Αγορές-Επιτόκια-Χρηματιστήριο-Τράπεζες-Ομόλογα-Πετρέλαιο-Χρυσός

Αγορές: Δύσκολος προμηνύεται και ο Ιούλιος για τις αγορές, καθώς τα στοιχεία για την πληθωρισμό στην Ευρωζώνη αναζωπυρώνουν τους φόβους ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει πιο επιθετικά στην αύξηση των επιτοκίων.
Νέο γύρο «sell off» βλέπουν οι αναλυτές και οι μεγαλύτερες “αρκούδες” εκτιμούν ότι ο δείκτης- βαρόμετρο ο S&P 500 μπορεί να υποχωρήσει ακόμη έως και 20%.
Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις για ύφεση. Η πιθανότητα η παγκόσμια οικονομία να βυθιστεί σε ύφεση πλησιάζει το 50% καθώς οι κεντρικές τράπεζες συσφίγγουν τη νομισματική πολιτική και η ζήτηση για αγαθά αποδυναμώνεται, σημειώνει η Citigroup.

                                                                                                           

EKT-Επιτόκια: Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ μετά από δέκα και πλέον χρόνια έχει αρχίσει. Η απόφαση για την αύξηση θα ληφθεί στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 21 Ιουλίου. Η ΕΚΤ είχε προαναγγείλει και άλλες αυξήσεις των επιτοκίων μετά τον Σεπτέμβριο, οι οποίες θα αποφασισθούν και πάλι με βασικό κριτήριο την πορεία του πληθωρισμού. Για πολλούς αναλυτές, το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ θα αυξηθεί τουλάχιστον έως το 1,5% έως 2%, ανάλογα με την πορεία της οικονομίας. 

Χ.Α: Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε τροχιά επαναπροσέγγισης των φετινών χαμηλών τα οποία διαγραμματικά είναι δύσκολο πλέον να αποφύγει. Η αγορά έχει “κρεμάσει” σε τζίρο και τάση και σε αυτή την διαδρομή έως τις 788 – 790 δεν υπάρχει κάποιο επίπεδο στήριξης αναφοράς.
Η αδυναμία υπέρβασης των 840 μονάδων καθιστά πλέον το εν λόγω επίπεδο ως την επόμενη βραχυπρόθεσμη αντίσταση και ενδεχομένως το όριο εξάντλησης μιας αναιμικής ανοδικής αντίδρασης που θα προέλθει από τις έντονες υποτιμήσεις του Γενικού Δείκτη.

Τράπεζες (1): ένας λόγος που οι τραπεζικές μετοχές, “έτρεξαν ” από τον περασμένο Νοέμβριο έως την έναρξη του πολέμου, ήταν οι προσδοκίες ότι θα αρχίσουν και πάλι την διανομή μερισμάτων. Όμως ο επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ, Αντρέα Ενρία με επιστολή – καμπανάκι σε 128 τράπεζες της Ευρωζώνης συμπεριλαμβανομένων και των τεσσάρων ελληνικών, τους ζητά να επανεκτιμήσουν τα σχέδιά τους για διανομή μερίσματος.
Οι προοπτικές για τις ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν θολώσει καθώς ο πόλεμος προκαλεί κινδύνους για ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων λόγω της αύξησης του πληθωρισμού.

Τράπεζες (2): Η αύξηση των επιτοκίων θα είναι ευνοϊκή για τις ελληνικές τράπεζες, με βελτίωση κατά 15% των εσόδων από τόκους για κάθε 100 μονάδες βάσης αύξησης, σημειώνει η Deutsche Bank.
Ελκυστικές αποτιμήσεις και θετικές προοπτικές έχουν οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές, αλλά βρίσκονται εκτός του ραντάρ για μεγάλο αριθμό επενδυτών, όπως τονίζει σε έκθεσή της . Μειώνει την τιμή στόχο για την Alpha Bank από τα 1,55 ευρώ πριν στα 1,45 ευρώ, για την Τρ. Πειραιώς από τα 1,55 ευρώ στα 1,35 ευρώ, για την Εθνική από τα 4,5 ευρώ στα 4,4 ευρώ, και για την Eurobank αυξάνει την τιμή στόχο στα 1,2 ευρώ από 1,15 ευρώ. 

Ασφαλιστικές: Η μετοχή της εισηγμένης Ευρωπαϊκής Πίστης βρέθηκε στις πρώτες θέσεις των μετοχών με τη μεγαλύτερη άνοδο στο δραματικό πρώτο εξάμηνο 2022 με κέρδη 51%. Αλλά και η έτερη εισηγμένη ασφαλιστική Inetrlife έκλεισε με θετικό πρόσημο (+1,95%), κόντρα στο αρνητικό κλίμα της αγοράς.

Dimand: Υπερκαλύφθηκε η Δημόσια Προσφορά για εισαγωγή των μετοχών της Dimand στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Στα 15 ευρώ ανά μετοχή η τελική τιμή διάθεσης, ενώ συγκεντρώθηκαν 98,071 εκατ. ευρώ. Αίσθηση προκάλεσε ότι το επενδυτικό σχήμα Latsco της Μαριάννας Λάτση και το επενδυτικό fund Orasis του Τζορτζ Ελιοτ έχουν δεσμευτεί να αποκτήσουν μετοχές αξίας 15 εκατ. και 10 εκατ. ευρώ της DIMAND, αντίστοιχα.
Το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, τα  Αστέρια Γλυφάδας, τον Πύργο Πειραιά, Σαρόγλειο Μέγαρο στην Ομόνοια, πρώην κτήρια «Παπαστράτος» στον Πειραιά, το ιστορικό πρώην πολυκατάστημα «ΜΙΝΙΟΝ»,  είναι μερικά από τα έργα που “τρέχει” η εταιρεία.
Τον Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμη και θα λειτουργήσει η “Αγία Σοφιά”, το νέο γήπεδο της ΑΕΚ δεσμεύτηκε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτρης Ανδριόπουλος.

Ομόλογα: Η ΕΚΤ θα επενδύσει σε ομόλογα της  Ελλάδος, Ιταλίας, Πορτογαλίας και της Ισπανίας, με κεφάλαια που θα προέρχονται από Γερμανικά, Γαλλικά και Δανικά ομόλογα που λήγουν. Στην ουσία δηλαδή η ΕΚΤ θα αγοράζει ομόλογα των αδύναμων χωρών του Νότου, χρησιμοποιώντας κεφάλαια των ισχυρών και πιο εύρωστων δημοσιονομικά κρατών.

Πετρέλαιο:  Σενάριο τρόμου από την JP Morgan για την τιμή του πετρελαίου στα 380 δολάρια (!), εάν οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις ωθήσουν τη Ρωσία να προχωρήσει σε αντίποινα και περικοπές στην παραγωγή αργού.

Χρυσός: Απογοητεύει τους λάτρεις του, υποχωρώντας της Παρασκευή σε χαμηλό πέντε μηνών, στα 1.784 δολ. Συνήθως σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού δείχνει την λάμψη του. Όμως η αύξηση των επιτοκίων και ιδιαίτερα το ισχυρό δολάριο ΗΠΑ οδηγούν τον ρόλο του χρυσού ως νόμισμα κρίσης και αντιστάθμισης του πληθωρισμού να υποχωρεί.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.