Στην επικαιρότητα η ασφάλιση Κατοικίας μετά την Πυρκαγιά στο Σχοίνο Κορινθίας Αλεποχώρι Μέγαρα

  • ΠΟΜΙΔΑ: Η ασφάλιση κτιρίων θα φέρει έσοδα στο δημόσιο, θα μειώσει τους φόρους και θα προστατεύσει τα σπίτια των πολιτών σε περίπτωση πυρκαγιάς. 
  • ΣΚΑΪ: Η ασφάλιση κτιρίων θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική όπως το εμβόλιο

Η πρώιμη ημερολογιακά αλλά τεράστια σε μέγεθος καταστροφή στα Γεράνεια Όρη από την πυρκαγιά αποτελεί για την ΕΑΕΕ μία πρόκληση-πρόσκληση προς τους πολίτες να ασφαλίσουν κατοικίες, εξοχικά και επαγγελματικές στέγες.  Το πρόβλημα όμως για την φυσική καταστροφή αυτή όπως και για τις προηγούμενες φυσικές καταστροφές (σεισμοί, πλημμύρες κά) είναι ότι αφενός τα ασφαλίσιμα ακίνητα είναι λίγα, ότι οι ζημιές εστιάζονται σε πρόχειρες ή παλιές κατασκευές και ότι οι ίδιες οι ασφαλιστικές αρνούνται να αναλάβουν (στην περίπτωση των Γερανείων) ασφαλίσεις κατοικιών που δεν είναι τακτοποιημένες πολεοδομικά και βρίσκονται μέσα σε δασικές περιοχές.   

                                                                                                     

Το πρόσφατο νομοσχέδιο για την πρόληψη και αποζημίωση κατά φυσικών καταστροφών που προώθησε η κυβέρνηση κινείται πάλι στην ίδια φιλοσοφία της κάλυψης των ζημιών από το ίδιο το κράτος λίγο διαφοροποιημένη και βελτιωμένη από τους παλαιότερους νόμους της δεκαετίας του ’30, γι’ αυτό έχει ασκηθεί μεγάλη κριτική από την ασφαλιστική αγορά προς τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου.

Εν τω μεταξύ η πρόσφατη πυρκαγιά που χαρακτηρίστηκε ως η πιο καταστροφική, σε δασική έκταση, της δεκαετίας, έφερε στην επικαιρότητα το θέμα της ασφάλισης κτιρίων.  Με έμφαση υπέρ της ασφάλισης κτιρίων τάχθηκε ο βουλευτής της ΝΔ, Μπάμπης Παπαδημητρίου μιλώντας στην ραδιοφωνική εκπομπή του Άρη Ποστοσάλτε στον ΣΚΑΪ με αφορμή τις πυρκαγιές στο Λουτράκι. Είναι τραγικό να μην ασφαλιζόμαστε και στη στραβή να τα πληρώνει ο φορολογούμενος είπε ο βουλευτής τονίζοντας δε ότι όσο περισσότεροι Έλληνες ασφαλίσουν τις περιουσίες τους, τόσο λιγότερο θα κοστίζει.

Παράλληλα, θα υπάρξουν και παράπλευρα οφέλη για τα νοικοκυριά και τις περιοχές που βρίσκονται χάρη στις απαιτήσεις που θα εγείρουν οι εταιρείες προκειμένου να τους ασφαλίσουν.

«Είναι τραγικό το θέμα της ασφάλισης, δεν κοστίζει πολύ και επιπλέον εάν ασφαλιστούμε όλοι τότε θα κοστίζει ακόμα λιγότερα. Αλλά δεν ξέρουν οι άνθρωποι, ούτε πόσο κοστίζει, ούτε εάν είναι εύκολο, ούτε εάν είναι εφικτό. Θα γίνει όμως και το εξής: Για να σε ασφαλίσει μια εταιρεία αμέσως θα σε ρωτήσει. Υπάρχουν δρόμοι; Υπάρχουν εγκαταστάσεις; Μήπως ενδεχομένως εάν είσαι σε μια επικίνδυνη ζώνη θα έρθει να σου κάνει μια επίσκεψη και θα σου πει χρειάζεσαι πυροσβεστικό σύστημα, ή κάτι άλλο. Άρα θα βελτιωθεί συνολικά η εικόνα», είπε.

Πρόσθεσε πως «κανονικά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, όλα τα διαμερίσματα σε πολυκατοικίες πρέπει να είναι ασφαλισμένα», εξηγώντας ότι η ασφάλιση κτιρίων «σε ορισμένες περιπτώσεις είναι υποχρεωτική, όπως είναι υποχρεωτική η ασφάλιση αυτοκινήτου».

Θέλοντας να αναδείξει την χρησιμότητα της ασφάλισης της περιουσίας, έκανε παραλληλισμό με αυτήν του αυτοκινήτου.

