στις ΗΠΑ έχουν γίνει πηγές αποταμίευσης και συνεπώς επενδύσεων είναι μια πραγματικότητα. Σε ότι αφορά στη χώρα μας μπορούν να χρησιμοποιηθούν όταν η οικονομία μας έχει φτάσει στο επίπεδο που η ανεργία έχει μειωθεί αρκετά, ώστε οι πολίτες μας να θεωρήσουν την ιδιωτική συνταξιοδότηση μια αναγκαία δαπάνη.

– Από τις 6100 επιχειρήσεις- οφειλέτες  που επισκέφτηκαν την πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού μόνο οι 82 έχουν προχωρήσει ουσιαστικά τη διαδικασία. Μάλιστα όπως αναφέρουν οι ειδικοί  για μια μεγάλη επιχείρηση η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει και 10 μήνες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομίας, πόσες επιχειρήσεις θα καταφέρουν να επιλεγούν και να ρυθμίσουν τα χρέη τους έως τα τέλη του 2018, οπότε και θα είναι σε ισχύ ο μηχανισμός; Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν ώστε να « τρέξει» γρηγορότερα η διαδικασία;

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις  της  ΓΣΕΒΕΕ υπάρχουν 400.000 μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Η εκτίμηση του Υπουργείου είναι ότι τελικά οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν θα είναι μεταξύ 100 έως 125.000. Οι 82 επιχειρήσεις  που αναφέρετε ακολούθησαν τη διαδικασία τον πρώτο μήνα που άνοιξε η πλατφόρμα, ο οποίος ήταν ο Αύγουστος, μήνας διακοπών. Επομένως αναμένεται αύξηση του ενδιαφέροντος τους επόμενους μήνες. Ήδη από το μήνα Σεπτέμβριο με την τελειοποίηση της πλατφόρμας, παρατηρούμε επιτάχυνση και μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών.


Ποιος είναι ο Δημήτρης Παπαδημητρίου

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου είναι ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης. Έχει υπάρξει Πρόεδρος του Οικονομικού Ινστιτούτου Levy του Κολεγίου Bard από την ίδρυσή του, το 1986, και Αντιπρόεδρος και Καθηγητής στο ίδιο Κολέγιο από το 1977.

Έχει ανακηρυχθεί Εξέχων Ερευνητής της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών της Σαγκάης και έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου του Εμπορικού Ελλείμματος στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, Επίκουρος Καθηγητής της Νέας Σχολής Κοινωνικών Ερευνών και Αντιπρόεδρος, Γραμματέας και Ταμίας στην εταιρεία William Penn Life Insurance Company. Είναι επίσης μέλος της Συντακτικής Επιτροπής των επιστημονικών περιοδικών Bulletin of Political Economy Challenge και Journal of Economic Analysis και τακτικός αρθρογράφος σε αμερικανικές και ελληνικές εφημερίδες. Έχει συμμετάσχει επίσης στην Συντακτική Επιτροπή των επιστημονικών περιοδικών Review of Incomeand Wealth και Eastern Economic Journal.

Επιπλέον διατηρεί την ιδιότητα του μέλους του Economic Club of New York, της Επιτροπής Bretton Woods,του Αμερικανικού Οικονομικού Συλλόγου, του Αμερικανικού Χρηματοπιστωτικού Συλλόγου, του Συλλόγου Εξελικτικών Οικονομικών, της Βασιλικής Οικονομικής Εταιρείας (Λονδίνο), του Ανατολικού Οικονομικού Συλλόγου, του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Συλλόγου και της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης Τραπεζιτών. Ο Υπουργός είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κολούμπια και διδάκτορας οικονομικών επιστημών της Νέας Σχολής Κοινωνικών Ερευνών.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.