Στο ματι ελαχιστα σπιτια ηταν ασφαλισμενα οπως και στη Μανδρα και Χαλκιδικη!!!

home_in_fireΣε λίγες ημέρες θα μνημονεύσουμε τη μαύρη επέτειο της φονικής τραγωδίας στο Μάτι. Παράλληλα δύσκολα θα φύγουν από το μυαλό μας και οι εικόνες καταστροφής από τις πλημμύρες στη Μάντρα αλλά και από την πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε τη Χαλκιδική. 

Εκτός από τις απώλειες ανθρώπινων ζωών, μεγάλες ήταν και οι καταστροφές σπιτιών και επιχειρήσεων. Οι συνολικές αποζημιώσεις που χορήγησαν οι ασφαλιστικές εταιρείες για τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2018 υπερβαίνουν τα 36 εκατ. ευρώ. Ωστόσο ασφαλισμένο ήταν μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό σπιτιών και επιχειρήσεων.

Η αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών, οι οποίες μπορεί να τινάξουν στον αέρα τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν αφήνεται στην τύχη στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη. Μέσω της συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, θεσπίζονται σχήματα καθολικής κάλυψης έναντι των φυσικών καταστροφών, με την εμπλοκή ασφαλιστών.    

               

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών έχει διαμορφώσει συγκεκριμένες προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση, ξεκινώντας από το σεισμό. Έχει ήδη εκπονηθεί μελέτη για τη δημιουργία ενός εθνικού συστήματος καθολικής ασφάλισης των κατοικιών από σεισμό με χαμηλό ασφάλιστρο.

Άλλη πρόταση προβλέπει να δοθούν κίνητρα μέσω της μείωσης του ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες ακινήτων ώστε να τα ασφαλίσουν έναντι φυσικών καταστροφών.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.