ΤΡΙΤΟΙ ΖΗΜΙΩΘΕΝΤΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΖΗΤΗΜΑ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΑΤΥΧΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ!

Από τον κ. Νικόλαο Μπούτσικο (n.boutsikos@rokas.com), εταίρο της δικηγορικής εταιρίας Ρόκας λάβαμε το εξής κείμενο:

Μια σημαντική απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ ανοίγει το δρόμο στην διεύρυνση της κάλυψης αστικής ευθύνης από ατυχήματα αυτοκινήτων ώστε να περιλαμβάνει αποζημιώσεις για σωματικές/υλικές ζημιές και χρηματική ικανοποίηση για ψυχική οδύνη θυμάτων που δεν ήταν μεν οδηγοί του ζημιογόνου αυτοκινήτου, αλλά κύριοι ή κάτοχοι αυτού ή είχαν συνάψει την ασφάλιση ως αντισυμβαλλόμενοι ή σαν εκπρόσωποι νομικών προσώπων που ήταν αντισυμβαλλόμενοι στην ασφάλιση, κύριοι ή κάτοχοι του αυτοκινήτου. Όλες αυτές οι περιπτώσεις εξαιρούνται από την κάλυψη σύμφωνα με το ν. 489/1976 για την υποχρεωτική ασφάλιση αυτοκινήτων.  

Το Δικαστήριο στην απόφασή του της 14 Σεπτεμβρίου 2017 στην υπόθεση με αριθμό C- 503/16 έκρινε ότι ο πορτογαλικός νόμος που (όπως και ο ελληνικός) εξαιρεί της κάλυψης τον αντισυμβαλλόμενο ή και κύριο του αυτοκινήτου του, το οποίο προκάλεσε τη ζημιά οδηγούμενο από άλλο πρόσωπο, δεν πρέπει να εφαρμόζεται γιατί αντιβαίνει στις α΄ και β’ ευρωπαϊκές ασφαλιστικές Οδηγίες.

Το ζήτημα αυτό είναι μεγίστης σημασίας γιατί αφορά εκατοντάδες περιπτώσεις ατυχημάτων στην Ελλάδα που έχουν κριθεί ή είναι εκκρεμείς. Να σημειωθεί ότι ακόμα πρόσφατα ο Άρειος Πάγος έκρινε επανειλημμένα ότι η εξαίρεση του αντισυμβαλλόμενου ή του κυρίου ή κατόχου που προβλέπει ο ελληνικός νόμος είναι έγκυρη. Εφεξής και με ορισμένες προϋποθέσεις σε εκκρεμείς υποθέσεις, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να προβάλουν την εξαίρεση των τρίτων ζημιωθέντων που προβλέπει ο ν. 489/1976.  Είναι ένα ζήτημα που ενδιαφέρει  τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις και τους ασφαλισμένους στον κλάδο αυτό, αλλά και την εποπτική Αρχή, η οποία πρέπει να μεριμνήσει για την τροποποίηση του ν. 489/1976, ώστε να μην αποτελεί παγίδα για τους ενδιαφερόμενους. 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.