Προσωπικός ιατρός για όλους. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε…

Γράφει ο Ευάγγελος Αθ. Φραγκούλης*

Από την 1η Σεπτεμβρίου καλούνται και στην Αττική οι πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους να εγγραφούν σε Προσωπικό Ιατρό της επιλογής τους. Αυτός μπορεί να είναι ειδικότητας Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής ή Παθολογίας και να είναι ιατρός Κέντρου Υγείας ή ΤΟΜΥ, είτε ιδιώτης ιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ. Ο πολίτης μπορεί να επιλέξει ως Προσωπικό Ιατρό και ιατρό εκτός της περιοχής που διαμένει. 

Ο πολίτης εγγράφεται σε προσωπικό γιατρό με τους εξής τρόπους:
1) Μέσω της πλατφόρμας εγγραφής σε προσωπικό γιατρό (https://ehealth.gov.gr/p-rv/p), όπου η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ του πολίτη.

2) Αυτοπροσώπως σε Κέντρο Υγείας ή ΤΟΜΥ ή στον προσωπικό γιατρό που επιθυμεί, φέροντας μαζί του τον ΑΜΚΑ του και προς απλή επίδειξη έγγραφο ταυτοποίησης.

Στην πορεία η εγγραφή θα μπορεί να γίνεται και στα φαρμακεία.

Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα εγγραφής μόνο σε έναν Προσωπικό Ιατρό. Μετεγγραφή σε άλλον προσωπικό γιατρό επιτρέπεται μία φορά ανά έτος. Ο Προσωπικός Ιατρός παρέχει στους πολίτες που τον  επιλέγουν ολοκληρωμένη και συνεχή φροντίδα με σκοπό την πρόληψη των ασθενειών και την προαγωγή της υγείας. Η δέσμη υπηρεσιών που προσφέρει περιλαμβάνει την ενεργοποίηση και ενημέρωση του ηλεκτρονικού ιατρικού του φακέλου, την παραπομπή σε όλες τις ενδεδειγμένες προληπτικές εξετάσεις, τη σύσταση και διενέργεια όλων των ενδεδειγμένων εμβολιασμών, τη συμβουλευτική προς υιοθέτηση υγιεινών συμπεριφορών και συνηθειών, τη διαχείριση των συνήθων χρόνιων νοσημάτων, την αντιμετώπιση οξέων καταστάσεων υγείας και την παραπομπή στην εξειδικευμένη φροντίδα, στην κοινότητα ή σε νοσοκομείο, όταν κρίνεται αναγκαία.

Τις υπηρεσίες αυτές παρέχει ο Προσωπικός Ιατρός στον πληθυσμό ευθύνης του δωρεάν, εντός του δεσμευμένου ωραρίου του (αναλογεί στο μέγεθος της λίστας του και κυμαίνεται από 15-35 ώρες την εβδομάδα), μετά από ραντεβού που κλείνει ο πολίτης με τον ιατρό. Ο Προσωπικός Ιατρός δεν επιτρέπεται να λάβει οποιαδήποτε αμοιβή από ασθενή της λίστας του, πλην από αμοιβή για κατ’ οίκον επίσκεψη, το ύψος τη οποίας καθορίζει ελεύθερα ο ίδιος ο ιατρός. 

Παρόλο που η εγγραφή στον προσωπικό ιατρό δεν είναι υποχρεωτική, το Υπουργείο Υγείας έχει διαμορφώσει ένα πλαίσιο κινήτρων για τους πολίτες, ώστε να επιλέγουν την εγγραφή. Όσοι εγγραφούν θα έχουν προτεραιότητα από 1ης/1/2023, κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας. 

 

Οι μη εγγεγραμμένοι σε προσωπικό ιατρό, από την 1/10/2022 θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους στη φαρμακευτική δαπάνη, στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές.

Παράλληλα από την 1η/1/2023 η πρόσθετη συμμετοχή στα ανωτέρω θα ανέλθει σε ποσοστό 20%. Στόχος είναι να προωθηθεί η αλλαγή κουλτούρας σε θέματα υγείας και οι πολίτες να χρησιμοποιούν τον Προσωπικό Ιατρό τους ως σημείο πρώτης επαφής με το σύστημα υγείας. 

Ο Προσωπικός Ιατρός δύναται να αντιμετωπίσει την πλειοψηφία των αναγκών υγείας τους. Όταν κρίνει πως είναι απαραίτητη η παραπομπή του ασθενούς σε εξειδικευμένη φροντίδα διευκολύνει την πρόσβαση του ασθενούς σε αυτή και λειτουργεί ως πλοηγός του ασθενούς μέσα στο σύστημα υγείας. Σκοπός είναι οι πολίτες να αναπτύξουν δεσμό αμοιβαίας εμπιστοσύνης με τον γιατρό τους ανάλογη με εκείνη που διατηρούν συνήθως ως γονείς με τους παιδίατρους των παιδιών τους. 

Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη να αποκτήσει και η χώρα μας, όπως όλες σχεδόν οι ανεπτυγμένες χώρες, ένα οργανωμένο δίκτυο ΠΦΥ, βασισμένο στον Προσωπικό-Οικογενειακό Ιατρό. Πολύ αμφιβάλλω πως θα δοθεί άλλη ευκαιρία σε περίπτωση αποτυχίας και κύρια η πολιτεία, αλλά και οι γιατροί και οι ασθενείς πρέπει να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους στη φάση αυτή για να πετύχει η μεταρρυθμιστική προσπάθεια προς όφελος της υγείας του ελληνικού πληθυσμού. 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.