ΤΑ ΔΥΟ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥ

του Γ. Αγγέλη

Σήμερα, σύμφωνα με τους αναλυτές θα διαπιστωθεί το κατά πόσο η αγορά πραγματικά θεωρεί την πρώτη μετά από τρία χρόνια έκδοση του ελληνικού δημοσίου ως απολύτως ικανή να απορροφηθεί με τους καλύτερους δυνατούς όρους, συνδέοντάς την με τις προσδοκίες ομαλοποίησης του ελληνικού χρέους μετά τον Αύγουστο του 2018.

Σε δύο σημεία αναμένεται να αποτυπωθεί η στάση της αγοράς, αφ΄ ενός στην τελική απόδοση της έκδοσης και αφ’ εταίρου στο εύρος της εμφάνισης αγοραστών με “νέο” χρήμα πέραν εκείνων που θα ανταλλάξουν τα νέα ομόλογα με εκείνων της σειρά που είχε εκδοθεί το 2014.

Σήμερα τρεις ελληνικές τράπεζες η Εθνική, η Alpha και η Eurobank θα προχωρήσουν στην ανταλλαγή των παλιών ομολόγων ύψους συνολικά ενός δισ. ευρώ καλύπτοντας το 50% του στόχου της ανταλλαγής.

Οι εκτιμήσεις μέχρι αργά χθες βράδυ έκαναν λόγο για δυνατότητα να κλείσει η απόδοση του ομολόγου κοντά στο 4,5% – 4,6%, χωρίς να αποκλείουν και ακόμα χαμηλότερες αποδόσεις.

Παρ’ όλα αυτά φαίνεται ότι το ελληνικό δημόσιο δεν “επιθυμεί” μία ευρείας έκτασης συρρίκνωση της απόδοσης και στοχεύει σε μία περισσότερο ομαλή και σταδιακή αποκλιμάκωση η οποία θα ισχυροποιείται βήμα το βήμα με επόμενες εκδόσεις.

Η “στρατηγική” με την οποία έχει προχωρήσει το ΥΠΟΙΚ και με την οποία οργανώνονται αυτό αλλά και τα επόμενα βήματα του ΟΔΔΗΧ, στηρίζεται στην σύνδεση των εκδόσεων με την ομαλή ολοκλήρωση των αξιολογήσεων, σε συνδυασμό με τις ευνοϊκές συνθήκες που εμφανίζονται στις διεθνείς αγορές.

Το κάθε “παράθυρο” εκδόσεων που θα ακολουθήσει είναι συνδεδεμένο με τις επόμενες αξιολογήσεις και την έγκαιρη ολοκλήρωσή τους όπως υποστηρίζεται αρμοδίως από το ΥΠΟΙΚ.

Όσον αφορά πάντως την στάση των αναλυτών, από τα όσα γράφονται σχετικά φαίνεται να έχουν πεισθεί ότι από πλευράς τουλάχιστον του ευρωπαϊκού σκέλους των θεσμών (ESM,ECB, Κομισιόν) έχουν πεισθεί για το καλό timing της έκδοσης, όπως και όσων θα ακολουθήσουν.

Αναφορικά με το εύρος των εκδόσεων, στις προθέσεις του ΥΠΟΙΚ δεν είναι τόσο η συσσώρευση “ρευστού” – δεν υπάρχουν άλλωστε σοβαρές υποχρεώσεις άμεσα – όσο η δοκιμασία των αγορών έναντι της πρόθεσης του ΟΔΔΗΧ, να προχωρήσει σε ομαλοποίηση της διασποράς των υποχρεώσεων των επόμενων ετών με τρόπο που να μειώνει σε κάποια δύσκολα έτη, το ύψος των υποχρεώσεων στην εξυπηρέτηση του χρέους.

Με άλλα λόγια μία πρώτη μικρού εύρους αναδιευθέτηση χρέους με την στήριξη της διεθνούς αγοράς.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.