Στα πρότυπα του σουηδικού μοντέλου το Νέο Επικουρικό Ταμείο

Στα πρότυπα του σουηδικού μοντέλου το νέο επικουρικό ταμείο – Ποιες είναι οι τρεις πηγές χρηματοδότησης για τη μετάβαση στο νέο σύστημα;

Μέσω των προτάσεων της επιτροπής Πισσαρίδη επανέρχεται και πάλι στο προσκήνιο η δημιουργία του νέου επικουρικού ταμείου με καθαρά κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά. Το ταμείο θα ενταχθεί κάτω από την ομπρέλα του δημοσίου το οποίο θα αναλάβει και τη διαχείριση των κεφαλαίων που θα συσσωρευθούν. Ωστόσο τμήματα της διαχείρισης θα ανατεθούν σε επαγγελματίες της αγοράς (outsourcing) 

Στο νέο σύστημα θα ενταχθούν υποχρεωτικά όσοι εργαστούν και ασφαλιστούν για πρώτη φορά μετά την ψήφιση του επίμαχου νόμου. Ταυτόχρονα όμως θα δοθεί η δυνατότητα και σε σημερινούς νέους εργαζόμενους που είναι «φρεσκο-ασφαλισμένοι» να ενταχθούν προαιρετικά.                                                                  

 

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, σημερινοί εργαζόμενοι με λίγα χρόνια ασφάλισης, για παράδειγμα έως 5 ή έως 10 έτη ασφάλισης θα μπορούν να ενταχθούν στο σύστημα του «κουμπαρά» εφόσον το θελήσουν. Ορισμένες σκέψεις υπάρχουν και για ηλικιακά κριτήρια – για παράδειγμα έως τα 32 ή τα 35 – προκειμένου οι σημερινοί εργαζόμενοι που θα θελήσουν να ενταχθούν να έχουν μπροστά τους ικανό χρονικό διάστημα για να δημιουργήσουν τον ατομικό τους λογαριασμό.

Πρόσβαση αναμένεται να δοθεί και σε ασφαλισμένους που σήμερα δεν έχουν επικουρική, για παράδειγμα ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. θελήσουν με δική τους πρωτοβουλία να ενταχθούν στο νέο σύστημα να έχουν μπροστά τους ικανό χρονικό διάστημα για να δημιουργήσουν με συμφέροντες όρους το δικό τους ατομικό λογαριασμό.

Το νέο σύστημα βασίζεται στη λογική ότι οι εισφορές των νεοασφαλισμένων μισθωτών δεν θα χρησιμοποιούνται για την πληρωμή των σημερινών επικουρικών συντάξεων, αλλά θα κεφαλαιοποιούνται στον ατομικό «κουμπαρά» του κάθε ασφαλισμένου.

Tο ύψος της νέας σύνταξης θα εξαρτάται μόνο από τα έτη ασφάλισης και το συντάξιμο μισθό  αλλά και από την απόδοση του χαρτοφυλακίου του ατομικού λογαριασμού. Ο ασφαλισμένος θα μπορεί πιθανότατα να επιλέγει μεταξύ επενδυτικής στρατηγικής χαμηλού, μεσαίου και υψηλού ρίσκου αλλά και να αλλάζει την επιλογή του σε τακτά χρονικά διαστήματα ( πιθανότατα  κάθε τρία χρόνια) . Σε γενικές γραμμές οι ειδικοί συμβουλεύουν τις νεαρότερες ηλικίες να παίρνουν υψηλό ρίσκο αλλά όσο περνούν τα χρόνια να στρέφονται σε πιο ασφαλείς επιλογές.

Αρμόδια στελέχη υπολογίζουν ότι η απόδοση του κουμπαρά θα μπορεί να κυμαίνεται σε 1.2%-1.3% ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι οι μελλοντικές επικουρικές συντάξεις θα είναι έως και 2.5 φορές υψηλότερες από τις σημερινές που ανέρχονται σε 184 ευρώ κατά μέσο όρο.

Στο τραπέζι βρίσκεται και το ενδεχόμενο να θεσπιστούν δικλίδες ασφαλείας ώστε η σύνταξη να μην υπολείπεται του κεφαλαίου που έχει συσσωρευτεί.

Οι βασικές παράμετροι της λειτουργίας του νέου ταμείου αναμένεται να περιληφθούν σε νομοσχέδιο που θα προωθηθεί στη Βουλή στο τέλος του χρόνου. Εν συνεχεία θα ανοίξει ευρύς διάλογος με φορείς και κοινωνικούς εταίρους ενώ το νέο εγχείρημα θα τεκμηριωθεί με μελέτες και ποσοτικοποίηση των μεγεθών. Στόχος είναι το νέο ταμείο να αρχίσει να λειτουργεί εντός του 2021 η την 1/1/2022.

«Αγκάθι» στο νέο εγχείρημα το οποίο έχει ήδη προκαλέσει τις ενστάσεις ειδικών και της αντιπολίτευσης αποτελεί το λεγόμενο «κόστος μετάβασης» στο νέο σύστημα. Τα πρώτα χρόνια το κόστος σε ταμειακή βάση θα είναι μικρό , 50 εκ. ετησίως , το 2030 θα προσεγγίσει το 1 δις ενώ σωρευτικά σε 40-50 χρόνια θα φτάσει τα 35 εως 55 δις ευρώ, απειλώντας με αύξηση το δημόσιο χρέος.

Ο υφυπουργός κοινωνικής ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου ο οποίος έχει επιφορτιστεί με την ευθύνη να φέρει εις πέρας το νέο δύσκολο εγχείρημα, μιλώντας στο διαδικτυακό συνέδριο για το ασφαλιστικό που διεξήχθη στο πλαίσιο του forum «Κύκλος Ιδεών» (ekyklos.gr), αναφέρθηκε στις τρεις πηγές άντλησης πόρων για την κάλυψη των ελλειμμάτων που θα δημιουργηθούν. Διαφορετικά όπως είπε χαρακτηριστικά «μια γενιά θα κληθεί να πληρώσει δύο φορές για τις συντάξεις».

  • Η πρώτη πηγή σχετίζεται με τη μεγέθυνση της οικονομίας, το λεγόμενο μέρισμα ανάπτυξης.
  • Ως δεύτερη πηγή θα χρησιμοποιηθεί ο ΑΚΑΓΕ, δηλαδή ο κουμπαράς του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών που δημιουργήθηκε για τη στήριξη των δύσκολων στιγμών του ασφαλιστικού.
  • Η Τρίτη πηγή χρηματοδότησης θα προέλθει από τον προϋπολογισμό μέσω της φορολογίας.

Το κεφάλαιο που θα συσσωρευθεί στο νέο ταμείο θα επενδύεται σε ομόλογα και μετοχές ενώ τα επόμενα χρόνια οι επενδύσεις μπορεί να επεκταθούν και σε χώρες του εξωτερικού εντός της ΕΕ.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.