ΥΨΗΛΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ…ΚΑΙ ΣΤΟ Β”ΕΞΑΜΗΝΟ

Της Ελευθερίας Κούρταλη 

Μετά την εντυπωσιακή απόδοση του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο πρώτο μισό της χρονιάς και με το πρόσφατο θερμό κλίμα γύρω από τα ελληνικά ομόλογα, που “τρέχουν” σε προ Μνημονίων επίπεδα, και από τις ελληνικές μετοχές, με τον Γενικό Δείκτη να “βλέπει” και τις 850 μονάδες, το εύλογο ερώτημα είναι αν και το δεύτερο εξάμηνο θα είναι το ίδιο “εκρηκτικό”. 

Προς το παρόν, οι διαθέσεις των funds είναι αρκετά ανεβασμένες σε ό,τι αφορά τα ελληνικά assets –αλλά και τις διεθνείς μετοχές γενικότερα–, τοποθετώντας ως “σημείο καμπής” για το Χ.Α.  τη δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. H επενδυτική κοινότητα έχει αρχίσει να προσαρμόζεται

στις νέες συνθήκες γύρω από την Ελλάδα μετά και την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, η οποία εκμηδένισε τις πιθανότητες ενός ελληνικού δράματος αυτό το καλοκαίρι, με τις εκδόσεις ελληνικών εταιρικών ομολόγων να πέφτουν “”βροχή”. Θετικά είναι και τα σήματα από τους ξένους οίκους, με τη Fitch να αναβαθμίζει τη βιωσιμότητα των ελληνικών τραπεζών (VRs) σε “CCC”, από το “F”, και τη Moody’s να αναβαθμίζει την ελληνική οικονομία, την πιστοληπτική διαβάθμιση των ελληνικών τραπεζών και την αξιολόγηση καλυμμένων με στεγαστικά ομολογιακών δανείων των ελληνικών τραπεζών. 

Με την ελληνική κυβέρνηση να εξετάζει προσεκτικά το πρώτο τεστ της Ελλάδας στις αγορές μετά  το 2014 και με τις πιθανότητες αυτό να γίνει άμεσα να έχουν ανέβει τις τελευταίες ημέρες –μετά και την ισχυρή συμμετοχή των ξένων τραπεζών στην έκδοση εξάμηνων εντόκων στην οποία προχώρησε ο ΟΔΔΗΧ την περασμένη εβδομάδα–, ο καταλύτης που θα δώσει μια νέα και πιο έντονη ώθηση στην ελληνική αγορά θεωρείται ότι έχει βρεθεί, ξεκλειδώνοντας, έτσι, τη “μαγκωμένη” εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την Ελλάδα και ανοίγοντας τον δρόμο προς ένα β’ εξάμηνο καλών αποδόσεων.

“Αγκάθι” το QE

Πάντως, οι ξένοι οίκοι εμφανίζονται σχετικά συγκρατημένοι σε ό,τι αφορά την επιχείρηση “έξοδος στις αγορές”, καθώς, όπως επισημαίνουν, το γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν έχουν ενταχθεί στο QE και, άρα, η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα, θα αφήσει αρκετούς επενδυτές στο περιθώριο.

ABN Amro σημειώνει πως παραμένει επιφυλακτική σχετικά με το εάν η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να επιστρέψει σύντομα στις αγορές. Όπως εξηγεί, η πρόσφατη συμφωνία για το ελληνικό χρέος απλώς μεταθέτει τα προβλήματα, καθώς το θέμα-“κλειδί” παραμένει, δηλαδή το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Και αυτό το επιβεβαιώνει και η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν.

Ένα σημαντικό μήνυμα, υποστηρίζει η τράπεζα, θα ήταν η ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ. Επί του παρόντος, τα ελληνικά ομόλογα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις ελληνικές τράπεζες ως collateral για πράξεις νομισματικής ρευστότητας, αλλά αυτά τα ομόλογα δεν μπορούν να αγοραστούν από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος QE, παρά την επαναφορά του waiver πριν από έναν χρόνο. Ωστόσο, πριν συμβεί αυτό, η ίδια η ΕΚΤ χρειάζεται διαβεβαίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Χωρίς τη συναίνεση της ΕΚΤ να αναλάβει τον ελληνικό κρατικό κίνδυνο και με το χρέος της χώρας να εξακολουθεί να είναι μη βιώσιμο, οι επενδυτές θα παραμείνουν στο περιθώριο. Επίσης, καθώς το tapering του QE θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2018, ο χρόνος τελειώνει για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα.

Όπως σχολιάζει από την πλευρά της η Citigroup, η εκταμίευση της τρίτης δόσης θα καλύψει τις ανάγκες ρευστότητας της Ελλάδας πιθανώς μέχρι την άνοιξη του 2018. Το σύνολο της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ θα φέρει το σύνολο της χρηματοδότησης από τον ESM στην Ελλάδα στα 40,2 δισ. ευρώ.

