ΨΥΧΟΥΛΑ ΑΠΕΔΩΣΕ Η ΦΟΡΟΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ 2017

Tου Σπύρου Δημητρέλη

Την πιο απτή απόδειξη ότι η υπεροφολόγηση είναι ίσως η χειρότερη επιλογή για την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων αποτελούν τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του προηγούμενου έτους. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, παρά την φοροκαταιγίδα που προκάλεσε στην οικονομία η κυβέρνηση με την επιβολή δεκάδων νέων φορολογικών επιβαρύνσεων, τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν ελάχιστα. Ο λόγος; Η υπερφορολόγηση προκαλεί έξαρση της φοροδιαφυγής και φρενάρει την οικονομική δραστηριότητα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα και οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2017, το σύνολο των φορολογικών εσόδων διαμορφώθηκε στα 47,564 δισ ευρώ έναντι 47,519 το 2016. Δηλαδή παρά τον ορυμαγδό νέων φορολογικών επιβαρύνσεων τα φορολογικά έσοδα φέτος αυξήθηκαν μόλις κατά 45 εκατ. σε σχέση με το 2016. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι ο στόχος που είχε τεθεί κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού εκπληρώθηκε, αφού σημειώθηκε υπέρβαση κατά 359 εκατομμύρια ευρώ. Η υπέρβαση αυτή, όμως, ήρθε κατά κύριο λόγο από πηγές που δεν επιτρέπουν μεγάλη αισιοδοξία για την διατηρησιμότητά τους. Προέρχεται κυρίως από έσοδα Παρελθόντων Οικονομικών Ετών (ΠΟΕ), που είναι ο επίσημος όρος για τα έσοδα που έρχονται από κατασχέσεις, ρυθμίσεις τμηματικής εξόφλησης παλαιότερων οφειλών και πρόσθετους φόρους που ήρθαν με τη ρύθμιση της εθελοντικής αποκάλυψης εισοδημάτων.

Από τα στοιχεία προκύπτουν τα εξής:

τα έσοδα από άμεσους φόρους ΠΟΕ διαμορφώθηκαν το 2017 σε 1,930 δισ ευρώ έναντι 1,765 δισ ευρώ που ήταν το 2016. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική αύξηση ύψους 165 εκατ. ευρώ. Μάλιστα τα έσοδα από άμεσους φόρους ΠΟΕ διαμορφώθηκαν 109 εκατ. ευρώ υψηλότερα από το στόχο που είχε τεθεί στον προϋπολογισμό

τα έσοδα από έμμεσους φόρους ΠΟΕ διαμορφώθηκαν πέρυσι σε 965 εκατ. ευρώ έναντι 753 εκατ ευρώ που ήταν το 2016. Πρόκειται δηλαδή για μια αύξηση της τάξης των 212 εκατ. ευρώ. Μάλιστα σε σχέση με το στόχο που είχε τεθεί στον προϋπολογισμό, τα έσοδα από έμμεσους φόρους ΠΟΕ ήταν υψηλότερα κατά 43 εκατομμύρια.

Ας δούμε τώρα και τους νέους φόρους που επιβλήθηκαν το 2017:

– θεσπίστηκε για τα εισοδήματα του 2016 νέες πιο επιβαρυντικές φορολογικές κλίμακες που τα αρνητικά τους αποτελέσματα στα εισοδήματα μεγάλων κατηγοριών φορολογούμενων εμφανίστηκαν στα εκκαθαριστικά του 2017 (π.χ. ενοίκια, αύξηση προκαταβολής φόροι μικρομεσαίων)

-καταργήθηκαν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε δεκάδες νησιά του Αιγαίου

– αυξήθηκαν οι φόροι στα καύσιμα. Η λιανική τιμή της αμόλυβδης αυξήθηκε κατά 3-4 λεπτά το λίτρο, του ντίζελ κατά 9-10 λεπτά και του υγραερίου κίνησης κατά 6-7 λεπτά

-αυξήθηκε το φορολογικό κόστος για τους εργαζόμενους που η επιχείρηση προσφέρει εταιρικό αυτοκίνητο. Το ποσό του ετήσιου κόστους χρήσης ενός εταιρικού ΙΧ που χρεώνεται ως εισόδημα στον χρήστη του αυξήθηκε από το 30% στο 80%

– επιβλήθηκε από την 1-1-2017 φόρος 5% στον μηνιαίο λογαριασμό σταθερής τηλεφωνίας και ίντερνετ

– αυξήθηκε ο φόρος κατανάλωσης στα προϊόντα καπνού και επιβλήθηκε φόρος στα υγρά πλήρωσης ηλεκτρονικών τσιγάρων

– επιβλήθηκε φόρος κατανάλωσης 1 έως 4 ευρώ ανά κιλό στον καφέ, ανάλογα με το στάδιο της επεξεργασίας του.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.