Σαμος¨Στα 3,500,000 Εκατομμύρια οι Απαιτησεις απο τον Σεισμό

Ασφάλεια οικίας seismosΣτο πλαίσιο της διερεύνησης των οικονομικών συνεπειών από τις ζημιές που προκλήθηκαν από την σεισμική ακολουθία με επίκεντρο το νησί της Σάμου, όπου το κύριο γεγονός συνέβη στις 30 Οκτωβρίου 2020, η Ε.Α.Ε.Ε. διεξήγαγε έρευνα σχετικά με την πρώτη εκτίμηση των ζημιών που είχαν αναγγελθεί στις Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις – Μέλη, αναφορικά με το συγκεκριμένο περιστατικό. 

Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα από τις απαντήσεις αυτές έχουν ως εξής : 

Η ΕΑΕΕ ολοκλήρωσε την έρευνα μεταξύ των Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων – μελών της σχετικά με την πρώτη εκτίμηση των ζημιών από την σεισμική ακολουθία με επίκεντρο το νησί της Σάμου, όπου το κύριο γεγονός συνέβη στις 30 Οκτωβρίου 2020.                                                         

                                                                                               

Στόχος της έρευνας ήταν η καταγραφή της πρώτης εκτίμησης των ζημιών (σε πλήθος και σε ποσό) των ασφαλίσεων περιουσίας και αυτοκινήτων, που είχαν αναγγελθεί στις Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις – μέλη, εξ’ αιτίας του συγκεκριμένου περιστατικού. 

Ειδικότερα, η έρευνα περιέλαβε τον γεωγραφικό προσδιορισμό των ασφαλισμένων κινδύνων και των ζημιών (σε επίπεδο πόλης ή περιοχής) με την χρήση του ταχυδρομικού κώδικα του ασφαλισμένου ακινήτου ή του τόπου ζημιάς (για αυτοκίνητο). Τα ακίνητα κατηγοριοποιήθηκαν περαιτέρω σε κατοικίες, εμπορικές εγκαταστάσεις και βιομηχανίες. 

Στην έρευνα συμμετείχαν με τις απαντήσεις τους 22 Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις – μέλη της ΕΑΕΕ, οι οποίες εκτιμάται ότι αθροίζουν το 94,4% της παραγωγής των ασφαλίσεων 1 περιουσίας . Η πρώτη εκτίμηση των ανωτέρω επιχειρήσεων από τις αναγγελίες των ζημιών περιουσίας και αυτοκινήτων αναφέρεται σε 191 ζημιές, το ύψος των οποίων εκτιμάται συνολικά σε 3,5 εκατ. €. 

Από αυτές, 180 ζημιές αφορούσαν τις ασφαλίσεις περιουσίας (εκτίμηση αποζημιώσεων 3,46 εκατ. €) και 11 ζημιές τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων (εκτίμηση 21.300 €). 

Α. Ασφαλίσεις περιουσίας 

Οι συμμετέχουσες στην έρευνα Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις δήλωσαν ζημιές σε ακίνητα όλων των κατηγοριών (κατοικίες, εμπορικές εγκαταστάσεις, βιομηχανίες) με συνολική ασφαλισμένη αξία 114,3 εκατ. € σε περιοχές που υπήρχαν συνολικά ασφαλισμένα κεφάλαια έναντι κινδύνου σεισμού ύψους 614 εκατ. €. Γεωγραφικά, τα περισσότερα από τα ακίνητα που επλήγησαν βρίσκονταν στην Σάμο, όμως αναφέρθηκαν ζημιές και στην Χίο, στην Ικαρία, στους Φούρνους και στην Αττική. 

Δηλώθηκαν συνολικά 180 ζημιές επί των ασφαλίσεων περιουσίας με ποσό πρώτης εκτίμησης για αποζημίωση 3.462.790 €, άρα η μέση δηλωθείσα ζημία (προ απαλλαγών) υπολογίζεται στα 19.238 €. Για τις εν λόγω ζημιές, η εκτίμηση των αποζημιώσεων μετά τις απαλλαγές (όπου υφίστανται) ήταν 2.220.032 €. Επισημαίνεται ότι η απαλλαγή είναι μία διεθνής πρακτική που μειώνει κατά ένα ποσό τον ασφαλισμένο κίνδυνο (συνεπώς και την αποζημίωση) η οποία αντισταθμίζεται σε βάθος χρόνου με αντίστοιχη ελάφρυνση των ασφαλίστρων, αναλόγως των όρων της ασφαλιστικής σύμβασης. 

