Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΦ.ΕΤ.ΕΛΛΑΔΟΣ”ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΠΟΤΕ.

“Σήμερα, η ασφαλιστική αγορά δεν έχει καμία σχέση με την αγορά πριν από μερικά χρόνια. Με καλύτερο και αυστηρότερο κανονιστικό πλαίσιο, με συχνότερους και σε βάθος ελέγχους από τη ΤτΕ, με κεφάλαια που υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις και εκμηδενίζουν την πιθανότητα νέων ατυχημάτων. Οι ασφαλισμένοι μας είναι περισσότερο προστατευμένοι από ποτέ”.

Τα παραπάνω τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, Δημήτρης Μαζαράκης μιλώντας στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Ολόκληρη η ομιλία του κ. Μαζαράκη έχει ως εξής:

“Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο σπουδαίος αυτός πολιτικός άνδρας, κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Ελλάδα, ως Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, είχε πει:

«Μετά από τα 8 χρόνια της Προεδρίας μου, κατά τα οποία μού δόθηκε η δυνατότητα να ταξιδέψω σε όλον τον πλανήτη, διαπίστωσα ότι κάθε χώρα ακολουθεί τον δικό της δρόμο, αφοσιώνεται στη δική της παράδοση.
Αλλά αυτό που επίσης διαπίστωσα,είναι τη βαθιά προσμονή όλων να ζήσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια, τη θεμελιώδη επιθυμία να έχουν έλεγχο στις ζωές τους, το δικαίωμα να μπορούν να καθορίζουν οι ίδιοι το μέλλον τους και την πορεία των εθνών τους.
Αυτή η λαχτάρα είναι παγκόσμια. Σιγοκαίει μέσα σε κάθε ανθρώπινη καρδιά»

Αγαπητοί συνεργάτες και φίλοι,
Εκλεκτοί καλεσμένοι του πολιτικού, οικονομικού, και δημοσιογραφικού χώρου,

Μετά από 1 χρόνο στην Προεδρία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας, μετά από 22 χρόνια στην ασφαλιστική αγορά, κατά τα οποία είχα την ευκαιρία να γνωρίσω πολλούς ασφαλισμένους μας. Ασφαλισμένους μας, με διαφορετικές ανάγκες, με διαφορετικά όνειρα, με διαφορετική φιλοσοφία για τη ζωή, έρχομαι να καταθέσω την ίδια ακριβώς διαπίστωση.

Σήμερα λοιπόν ήρθα να σας μιλήσω για αξιοπρέπεια. Ήρθα να μοιραστώ μαζί σας την αγωνία τους να ζήσουν με αξιοπρέπεια στα χρόνια της σύνταξης, να προστατέψουν με αξιοπρέπεια το πολυτιμότερο αγαθό της ζωής τους, την υγεία τους, να αντιμετωπίσουν με αξιοπρέπεια τις οικονομικές συνέπειες μιας πυρκαγιάς, η ενός καταστροφικού σεισμού, και τέλος, να δώσουν στην οικογένεια τους τη δυνατότητα να ζήσει με αξιοπρέπεια αν ένας πρόωρος θάνατος έλθει στη πορεία της ζωής τους.

Ήρθα να σας πω, με ποιον τρόπο, εμείς, οι άνθρωποι που εργαζόμαστε στην ασφαλιστική αγορά, θα βγούμε μπροστά, για να φανούμε χρήσιμοι, και να γίνουμε δημιουργοί λύσεων, με όραμα μία Ελλάδα που ξαναμπαίνει σε έναν ενάρετο οικονομικό κύκλο και εξασφαλίζει και πάλι την αξιοπρέπεια για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.

Κυρίες και κύριοι,

Βρισκόμαστε στο ξεκίνημα του 2018. Μια χρονιά που κλείνει το μάτι σε νέες προκλήσεις και νέες ευκαιρίες. Μια χρονιά κρίσιμη για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Έπειτα από οκτώ χρόνια ύφεσης, η χώρα μας δείχνει να διαμορφώνει προϋποθέσεις σταθεροποίησής και επιστροφής στην κανονικότητα. Παρά όμως τα πρώτα σημεία ανάκαμψης, η θετική εικόνα δεν αποτυπώνεται ακόμη στην πραγματική οικονομία.

