Το παράδειγμα της Frigoglass και η ασφαλιστική αγορά

Η Frigoglass ανακοίνωσε ότι ήρθε σε συμφωνία με το συνασφαλιστικό σχήμα που είχε αναλάβει την ασφαλιστική κάλυψη έναντι της πυρκαγιάς που σημειώθηκε στο εργοστάσιο επαγγελματικών ψυγείων στη Ρουμανία για αποζημίωση ύψους €42 εκατ. που σχετίζεται με τις υλικές ζημιές.

Σε συνέχεια της υπογραφής της συμφωνίας, η Frigoglass έλαβε €10 εκατ. από το συνασφαλιστικό σχήμα, με το συνολικό εισπραχθέν ποσό να ανέρχεται στα €25 εκατ. Η καταβολή του εναπομείναντος ποσού των €17 εκατ. υπόκειται στην τεκμηρίωση για τις δαπάνες που σχετίζονται με τη φάση ανακατασκευής του κτιρίου και τις αγορές εξοπλισμού.

Η ασφαλιστική αποζημίωση που σχετίζεται με τις επιπτώσεις από τη διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας (business interruption) βρίσκεται υπό εκτίμηση από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με προηγούμενη ανακοίνωση της εταιρείας προχωρεί η ανακατασκευή της μονάδας και όπως σημείωσε στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου του 2021 , αυτή θα καλυφθεί απο την αποζημίωση. Ειδικότερα η Frigogalss ανέφερε ότι: “Με βάση την τρέχουσα πρόοδο, είμαστε βέβαιοι ότι οι κεφαλαιακές δαπάνες για τη φάση της κατασκευής του εργοστασίου και την προμήθεια του σχετικού εξοπλισμού θα καλυφθούν από την ασφαλιστική αποζημίωση. Η ασφαλιστική αποζημίωση διακοπής της επιχειρηματικής δραστηριότητας αναμένεται να διευθετηθεί αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία αποζημιώσεων για υλικές ζημιές”. 

Από τα παραπάνω είναι προφανή τα οφέλη της σωστής ασφαλιστικής κάλυψης για μια επιχείρηση που θέλει να επιβιώνει μπροστά σε κάθε δυσκολία και να πρωταγωνιστεί.

Η περίπτωση πάντως της Frigoglass, δεν είναι η μοναδική στην ελληνική ασφαλιστική αγορά αναφορικά με το ύψος της ζημιάς και της αποζημίωσης. Είχε προηγηθεί η καταστροφική πυρκαγιά στην Sunlight, μέλος του Ομίλου Εταιρειών Olympia, τον Μάιο του 2018. Τότε οι ασφαλιστικές κατέβαλαν αποζημίωση συνολικού καθαρού ποσού 66 εκατ. ευρώ για τις υλικές και αποθετικές ζημίες. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό αποζημίωσης που είχε καταβληθεί μέχρι τότε στην Ελλάδα.

Με αφορμή την απόφαση αυτή, η Sunlight εξέφρασε , τότε με ανακοίνωσή της, τις  ευχαριστίες της σε όλα τα μέλη του συνασφαλιστικού σχήματος και συγκεκριμένα στη leader εταιρία ERGO Ασφαλιστική Α.Ε. (ποσοστό συμμετοχής 25%), η οποία διηύθυνε την όλη διαχείριση της ζημιάς καθώς και στις υπόλοιπες εταιρίες του συνασφαλιστικού σχήματος Ευρώπη Ασφαλιστική(20%), Interamerican (19%), Generali Hellas AAE (15%), Eurolife ErB Ασφαλιστική (9%), Interasco ΑΕΓΑ (4%), Oρίζων Ασφαλιστική (4%) και Ευρωπαϊκή Πίστη ΑΕΓΑ (4%), καθώς και στον μεσίτη ασφαλίσεων Aon – σύμβουλο, για την άψογη συνεργασία, την αμέριστη συμπαράσταση και την ουσιαστική στήριξη που παρείχαν στην εταιρία σε μία αρκετά δύσκολη συγκυρία.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.