1 Δηλαδή το άθροισμα των κλάδων 8. Πυρκαϊά και στοιχεία της φύσεως, 9. Λοιπών ζημιών αγαθών και 16. Διαφόρων χρηματικών απωλειών. 

Α.1. Ανάλυση ζημιών ασφαλίσεων περιουσίας 

Οι ζημιές των ασφαλίσεων περιουσίας και η αντίστοιχη ασφαλισμένη αξία των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων, διακρίνονται ανά είδος ασφαλισμένου κινδύνου ως ακολούθως: 

Η μέση δηλωθείσα ζημία (για το σύνολο των κινδύνων) ανέρχεται στα 19.238 €, ενώ το μέσο ποσοστό ζημιάς (προ απαλλαγών) επί των ασφαλισμένων κεφαλαίων των εγκαταστάσεων που επλήγησαν έφτασε στα 30,3 ‰. 

Ο υπολογισμός της μέσης δηλωθείσας ζημίας ανά είδος ασφαλισμένου κινδύνου έχει ως εξής: 176.872 € για τους βιομηχανικούς, 17.424 € για τους εμπορικούς και 8.385 € για τις κατοικίες. 

Ο υπολογισμός του μέσου ποσοστού (‰) των αποζημιώσεων επί των ασφαλισμένων κεφαλαίων των εγκαταστάσεων που επλήγησαν, ανά είδος ασφαλισμένου κινδύνου έχει ως εξής: 40,4 ‰ για τους βιομηχανικούς, 18,4 ‰ για τους εμπορικούς και 55,5 ‰ για τις κατοικίες. 

Η γεωγραφική κατανομή του συνόλου των ζημιών και των ασφαλισμένων τους κεφαλαίων, για τις Περιφερειακές Ενότητες που επλήγησαν περισσότερο, έχει ως ακολούθως: 

Α.2. Ανάλυση των συνολικά ασφαλισμένων κινδύνων των ασφαλίσεων περιουσίας 

Επιπροσθέτως των ανωτέρω στοιχείων των δηλωθεισών ζημιών, η έρευνα της Ε.Α.Ε.Ε. αναζήτησε από τις Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις – μέλη της, την πληροφορία του πλήθους των συνολικά ασφαλισμένων κινδύνων και των συνολικών ασφαλισμένων κεφαλαίων, είτε επηρεάστηκαν είτε όχι από το συγκεκριμένο φαινόμενο, στις ανωτέρω πληγείσες γεωγραφικές περιοχές (με βάση τον ΤΚ). 

Ακολουθούν σε ξεχωριστούς πίνακες η κατανομή ανά είδος ασφαλισμένου κινδύνου, του πλήθους των συνολικά ασφαλισμένων κινδύνων και των συνολικών ασφαλισμένων κεφαλαίων, για τις Περιφερειακές Ενότητες που επλήγησαν. 

Σε ξεχωριστές στήλες υπολογίζονται οι δείκτες που προκύπτουν από τον συνδυασμό των ζημιών και των ασφαλισμένων κινδύνων: η μέση συχνότητα (%) ζημιών και το μέσο ποσοστό (‰) των αποζημιώσεων επί των συνολικών ασφαλισμένων κεφαλαίων. 

Aσφαλίσεις Αυτοκινήτων

Ως προς τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων, δηλώθηκαν συνολικά στις συμμετέχουσες Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις της έρευνας 11 ζημιές με ποσό πρώτης εκτίμησης για αποζημίωση τα 21.300 €, άρα η μέση δηλωθείσα ζημία έφθασε τα 1.936 €. 

Οι συνολικές αποζημιώσεις μετά από τις απαλλαγές φθάνουν τα 20.100 €. Το σύνολο της ασφαλισμένης αξίας των αυτοκινήτων που επλήγησαν ανέρχεται σε 64.800 €. Το σύνολο των ζημιών που δηλώθηκαν, εντοπίζονται στην Σάμο. 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.