Το πρόγραμμα, όπως σημειώνει, λήγει τον Αύγουστο του 2018, αλλά ένα σημαντικό μέρος των κεφαλαίων, ύψους 86 δισ. ευρώ, που προβλέπει, θα παραμείνει αχρησιμοποίητο.

Αυτό αφήνει περιθώριο για κάποια επέκταση του προγράμματος σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να επιστρέψει πλήρως στις αγορές εντός των επόμενων δώδεκα μηνών. Πάντως, αυτή η πιθανότητα, της πλήρους επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές, είναι “μάλλον απίθανη”, σύμφωνα με τη Citi.

Ο καταλύτης για τις μετοχές

Σύμφωνα με τους αναλυτές, με την απόδοση του ελληνικού 2ετούς ομολόγου να διαμορφώνεται στο 3,6% με 3,7% και την απόδοση του 10ετούς στο 5,37%, οι θετικές εξελίξεις γύρω από την Ελλάδα και το τεστ της εξόδου θα οδηγήσουν σε σημαντική αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού της ελληνικής κυβέρνησης, με τη μείωση του spread κάτω από τις 500 μ.β. 

Αυτό θα αποτελέσει έναν σημαντικό νέο καταλύτη τόσο στο Χ.Α. όσο και στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές, οι οποίες δεν έχουν αποτελέσει τους πρωταγωνιστές των αποδόσεων του τελευταίου διαστήματος εξαιτίας της ακόμη σχετικά επιφυλακτικής στάσης των funds – τόσο λόγω της κατάστασης με τα NPLs και τα NPEs όσο και εν όψει των stress tests του 2018. Οι αναλυτές δεν σταματούν να επισημαίνουν πως “κλειδί” για τη βιώσιμη ανοδική τάση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι η πορεία των τραπεζικών μετοχών.

Μια πιθανή μείωση του haircut που επιβάλλει η ΕΚΤ στα ελληνικά ομόλογα που είναι επιλέξιμα μέσω του ELA θα απελευθερώσει ρευστότητα, η οποία στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθεί από τις τράπεζες για τον περιορισμό της εξάρτησής τους από την (ακριβή) χρηματοδότηση της Κεντρικής Τράπεζας, γεγονός που θα βελτιώσει τους δείκτες αποδοτικότητας και κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών, επαναφέροντας πλήρως στα επενδυτικά ραντάρ την ελληνική αγορά.

Ήδη το σχέδιο αποεπένδυσης των ελληνικών τραπεζών από τις θυγατρικές τους εκτός Ελλάδος, το οποίο προχωρά, αποτελεί ακόμα ένα βήμα, το οποίο, συνδυαστικά, θα βοηθήσει στη βελτίωση των κεφαλαίων τους. Όπως επισημαίνει σε ανάλυσή της η Moody’s σχετικά με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, την οποία χαρακτηρίζει credit positive, οι κινήσεις απομόχλευσης βελτιώνουν το χρηματοδοτικό προφίλ της Εθνικής Τράπεζας και ενδυναμώνουν την κεφαλαιακή της βάση, καθώς αντιμετωπίζουν ορισμένες βασικές προκλήσεις. 

Ο οίκος αναμένει ότι η Εθνική θα είναι η πρώτη τράπεζα που θα ξεπληρώσει τον ELA εντός των επόμενων 12-18 μηνών, κυρίως με την πώληση των θυγατρικών της στο εξωτερικό και την επιστροφή των καταθέσεων, καθώς η εμπιστοσύνη θα βελτιώνεται εξαιτίας και της ήπιας οικονομικής ανάπτυξης το 2017-2018. Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν και οι δηλώσεις της διοίκησης της ΕΤΕ. Ήδη η μετοχή της τράπεζας βρίσκεται στο +42% από την αρχή του χρόνου, πίσω από τη Eurobank (+55%), που έχει την πρωτιά μεταξύ των μετοχών του κλάδου.

Σε report της η HSBC έδωσε νέες τιμές-στόχους για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές. Συγκεκριμένα, για την Alpha Bank έβαλε τον πήχη στα 3,15 ευρώ (από 2,57 ευρώ), κάτι που μεταφράζεται σε περιθώριο ανόδου 45% από τα τρέχοντα επίπεδα. Για την Πειραιώς η τιμή-στόχος είναι στα 0,32 ευρώ (από 0,31), για την Εθνική στα 0,40 ευρώ (από 0,37 ευρώ) και για τη Eurobank στα 1,12 ευρώ (από 1,16 ευρώ). 

Ποιες μετοχές ξεχώρισαν στην κούρσα της ανόδου, ποιες μπορούν να συνεχίσουν

Προς το παρόν, το επενδυτικό ενδιαφέρον έχουν “κλέψει” τα blue chips του FTSE-25 εκτός των τραπεζών, και ειδικά οι μετοχές των εταιρειών με δραστηριότητα στο real estate, στις κατασκευές και την ενέργεια. 