Για να υπάρξει λοιπόν μία «καθαρή έξοδος» από τα μνημόνια, χρειάζεται διάθεση ανάληψης του πολιτικού κόστους, ευρύτερες συναινέσεις, αλλά κυρίως χρειάζεται ένας μακροπρόθεσμος εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός, ένας σχεδιασμός που θα αντιμετωπίσει στη ρίζα τους και συνολικά, όλα τα καίρια θέματα της οικονομίας και της κοινωνίας, από τη Παιδεία, τη πολυνομία και κακονομία, τη δημόσια διοίκηση, έως την επιχειρηματικότητα, τη προσέλκυση επενδύσεων, το Φορολογικό, το Ασφαλιστικό, και το Δημογραφικό. Ιδιαίτερα για το δημογραφικό, το οποίο συνήθως παραβλέπουμε, θέλω να σημειώσω ότι για πρώτη φορά μεταπολεμικά, ο πληθυσμός της χώρας μας μειώνεται και γερνάει. Γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό τόσο για το ασφαλιστικό και το σύστημα υγείας όσο και για τη γενικότερη πορεία της εθνικής μας οικονομίας.

Η ελληνική ασφαλιστική αγορά, πέρα από τις διεθνείς προκλήσεις που επέβαλαν το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων αλλά και το νέο εποπτικό πλαίσιο, είχε να αντιμετωπίσει το κόστος του PSI, τον κίνδυνο του grexit, αλλά και την πρωτοφανή σε ένταση και διάρκεια ύφεση της ελληνικής οικονομίας.

Εμείς όμως τα καταφέραμε, αντέξαμε, προσαρμοστήκαμε, και θωρακίσαμε την αξιοπιστία μας από κάθε κίνδυνο. Σήμερα, κοιτάμε στα μάτια κάθε ασφαλισμένο μας. Σήμερα, η ασφαλιστική αγορά δεν έχει καμία σχέση με την αγορά πριν από μερικά χρόνια. Με καλύτερο και αυστηρότερο κανονιστικό πλαίσιο, με συχνότερους και σε βάθος ελέγχους από τη ΤτΕ, με κεφάλαια που υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις και εκμηδενίζουν την πιθανότητα νέων ατυχημάτων. Οι ασφαλισμένοι μας είναι περισσότερο προστατευμένοι από ποτέ. Η φερεγγυότητα των ασφαλιστικών εταιριών και η εύρυθμη λειτουργία τους είναι εξασφαλισμένες.

Σήμερα, είμαστε πανέτοιμοι να υλοποιήσουμε το όραμα μας, να διεκδικήσουμε δηλαδή, με όλες μας τις δυνάμεις, το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα. Για να το καταφέρουμε όμως αυτό πρέπει πρώτα εμείς οι ίδιοι να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών προς την αγορά μας, των πολιτών που κουρασμένοι και θυμωμένοι από την κρίση δεν εμπιστεύονται κανένα θεσμό, δημόσιο η ιδιωτικό.

Πρέπει λοιπόν πρώτα να οικοδομήσουμε σε νέες βάσεις την αξιοπιστία της αγοράς μας και ταυτόχρονα την ασφαλιστική συνείδηση του έλληνα.

Το 2018 η ασφαλιστική αγορά παίρνει την πρωτοβουλία του δημόσιου διαλόγου, με την πολιτεία και με όλους τους αρμόδιους φορείς για να κλείσουν επιτέλους μία σειρά από ανοιχτά θέματα που ταλαιπωρούν τους πολίτες, εδώ και χρόνια. Βγαίνει μπροστά με μία σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών για θέματα που βρίσκονται στην άμεση ευθύνη της, αλλά και για πολλά για τα οποία δεν ευθύνεται η ίδια, για τα οποία όμως πρέπει να «βάλουμε πλάτη», αν θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά.

Πιο συγκεκριμένα:

Σχετικά με το θέμα της «ΑΣΠΙΣ», ένα θέμα που ταλαιπωρεί περίπου 85,000 χιλιάδες ασφαλισμένους εδώ και πολλά χρόνια, ένα θέμα το οποίο δημιουργήθηκε εξαιτίας του ελλιπούς εποπτικού μηχανισμού, με αποτέλεσμα σήμερα, από τη μία να βρίσκονται στον «αέρα» τόσοι άνθρωποι, από την άλλη να πλήττεται η αξιοπιστία του συνόλου των εταιρειών του κλάδου μας.

