ΤΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΕΔΩΣΑΝ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΣΕ 20 ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ(1993-2014)

Με αφορμή την τραγική καταστροφή στην Ανατολική Αττική να υπενθυμίσουμε ότι τελευταία 25 χρόνια η ασφαλιστική αγορά έχει καταβάλει πάνω από 270 εκατ. Ευρώ σε αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές κάθε τύπου. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι η ασφαλιστική αγορά στην Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, την χρονική περίοδο 1993-2014 κατεγράφησαν 20 περιστατικά μεγάλων φυσικών καταστροφών στη χώρα μας, εκ των οποίων στην Αττική 8, από ένα στην Θεσσαλονίκη, Θράκη, Κεφαλονιά και Ρόδο και άλλα 8 στην υπόλοιπη Ελλάδα. Από τις καταστροφές αυτές προκλήθηκαν 19.925 δηλωθείσες ζημιές με ποσό συνολικής απαίτησης 272,5 εκατ. €. Πρόκειται για χρήματα που καταβλήθηκαν και όχι σαν εκείνα του Ταμείου Μολυβιάτη που χάθηκαν στον δρόμο.

Να υπογραμμισθεί ακόμη, ότι εάν η ασφαλιστική κάλυψη είχε μεγαλύτερη διείσδυση στην ελληνική κοινωνία οι αποζημιώσεις προφανώς θα ήταν περισσότερες και μεγαλύτερες και η οικονομική αιμορραγία των πληγέντων μικρότερη.

Μήπως τελικά πρέπει και η πολιτεία να αντιμετωπίσει με άλλο μάτι την ιδιωτική ασφάλιση και τον ρόλο της, ως συμπληρωματική στο κράτος δραστηριότητα, κυρίως στην κάλυψη φυσικών καταστροφών;

Προτάσεις υπάρχουν από την πλευρά των ασφαλιστών, τα υπουργεία δεν ακούν και τώρα και στο παρελθόν…

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.