Πρωτοφανής αύξηση Ζημιών στο αυτοκίνητο

Η πρωτοφανής αύξηση των ζημιών στην αστική ευθύνη αυτοκινήτου δημιούργησε  μείωση τεχνικών αποτελεσμάτων στις ασφαλιστικές

Του Νίκου Σακελλαρίου

Τα τροχαία ατυχήματα έχουν εκτοξευτεί μέσα στο διάστημα Μαρτίου-Οκτωβρίου 2021 και αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα στις ασφαλιστικές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τον Ιούλιο 2020 είχαμε 500 τροχαία ατυχήματα και τον Ιούλιο 2021 ο αριθμός ξεπέρασε τα 1.500 ατυχήματα.

 Oι ασφαλιστικές πληρώνουν τις μειώσεις τιμολογίων στον κλάδο αστικής ευθύνης αυτοκινήτου και της αύξησης των ζημιών στον κλάδο.  Οι περισσότερες ασφαλιστικές που έχουν κλάδο αυτοκινήτου προχώρησαν πέρυσι κατά την διάρκεια των lockdowns σε σημαντικές μειώσεις ασφαλίστρων θέλοντας να εκμεταλλευτούν την συγκυρία της έλλειψης κυκλοφορίας στους δρόμους και της μείωσης των ατυχημάτων.

Όμως η κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά από το α’ τρίμηνο 2021 μέχρι σήμερα καθώς όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, τα τροχαία ατυχήματα (με θύματα και χωρίς θύματα) έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα τροχαία ατυχήματα που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2019 , δηλαδή της τελευταίας χρονιάς πριν την πανδημία και τα lockdowns.  Όπως χαρακτηριστικά μας είπε στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς “πρόκειται για μία πρωτοφανή εξέλιξη που έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στους ισολογισμούς των εταιρειών και αντικατοπτρίζεται και στις αποζημιώσεις και στα τεχνικά αποτελέσματα”.  Τα στελέχη των περισσότερων ασφαλιστικών επιβεβαιώνουν ότι αυτή η πρωτοφανής αύξηση των ατυχημάτων μετά τα lockdowns αιφνιδίασε την ασφαλιστική αγορά που δεν την περίμεναν σ’ αυτό τον βαθμό. Η αύξηση των ζημιών , οδήγησε σε αύξηση του μέσου loss ratio της αγοράς στην ασφάλιση αυτοκινήτου πάνω από το 70% με αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί σημαντικά τα όποια κέρδη από τον κλάδο αυτοκινήτου.

Εκτίναξη του κόστους και του χρόνου αποζημιώσεων

Ταυτόχρονα μέσα στο 9μηνο 2021 , οι συνθήκες που επικρατούν στο εμπόριο ανταλλακτικών (μεγάλες καθυστερήσεις, αύξηση κόστους μεταφορών) οδήγησε αφ’ ενός στις καθυστερήσεις αποζημιώσεων αλλά και στην εκτίναξη του κόστους των ανταλλακτικών με αποτέλεσμα να αυξηθούν και οι αποζημιώσεις για τον κλάδο αυτοκινήτου. Οι ασφαλιστικές με απλά λόγια έχουν να αντιμετωπίσουν περισσότερα ατυχήματα και με πιο ακριβά προς αποζημίωση ατυχήματα.

Ευαίσθητη η αγορά στις τιμολογιακές αλλαγές

Η εγχώρια ασφαλιστική αγορά είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στις τιμολογιακές αλλαγές στην ασφάλιση αυτοκινήτου. Αυτό σημαίνει ότι όποιες εταιρείες προχώρησαν σε σημαντικές μειώσεις τιμολογίων πέρυσι , την εποχή των lock downs, σήμερα πολύ δύσκολα θα επαναφέρουν τα ασφάλιστρα σε υψηλότερα επίπεδα παρά το γεγονός ότι οι ζημιές τους έχουν πολλαπλασιαστεί. Οι επιπτώσεις φαίνονται και στις περισσότερες λογιστικές καταστάσεις.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.