Γι’ αυτό και εμείς, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια και συζητούμε με όλους τους αρμόδιους φορείς, ώστε, ει δυνατόν, μέσα στο 2018, να βρεθεί μία καλή, βιώσιμη και κοινά αποδεκτή λύση και να κλείσει επιτέλους το θέμα αυτό, μετά από δέκα σχεδόν χρόνια.

Στην ίδια λογική προχωρούμε τις διαδικασίες για να δώσουμε λύση στο πρόβλημα του «Επικουρικού Κεφαλαίου Αυτοκινήτων».

Ως Ένωση βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με τη διοίκηση του Επικουρικού Κεφαλαίου και την ΤτΕ. Αυτή τη στιγμή, είναι σε πλήρη εξέλιξη, η διαδικασία επιλογής εξειδικευμένης εταιρίας στη διαχείριση αντίστοιχων χαρτοφυλακίων και εκτιμούμε ότι εντός του 2ου τριμήνου του 2018 θα ξεκινήσει η υλοποίηση της λύσης.

Πέρα λοιπόν από αυτά τα δύο ζητήματα, προχωρούμε 5 σημαντικές, για την καθημερινότητα του πολίτη πρωτοβουλίες:

Πρώτον, Το νέο Ενιαίο Μητρώο Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, που έχει ήδη ολοκληρωθεί, από την αρχή του χρόνου, φέρνει περισσότερη διαφάνεια στον κλάδο και βοηθά τον πολίτη να ενημερώνεται σωστά για τον ασφαλιστή του.

Δεύτερον, Την ενίσχυση του θεσμού της διαμεσολάβησης, σε συνεργασία με τον ΟΠΕΜΕΔ, για την άμεση και με χαμηλότερο κόστος επίλυση τυχόν διαφορών των ασφαλισμένων με την ασφαλιστική τους εταιρεία,

Τρίτον, τη κατάρτιση δέσμης δεικτών υγείας, σε συνεργασία με τον ΙΟΒΕ, ενός σημαντικού έργου για την σωστή ενημέρωση του πολίτη / ασφαλισμένου, και το οποίο θα είναι έτοιμοι το 2ο τρίμηνο του 2018,

Τέταρτον, είναι σε προχωρημένο στάδιο οι συζητήσεις για την επέκταση του επιτυχημένου θεσμού του Φιλικού Διακανονισμού, σε όλες τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας

Τέλος, με το Κώδικα δεοντολογίας των εταιριών Οδικής Βοήθειας υπογραμμίζουμε τη δέσμευση μας να είμαστε δίπλα στους ασφαλισμένους μας με ακόμη καλύτερη εξυπηρέτηση.

Δεν στεκόμαστε όμως μόνο εδώ.

Από τη μια πλευρά, με στόχο ο κάθε πολίτης να αντιληφθεί την αξία της ιδιωτικής ασφάλισης, εκσυγχρονίζουμε τη στρατηγική επικοινωνίας και ταυτόχρονα προσαρμόζουμε το ύφος της, ώστε η γλώσσα που χρησιμοποιούμε να είναι περισσότερο φιλική, απλή, και κατανοητή.

Από την άλλη βγαίνουμε μπροστά και σε άλλα θέματα που απασχολούν την κοινωνία και σχεδιάζουμε μία σειρά δράσεων που θα επικεντρωθούν κυρίως στους τομείς της πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων, της πρόληψης στην υγεία, της προώθησης της νεανικής επιχειρηματικότητας και της οικοδόμησης της ασφαλιστικής συνείδησης, και τέλος της καταπολέμησης του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού.

