Το πρώτο Ευρωομόλογο γίνεται Πραγματικότητα

Ο CoViD-19 ενισχύει τους δεσμούς των κρατών της Ευρωζώνης.

Για πρώτη φορά, στη χθεσινή –μέσω τηλεδιάσκεψης- Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών συζητήθηκε το ενδεχόμενο η Ευρωζώνη να εκδώσει ένα κοινό ομόλογο για να χρηματοδοτήσει την οικονομική ανάκαμψη με την κρίση του ιού.

Η αμοιβαιοποίηση του Χρέους που θα χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι ένα γιγαντιαίο βήμα μπροστά προς την κατεύθυνση της Ενωμένης Ευρώπης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε -η μονίμως αρνητική σ’ αυτό το ενδεχόμενο- Γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, δηλώνοντας ότι αναθέτει στον Υπουργό Οικονομικών της Olaf Scholz, να διερευνήσει την συγκεκριμένη πρόταση με τους άλλους υπουργούς της Ευρωζώνης.                  

                                                                                                     

Την πρόταση κατέθεσε ο Ιταλός Πρωθυπουργός Κόντε ο οποίος με απλά λόγια εξήγησε ότι το σύνολο των αποθεματικών του Ιταλικού Κράτους δεν είναι αρκετό για να καλύψει τις ζημιές που έχει ο προκαλέσει ο CoViD-19 στα εκατομμύρια των μικρών, μεσαίων και μεγάλων Ιταλικών επιχειρήσεων.

Καμιάς ευρωπαϊκής οικονομίας οι οικονομικές δυνατότητες δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος της επανεκκίνησης και γι’ αυτό για πρώτη φορά οι ηγέτες συζητούν σοβαρά το ενδεχόμενο έκδοσης του πρώτου Ευρω-Ομολόγου, ενός Virus-bond για το οποίο θα εγγυηθούν όλες οι χώρες μαζί ώστε να έχει σχετικά χαμηλό επιτόκιο αλλά ταυτόχρονα να είναι επενδυτικά ελκυστικό.

Σε πρώτη φάση το νέο αναπτυξιακό ευρωομόλογο θα στοχεύει την ενίσχυση της ανάπτυξης δηλαδή τη χρηματοδότηση έργων (π.χ. εναλλακτικών μορφών ενέργειας) και δεν θα σχετίζεται με τη χρηματοδότηση του Εθνικού Χρέους των κρατών μελών της Ευρωζώνης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν ήδη επεξεργαστεί την πρόταση για τη δημιουργία ευρωομολόγου. Έχει ήδη δημιουργηθεί μια «Λευκή Βίβλος» με όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες και διασφαλίσεις  για τη δημιουργία «ευρωπαϊκών ασφαλών ομολόγων». Η ξαφνική μετατόπιση της Γερμανίας από την θέση της κατηγορηματικής άρνησης επιταχύνει της εξελίξεις που σίγουρα οδηγούν ταχύτερα στην Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση….

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.