Καθώς φτάνουμε στη μέση του καλοκαιριού, εποχή η οποία τείνει να έχει ενδιαφέρον για το Χ.Α., η στρατηγική του stock picking αναμένεται να κυριαρχήσει, με τα βλέμματα να συνεχίζουν να αιχμαλωτίζουν οι μετοχές με κεφαλαιοποίηση άνω των 500 εκατ. ευρώ, αφού η μεσαία και η μικρή κεφαλαιοποίηση είναι ουσιαστικά εκτός των ραντάρ των ξένων και, ακόμα και εάν έχουν προσφέρει υψηλές αποδόσεις, αφορούν ένα περιορισμένο κοινό, που είναι διατεθειμένο να αναλάβει πολυεπίπεδα ρίσκα. 

Αξίζει να επισημανθεί ότι ο Γενικός Δείκτης είναι ο πρώτος σε απόδοση στο πρώτο εξάμηνο του 2017 διεθνώς, με κέρδη 28%, και ακολουθούν ο Hang Seng, ο ισπανικός IBEX, η αγορά της Πορτογαλίας, ο S&P 500 και ο ιταλικός FTSE MIB.

Στις πρώτες θέσεις του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται η Βιοχάλκο, η οποία σημειώνει κέρδη άνω του 150% από τις αρχές του έτους, τα ΕΛΠΕ, με άνοδο κοντά στο 85%, η ΓΕΚ Τέρνα, που πλησιάζει το 80%, η Motor Oil, με άνοδο άνω του 45%, με τον Φουρλή να ακολουθεί, ενώ πάνω από το 30% ενισχύονται οι Lamda Development, Μυτιληναίος και Ελλάκτωρ.

Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι υπάρχουν σήμερα μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης που βρίσκονται κοντά σε ιστορικά υψηλά και γενικότερα οι αποτιμήσεις στο Χ.Α. δείχνουν ότι οι “ευκαιρίες” περιορίζονται.

Οι νέες τιμές – στόχοι 

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, αυτό που έχει αλλάξει στο σκηνικό της Ελλάδας είναι ότι οι αποδόσεις στα ελληνικά κρατικά ομόλογα υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009. Αυτό αντανακλά τη μείωση του ρίσκου γύρω από τη χώρα και υποστηρίζεται από τη βελτίωση των μακροοικονομικών και των πολιτικών συνθηκών στη χώρα. Έτσι, όπως σημειώνει η G.S., η αγορά αποδίδει πλέον χαμηλότερο ρίσκο σε εταιρείες που έχουν έκθεση στην Ελλάδα, όπως έχει φανεί και από την πορεία των μετοχών. 

Συγκεκριμένα, η Goldman ξεχωρίζει τον ΟΤΕ, σημειώνοντας πως, παρά το ράλι, το οποίο έφτασε στο 18% από τις αρχές του χρόνου, εξακολουθεί να βλέπει περιθώρια για ανάπτυξη οδηγούμενα από το πολλαπλό re-rating, ενώ εκτιμά πως η διοίκηση θα αυξήσει τα μερίσματα. 

Όπως τονίζει, η βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, η βελτίωση της πιστωτικής ποιότητας του ΟΤΕ και η χαμηλή μόχλευση δικαιολογούν τη μείωση του κόστους κεφαλαίου. Έτσι, αυξάνει την τιμή-στόχο του ΟΤΕ στα 13,30 ευρώ, από 12,40 ευρώ προηγουμένως, δίνοντας σύσταση “Βuy” και περιθώρια ανόδου της τάξης του 27% για τη μετοχή. Η μετοχή του ΟΤΕ βρίσκεται ήδη στο +20% από την αρχή του χρόνου. 

Από την πλευρά της, η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος ξεκίνησε την κάλυψη της Αεροπορίας Αιγαίου (Aegean), δίνοντας τιμή-στόχο τα 9,5 ευρώ (περιθώρια ανόδου 12%). Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, η Aegean είναι ο μόνος τρόπος για να επενδύσει κανείς στο story του ελληνικού τουρισμού, δίνοντας έμφαση στη σημαντική εκτιμώμενη αύξηση κερδών (27% σε ετήσια βάση) και στη μερισματική απόδοση (άνω του 11%). 

Για την Alpha Finance, τέλος, στα top-picks περιλαμβάνονται ο ΟΤΕ (στα 13,2 ευρώ ο στόχος), η Μυτιληναίος (τιμή-στόχος στα 10,5 ευρώ) και η μετοχή της ΕΤΕ από τον τραπεζικό κλάδο. 

Πάντως, η αμερικανική τράπεζα επισημαίνει πως οι κίνδυνοι δεν μπορούν να αποκλειστούν και αυτοί είναι: η επιδείνωση της μακροοικονομικής και πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα, οι υψηλότερες από τις αναμενόμενες αρνητικές επιπτώσεις από τα μέτρα λιτότητας και χαμηλότερα του αναμενομένου αποτελέσματα από το μέτωπο το μερισμάτων που διανέμουν οι εισηγμένες.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.