Γιατί Κυκλοφορούν ακόμα τα ανασφάλιστα οχήματα; Και ποια είναι τα Πρόστιμα

 

Σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 4,  το άρθρο 12 και το άρθρο 5α του 489/76 ΦΕΚ Α’331 «Περί Υποχρεωτικής Ασφαλίσεως των εξ ατυχημάτων αυτοκινήτων αστικής ευθύνης» ο κύριος ή κάτοχος αυτοκινήτου που κυκλοφορεί επί οδού, υποχρεούται να έχει ασφαλιστική κάλυψη έναντι τρίτων για την αστική του ευθύνη. Εάν αυτό δεν ισχύει τότε στον ανασφάλιστο ιδιοκτήτη και οδηγό επιβάλλονται πρόστιμα και κυρώσεις. 

Σε περίπτωση που η Τροχαία- Αστυνομική Αρχή πραγματοποιήσει επί τόπου έλεγχο, κατά την κυκλοφορία ή κατά τη διάρκεια ενός τροχαίου ατυχήματος και διαπιστώσει ότι το όχημα είναι ανασφάλιστο τότε επιβάλλει:                                          

                                                                                               

Αφαίρεση διπλώματος οδήγησης για 6 μήνες και άδειας κυκλοφορίας και κρατικών πινακίδων για 6 μήνες έως και 2 χρόνια. Η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες μπορούν να επιστραφούν στον ιδιοκτήτη νωρίτερα από έξι μήνες εφόσον πληρώσει το πρόστιμο, προσκομίσει την απόδειξη πληρωμής, ασφαλίσει το όχημα και προσκομίσει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Χρηματικό πρόστιμο στον κύριο ή κάτοχο του οχήματος και στον οδηγό αυτού, υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, το οποίο βεβαιώνεται με πράξη αστυνομικής αρχής και είναι 1000 ευρώ για Λεωφορεία και Φορτηγά Δημοσίας Χρήσης, 500 ευρώ για επιβατηγά και άλλα οχήματα και 250 για τα δίκλινά. Σε περίπτωση που ο οδηγός είναι κύριος ή κάτοχος του οχήματος επιβάλλεται ένα μόνο πρόστιμο. 

Σε περίπτωση της διαδικασίας ταυτοποίησης στοιχείων του ανασφάλιστου οχήματος, αποστέλλεται από την αρμόδια υπηρεσία σε κάθε ιδιοκτήτη ανασφάλιστου οχήματος ειδοποιητήριο να ασφαλίσει άμεσα και μέσα σε οκτώ ημέρες το όχημα του και να πληρώσει πρόστιμο 250 ευρώ. Εάν ο ιδιοκτήτης δεν ανταποκριθεί τότε θα του επιβληθεί νέο πρόστιμο 500 ευρώ και οι ανωτέρω διοικητικές και ποινικές κυρώσεις. 

Πέραν των παραπάνω ο ανασφάλιστος οδηγός, ανάλογα με το ατύχημα που θα προκαλέσει θα αντιμετωπίσει όποια άλλη διοικητική και ποινική φυλάκιση προσβλέπει η νομοθεσία.

Η ασφαλιστική κάλυψη αρχίζει μόνον με την πληρωμή ολόκληρου του οφειλόμενου ασφαλίστρου στην ασφαλιστική εταιρεία, πριν από την οποία απαγορεύεται η παράδοση του ασφαλιστηρίου στον ασφαλισμένο ή στο λήπτη της ασφάλισης. 

Ενημερωθείτε αναλυτικά από το διαμεσολαβητή και την εταιρεία σας.

Η κυκλοφορία οχήματος άνευ ασφαλιστικής κάλυψης απαγορεύεται. 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.