Πέρα όμως από τις ενέργειες αυτές, πήραμε επίσης την πρωτοβουλία του διαλόγου για μεγάλα θέματα, που θα συμβάλλουν τόσο στην σημαντική ανάπτυξη της δικής μας αγοράς όσο και στην ριζική ανασυγκρότηση της εθνικής οικονομίας. Η ελληνική ασφαλιστική αγορά είναι πλήρως έτοιμη να γίνει ένας χρήσιμος θεσμικός εταίρος που λειτουργεί συμπληρωματικά με το κράτος, όπως γίνεται εδώ και χρόνια σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην υγεία, στη σύνταξη, στην προστασία από σεισμούς, αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Ας δούμε όμως τους 3 τομείς στους οποίους εστιάζουμε:

Στην υγεία

Όλοι γνωρίζουμε ποια είναι η κατάσταση σήμερα στον χώρο της υγείας. Για να μπορέσουμε λοιπόν να κάνουμε λόγο για μεταρρύθμιση στον χώρο της υγείας  πρέπει πρώτα απ’ όλα να αρχίσουμε να μιλάμε για τη ριζική αναμόρφωση του εθνικού συστήματος υγείας.

Ένα ΕΣΥ, που έχει στο επίκεντρο τον πολίτη και ταυτόχρονα αξιοποιεί αποτελεσματικά τους πόρους που διαθέτει, είναι το πρώτο, και αναγκαίο βήμα.

Το δεύτερο βήμα είναι η συνεργασία των δημόσιων νοσοκομείων με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες,

Τρίτο βήμα είναι η καθολική εφαρμογή των ιατρικών κλινικών πρωτοκόλλων, μία λύση που χρόνια τώρα εφαρμόζεται σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο.

Τέλος, είναι προς όφελος της κοινωνίας και όλων των πολιτών η άρση των αντικινήτρων (Φόρος Ασφαλίστρων Υγείας 15%) και η θέσπιση κινήτρων, ώστε μεγάλο μέρος της ιδιωτικής δαπάνης υγείας να μεταφερθεί στην ιδιωτική ασφάλιση υγείας και να πάψει ο πολίτης να πληρώνει από την τσέπη του. Με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουμε υψηλότερα φορολογικά έσοδα για το κράτος, υψηλότερη ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών, καλύτερο έλεγχο του κόστους για τους πολίτες, και το σπουδαιότερο θα καταφέρουμε όλοι οι πολίτες, και κυρίως εκείνοι με χαμηλά εισοδήματα, να αντιμετωπίσουν με αξιοπρέπεια σοβαρές περιπτώσεις και να έχουν πρόσβαση στις νέες και πολλές φορές ακριβές θεραπείες.

Στο συνταξιοδοτικό

Το συνταξιοδοτικό είναι πραγματικά ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα μας. Όσο καθυστερεί μια συνολική, μακροπρόθεσμα βιώσιμη, και δίκαιη για όλες τις γενιές λύση, τότε το πρόβλημα αυτό θα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο για την κοινωνία, και ουσιαστικά το μεταφέρουμε στις νέες γενιές.

Ένα σύγχρονο, μακροχρόνια βιώσιμο σύστημα πρέπει να στηρίζεται στους παρακάτω άξονες:

Πρώτον, Υιοθέτηση συστήματος τριών πυλώνων.

– 1ος πυλώνας, κρατικός, υποχρεωτικός, με βάση το αναδιανεμητικό σύστημα,

– 2ος πυλώνας, επίσης υποχρεωτικός, αλλά με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και ο πολίτης θα μπορεί να επιλέξει είτε κρατική είτε ιδιωτική εταιρία συντάξεων, PENSION FUND COMPANY.

– 3ος πυλώνας, ιδιωτικός, προαιρετικός με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα.

Δεύτερον, Ενοποίηση φορέων του 1ου πυλώνα, με ταυτόχρονη αναδιοργάνωση διαδικασιών, απλοποίηση και ομογενοποίηση των παροχών, χρήση της τεχνολογίας

Τρίτον, Αναβαλλόμενα φορολογικά κίνητρα για ειδικά συνταξιοδοτικά προγράμματα του 3ου πυλώνα,

Και τέλος, Δημιουργία και λειτουργία μίας Ανεξάρτητης Αρχής, η οποία θα μελετά τις μακροοικονομικές και δημογραφικές εξελίξεις, θα εισηγείται και θα συμβουλεύει τη Βουλή, θα ενημερώνει αντικειμενικά τους πολίτες.

