ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΧΡΩΣΤΑ 3,1 ΔΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΙΔΙΩΤΕΣ

Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς ιδιώτες, μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων, συνεχίζουν να στερούν ρευστότητα άνω των 3,1 δισ. ευρώ από την πραγματική οικονομία.

Τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δείχνουν ότι στο τέλος Ιανουαρίου οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της γενικής κυβέρνησης ανέρχονταν σε 2,443 δισ. ευρώ έναντι 2,537 δισ. ευρώ στο τέλος του περασμένου έτους. Την ίδια ώρα, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων εμφανίζονταν μειωμένες στα 692 εκατ. ευρώ από 765 εκατ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου.

Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου περιορίστηκε από 3,302 δισ. ευρώ σε 3,135 δισ. ευρώ (μειώθηκαν κατά 167 εκατ. ευρώ) και σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μνημονίου θα πρέπει να έχει μηδενιστεί έως το τέλος του τρίτου προγράμματος τον προσεχή Αύγουστο. Η βραδεία πρόοδος των τελευταίων μηνών υποδεικνύει την ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών τους επόμενους μήνες.

Μέχρι τα τέλη Μαρτίου, αναμένεται η εκταμίευση της υποδόσης των 5,7 δισ. ευρώ εκ των οποίων 500 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την επιτάχυνση των πληρωμών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.