«Το αυτοκίνητο γιατί το ασφαλίζουμε; Γιατί αν εγώ χτυπήσω κάποιον και του σπάσω το πόδι και πρέπει να του πληρώσω ζημιές που θα του επιδικάσει το δικαστήριο και δεν τα έχω, θα πρέπει να πτωχεύσω ενδεχομένως για να τα πληρώσω, άρα θα τα πληρώσει η ασφαλιστική», εξήγησε.

Και πρόσθεσε αναρωτώμενος: «Και την ίδια στιγμή που έχουμε αυτή τη δυνατότητα και για τα κτίρια, τι κάνουμε; Λέμε δεν πειράζει, θα τα πληρώσει ο φορολογούμενος. Αυτό είναι ένας παραλογισμός και είναι ένα από τα πράγματα που πρέπει να γίνουν. Είναι η πυρκαγιά, είναι ο σεισμός, και πολλές άλλες ζημιές».

Πάντως η πρωϊνή εκπομπή του ραδιοφώνου του Σκάι ανήγγειλε σήμερα πως αύριο καλεσμένη για να σχολιάσει το ζήτημα της ασφάλισης κτιρίων θα είναι η Γενική Διευθύντρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Μαργαρίτα Αντώνακη.

Επαναφέρει το θέμα της έκπτωσης των ασφαλίστρων κτιρίων από το φορολογητέο εισόδημα η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή της προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, υπό το φως της πρόσφατης πύρινης καταστροφής στο Σχίνο και τις ζημιές που προκλήθηκαν.

Όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, «η μοναδική εφικτή λύση στο πρόβλημα είναι η παρότρυνση των ιδιοκτητών κτιρίων να προβούν μαζικά στην ιδιωτική ασφάλισή τους».

Επισημαίνει ότι «ο κρατικός προϋπολογισμός επιβαρύνεται με τεράστια ποσά κάθε χρόνο για να καλύψει τις ζημιές από κάθε είδους φυσικές καταστροφές» και «επιπλέον το τμήμα των ζημιών που καλύπτεται από την κρατική ενίσχυση δεν ανταποκρίνεται ποτέ στις πραγματικές δαπάνες για την πλήρη αποκατάστασή τους», ενώ συμπληρώνει ότι «η γραφειοκρατία που συνεπάγεται αναγκάζει συχνά τους δικαιούχους να παραιτηθούν πλήρως από αυτήν».

Προτείνει, στη σχεδιαζόμενη αναμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος να επανέλθει η έκπτωση των ασφαλίστρων κτιρίων από το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα, μια  ρύθμιση που όπως ισχυρίζεται «θα απαλλάξει το Δημόσιο από σημαντικά και απρόβλεπτα βάρη, και όχι μόνο δεν θα στερήσει έσοδα από τον προϋπολογισμό αλλά αντιθέτως θα τα αυξήσει».

Παραθέτοντας τους λόγους που θα επέλθει αυτή η αύξηση, σημειώνει ότι «θα αυξηθεί ουσιαστικά η χαμηλότατη ασφαλισιμότητα των Ελληνικών κατοικιών από το 17% επί του συνόλου που είναι σήμερα», ότι το Δημόσιο θα εισπράττει φόρο 15% επί των καταβαλλόμενων ασφαλίστρων αλλά και ότι η θετική κερδοφορία των ασφαλιστηρίων του κλάδου πυρός, θα φέρει έσοδα στο Δημόσιο λόγω της φορολόγησης των κερδών των ασφαλιστικών εταιρειών.

Παράλληλα, εξηγεί ότι η αύξηση της κερδοφορίας θα φέρει νέες επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία και έμψυχο δυναμικό στον ασφαλιστικό κλάδο, που θα αυξήσουν την απασχόληση, αλλά και ότι «τα ποσά των ασφαλιστικών αποζημιώσεων για αποκατάσταση κτιρίων δεν αποταμιεύονται στατικά αλλά «πέφτουν» κατευθείαν στην αγορά και επιμερίζονται στο κοινωνικό σύνολο».

Σαν παράδειγμα η ΠΟΜΙΔΑ αναδεικνύει στην επιστολή της το γεγονός ότι «αν ασφαλιστούν 200.000 νέες κατοικίες με μέσο ετήσιο ασφάλιστρο 155€, το έσοδο για τον κρατικό προϋπολογισμό θα προσεγγίσει τα 10 εκατ.€ μόνο από φόρο ασφαλίστρων και φόρο επί των κερδών των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, χωρίς να υπολογιστούν τα επιπλέον οφέλη για την οικονομία, την αγορά και την κοινωνία γενικότερα».

Ενώ δεν παραγνωρίζει ότι η επαναφορά της απαλλαγής αυτής «θα ενεργοποιήσει την ασφαλιστική συνείδηση του Έλληνα, δείχνοντάς του το δρόμο της προσωπικής υπευθυνότητάς του απέναντι στην προστασία των περιουσιακών του στοιχείων».

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.