Σεισμός

Αναφορικά με τους σεισμούς, η πρότασή μας βασίζεται σε μία απλή λογική. Όλοι βλέπουμε πόσο υποφέρουν οι κάτοικοι περιοχών που έχουν πληγεί από μεγάλους σεισμούς. Πόσο εκτεθειμένοι μένουν, όταν οι αποζημιώσεις που τους παρέχει το κράτος είναι πενιχρές, και ουσιαστικά δεν καλύπτουν ούτε κατ’ ελάχιστο τις ζημιές που έχουν προκληθεί. Γιατί λοιπόν να αφήσουμε την περιουσία μας στο έλεος ενός σεισμού; Αφού ζούμε σε μια όμορφη αλλά σεισμογενή χώρα όπου κάθε δέκα χρόνια περίπου γίνεται ένας καταστροφικός σεισμός, γιατί δεν κάνουμε απολύτως τίποτα γι’ αυτό;

Στην ΕΑΕΕ πιστεύουμε, ότι θα πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε για ένα θεσμικό πλαίσιο καθολικής ασφάλισης για τον κίνδυνο του σεισμού, όπως συμβαίνει και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου. Ένα τέτοιο σύστημα θα εξασφαλίζει όλους τους πολίτες και κυρίως τις πιο αδύναμες κοινωνικά ομάδες. Ήρθε λοιπόν η ώρα, ως οι ειδικοί σε τέτοια θέματα, να συνεργαστούμε με όλους τους αρμόδιους φορείς και τη πολιτεία και να βοηθήσουμε με την τεχνογνωσία μας στον σχεδιασμό της μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής

Αγαπητοί συνεργάτες και φίλοι,
Εκλεκτοί καλεσμένοι

Ξεκίνησα με έναν από τους πολιτικούς που άφησαν το δικό τους μοναδικό αποτύπωμα στη σύγχρονη ιστορία αυτού του πλανήτη και θα κλείσω με αυτόν.

Κλείνοντας την ομιλία του στην Αθήνα, ο Μπαράκ Ομπάμα είπε:

«Στο τέλος όλα εξαρτώνται από εμάς. Δεν είναι δουλειά κάποιου άλλου, δεν είναι ευθύνη κάποιου άλλου. Είναι δουλειά όλων μας, κάθε πολίτη ξεχωριστά να λυγίσει το τόξο της ιστορίας προς τη δικαιοσύνη… Μέσα σε αυτό το ατελές αλλά αναγκαίο σύστημα στο οποίο ζούμε, στις δημοκρατίες, η εξουσία και η πρόοδος πάντα θα έρχονται από το Εμείς».

Ως Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, πιστεύω στην ακεραιότητα και τον επαγγελματισμό της αγοράς μας. Δεσμεύομαι ότι οι 25,000 άνθρωποι που απασχολούνται συνολικά στον κλάδο μας θα εργαστούν με συνέπεια, για να διαφυλάξουν το δικαίωμα του κάθε Έλληνα να ζήσει με αξιοπρέπεια. Εγγυώμαι, ότι η ασφαλιστική αγορά είναι πανέτοιμη να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες των πολιτών και να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν κάθε κίνδυνο. Με εντιμότητα, με διαφάνεια, με ειλικρίνεια. Θα βγούμε μπροστά για κάθε πολίτη που αγωνιά πώς θα σπουδάσει τα παιδιά του, πώς θα προστατέψει την υγεία του, πως θα προστατέψει τη περιουσία του, και πως θα ζήσει στη σύνταξη. Θα βγούμε μπροστά για να είμαστε εκείνοι που θα προκαλέσουμε έναν πολιτισμένο δημόσιο διάλογο

Από αυτό το βήμα, απευθύνω λοιπόν μία ανοιχτή πρόσκληση συνεργασίας στην πολιτεία, σε όλους τους φορείς, στην πανεπιστημιακή κοινότητα, στον δημοσιογραφικό κόσμο, με μοναδικό στόχο να χτίσουμε από σήμερα, βήμα, βήμα την Ελλάδα του 2068. Να αφήσουμε στις επόμενες γενιές μία πολύτιμη κληρονομιά. Μία ευκαιρία για καλύτερες ημέρες. Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε.

Σας ευχαριστώ.”

 

Δείτε εδώ τη δήλωση του κ. Μαζαράκη  μετά το πέρας της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης.

 

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.