Πώς τα δεδομένα τηλεματικής μεταμορφώνουν την ασφάλεια αυτοκινήτου;

Τα ασφάλιστρα αυτοκινήτου αναμένεται να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια, τάση που στρέφει τους οδηγούς προς αναζήτηση της τεχνολογίας εκείνης που θα τους επιτρέψει να μειώσουν το κόστος της ασφάλισης τους. Μία τεχνολογία που πρωτοστατεί στη μείωση των ασφαλίστρων είναι η τηλεματική.

Συνδυάζοντας τις τηλεπικοινωνίες με την ραγδαίως αναπτυσσόμενη τεχνολογία που ενσωματώνεται πλέον στα διασυνδεδεμένα αυτοκίνητα, οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να παρακολουθούν διάφορα στοιχεία της συμπεριφοράς του οδηγού. Ένα σύστημα GPS και τα ενσωματωμένα διαγνωστικά στοιχεία καθιστούν δυνατή την καταγραφή της θέσης ενός αυτοκινήτου με εξαιρετική ακρίβεια, όπως για παράδειγμα το πόσο γρήγορα κινείται, αλλά και τον γενικότερο τρόπο οδήγησής του. Στην ασφάλιση αυτοκινήτων τώρα, τα δεδομένα τηλεματικής συγκεντρώνονται μέσω ενός μαύρου κουτιού που είναι εγκατεστημένο μέσα στα αυτοκίνητα. Καταγράφει τη συμπεριφορά του οδηγού, με αντάλλαγμα ένα προσαρμοσμένο ασφάλιστρο, το οποίο όσο πιο προσεκτικά οδηγεί κάποιος, τόσο μειωμένο είναι. Οι εφαρμογές για κινητά και οι συσκευές plug-and-drive μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή δεδομένων προγράμματος οδήγησης. Η συγκεκριμένη χρήση της τηλεματικής στην ασφάλιση αναφέρεται συλλογικά ως «ασφάλιση βάσει χρήσης» (UBI) ή ασφάλιση «pay-as-you-drive» και κερδίζει δημοτικότητα παγκοσμίως. Μάλιστα σύμφωνα με έρευνα της Allied Market Research, προβλέπεται ότι η αγορά UBI θα αυξηθεί κατά 36,4% από το 2016 έως το 2022.                                                                                 

                                                                                                         

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στον τρόπο με τον οποίο τα δεδομένα τηλεματικής μεταμορφώνουν την ασφάλεια αυτοκινήτου:

Ανταμείβοντας τους προσεκτικούς οδηγούς!

Σύμφωνα με τους προγραμματιστές τηλεματικών συστημάτων της εταιρείας The Floow, το 32% των ασφαλιστών στο Ηνωμένο Βασίλειο δηλώνουν ότι χρειάζονται πρόσβαση σε δεδομένα σχετικά με τη συμπεριφορά του οδηγού, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο πρόβλημα της απόσπασης της προσοχής του οδηγού. Οι πληροφορίες που παρέχει η τηλεματική σχετικά με τις οδηγικές μας συνήθειες, επιτρέπουν στους ασφαλιστές να αναπτύξουν προσαρμοσμένες πολιτικές UBI που ανταμείβουν την ασφαλή οδήγηση.

Αναλύοντας μεταβλητές όπως πόσο επιταχύνετε, πόσο συχνά φρενάρετε, την ταχύτητα με την οποία στρίβετε κι άλλα δεδομένα, οι ασφαλιστές μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν ένα ακριβές προφίλ για το πόσο επικίνδυνος οδηγός είναι κάποιος κι αναλόγως να καθορίσουν το κόστος του ασφαλιστηρίου του. Οι οδηγοί που έχουν προφίλ χαμηλού κινδύνου, θα απολαμβάνουν και χαμηλότερες χρεώσεις. Σήμερα, οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες παρέχουν προγράμματα UBI, ενώ άλλες, όπως η Root Insurance για παράδειγμα, χρησιμοποιούν αποκλειστικά την τηλεματική για να δημιουργήσουν τις προσφορές τους.

Μεγάλες δυνατότητες για αύξηση των εσόδων

 

Η τηλεματική αποτελεί στις μέρες μας πεδίο δόξης λαμπρό, τόσο για τον ασφαλιστικό κλάδο, όσο και για τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Σύμφωνα με την Mckinsey, τα δεδομένα της τηλεματικής θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μελλοντικά έσοδα, της τάξεως των 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, μόνο για τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Για τις ασφαλιστικές εταιρείες, τα δεδομένα αυτά μπορούν

να δημιουργούν έσοδα και να επαναχρησιμοποιούνται με διάφορους τρόπους, όπως η πώληση σε διαφημιζόμενους ή σε κατασκευαστές αυτοκινήτων.

Στον πυρήνα της, ωστόσο, η τηλεματική βοηθά τις ασφαλιστικές εταιρείες να διαχειρίζονται τον κίνδυνο μειώνοντας τον αριθμό των αποζημιώσεων που πρέπει να καταβάλουν στους πελάτες τους.

Το μέλλον της τηλεματικής στην ασφάλιση αυτοκινήτων

Σύμφωνα με τη Statista έως το 2030, το 70% των ελαφρών οχημάτων θα είναι συνδεδεμένα στο διαδίκτυο. Αυτό παρέχει τη δυνατότητα τα αυτοκίνητα να συνδέονται με τις «έξυπνες πόλεις» και να είναι σε θέση να επικοινωνούν με συστήματα διαχείρισης της κυκλοφορίας χρησιμοποιώντας Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) και Μηχανική Εκμάθηση (ML). Οι ασφαλιστές θα έχουν επομένως πρόσβαση σε πολύ περισσότερα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ακόμη πιο ολοκληρωμένων οδηγικών προφίλ. Βραχυπρόθεσμα, αυτά τα δεδομένα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την ανάλυση των τροχαίων ατυχημάτων, έχοντας έτσι μια πιο σαφή εικόνα για το πώς έγινε το ατύχημα, αλλά επίσης θα μπορούν να υπολογίζονται με μεγαλύτερη ακρίβεια οι αποζημιώσεις αυτών των ατυχημάτων.

Μακροπρόθεσμα, καθώς τα αυτόνομα οχήματα θα κυκλοφορούν στους δρόμους μας, η βιομηχανία ασφάλισης αυτοκινήτων ενδέχεται να αντιμετωπίσει μείωση των ασφαλίστρων, μιας κι εκτιμάται ότι τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό θα μειώσουν κατά 90% τον κίνδυνο ατυχημάτων. Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει ενεργό ρόλο και θα μειώνει την πιθανότητα ενός ατυχήματος, το επιχειρηματικό μοντέλο ασφάλισης αυτοκινήτου πιθανότατα θα εξελιχθεί καθώς οι κίνδυνοι που συνδέονται με την οδήγηση θα μετακυλίσει από τους οδηγούς, προς τις εταιρείες που διαχειρίζονται την αυτονομία του οχήματος.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.