ΤΟ 2017 ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΤΟ 45% ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΗΤΑΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟ

asfali_katoikias_3Σύμφωνα με την πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση του έγκυρου Swiss Re Institute, που αφορά τις φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές (Απρίλιος 2018) (δείτε εδώ), το 2017 ήταν μια χρονιά με ρεκόρ απωλειών/ζημιών. Τονίζω βέβαια, ότι η εμπεριστατωμένη αυτή μελέτη αφορά καταστροφικούς κινδύνους. 

Σύμφωνα με αυτή την δημοσιευμένη μελέτη, το 2017 οι συνολικές οικονομικές απώλειες από φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές (πυρκαγιές, τυφώνες, καταιγίδες, θύελλες, πλημμύρες, αεροπορικά και ναυτικά δυστυχήματα, τρομοκρατικές ενέργειες κ.α.), ανήλθαν στο ποσόν των 337 δισεκατομμυρίων US$. 

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τα ασφαλισμένα ποσά τα οποία κατεβλήθησαν για αποζημιώσεις την ίδια χρονική περίοδο (2017), ήταν 144 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και ήταν τα υψηλοτέρα που έχουν καταβληθεί ποτέ, μέσα στο διάστημα ενός έτους, για κάλυψη τέτοιου είδους κινδύνων. Για να γίνει περισσότερο κατανοητό αυτό, θα αναφέρω τα ακόλουθα συγκριτικά στοιχεία, που αφορούν χρονιές με μεγάλα καταστροφικά συμβάντα που αναγράφονται, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο σύνολο αποζημιώσεων της κάθε χρονιάς που αναφέρεται.

•    2001, Δίδυμοι Πύργοι (World Trade Center) – περίπου 45 δις. US$
•    2005, Τυφώνες Katrina, Rita και Wilma – περίπου 138 δις. US$
•    2011, Σεισμοί σε Ιαπωνία και Νέα Ζηλανδία – περίπου 139 δις. US$
•    2017, Τυφώνες Harvey, Irma, Maria (HIM) – περίπου 144 δις. US$

Εάν δείτε τον αναλυτικό πίνακα ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στη έρευνα, θα διαπιστώσετε ότι οι αποζημιώσεις για καταστροφικά συμβάντα από το 1970 μέχρι σήμερα, αυξάνονται ανησυχητικά χρόνο με το χρόνο. Οι παράγοντες που οδηγούν  σε αυτό το αποτέλεσμα είναι πολλοί (κλιματολογικές αλλαγές, ανθρώπινες δραστηριότητες, τρομοκρατία κ.α.). Ακόμα στην έρευνα παρατίθενται πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με το συνολικό ύψος ζημιών που επήλθαν ανά έτος και το μέρος αυτών που ήταν ασφαλισμένο και αποζημιώθηκε. Για το έτος 2017, επί παραδείγματι, αποζημιώθηκαν λίγο περισσότερα από τα 2/5 των κινδύνων που επήλθαν. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ασφαλισμένο περίπου το 40-45% των κινδύνων. 

Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο της μελέτης αφορά τις περίπου 11.000 ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν (και αποζημιώθηκαν) το 2017, εκ των οποίων οι 8.000 ήταν θύματα φυσικών καταστροφών και οι 3.000 χάθηκαν σε ανθρωπογενείς καταστροφές. 

Τέλος, ως προς τα γενικά συμπεράσματα που μπορούν να προκύψουν από την έρευνα θα μπορούσα να προσθέσω ότι οι οικονομικές απώλειες του 2017, ήταν πολύ επάνω από τον ΜΟ της τελευταίας δεκαετίας, το 2017 έγιναν 183 μεγάλες φυσικές καταστροφές και 118 μεγάλες ανθρωπογενείς καταστροφές.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.