Τι προβλέπει ο νόμος 4797/2021 περί κρατικής αρωγής για τις επιχειρήσεις που είναι ασφαλισμένες

Στο άρθρο 5 του νόμου 4797/2021 «Κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς για θεομηνίες,…» προβλέπεται ρητά ότι η κρατική αρωγή αφορά το ποσό που δεν καλύπτει η ασφάλιση. Επίσης ο προσδιορισμός της ζημιάς από την ασφαλιστική εταιρεία προηγείται της κρατικής αρωγής.

Ως εκ τούτου έχουν ιδιαίτερη αξία και τα μέτρα που λαμβάνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες για την άμεση τακτοποίησης των υποθέσεων αποζημιώσεων επιχειρήσεων και κατοικιών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Το ερώτημα βέβαια είναι αν οι αποζημιώσεις στις τρέχουσες  καταστροφές  θα δοθούν με βάση αυτή τη νομοθεσία.

Σημειώνεται ότι τόσο στην Αττική όσο και την Βόρεια Εύβοια έχουν καταγραφεί ήδη οι πρώτες ζημίες από την πλευρά των ασφαλιστικών εταιρειών.

Σε κάθε περίπτωση  το άρθρο 5 του νόμου 47/97/2021 ορίζει  τα εξής:

Άρθρο 5

Επιχορήγηση ασφαλισμένων επιχειρήσεων και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορέων

1. Για τις επιχειρήσεις και τους μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, οι οποίοι έχουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο, εφαρμόζονται τα άρθρα 4, 7 και 8, για το ποσό της ζημίας το οποίο δεν καλύπτεται από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

2. Για την εφαρμογή των άρθρων 7 και 8 απαιτείται η ολοκλήρωση της διαδικασίας προσδιορισμού του ποσού της ζημίας που καλύπτεται από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

3. Το ποσό της ζημίας που καλύπτεται από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο και καταβάλλεται από την ασφαλιστική εταιρεία είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και ανεκχώρητο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, μη εφαρμοζομένης της παρ. 1 του άρθρου 47 του ν. 4172/2013 (Α’ 167) σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής της, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα»

Ακολουθήστε το Nextdeal.gr στο Google News .
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.