Τι εξαιρείται στην Ασφάλιση Κατοικίας και τι ασφαλίζεται υπό προϋποθέσεις

Τι εξαιρείται στην Ασφάλιση Κατοικίας και τι ασφαλίζεται υπό προϋποθέσεις

Η κατοικία μας αποτελεί ένα από τα πιο πολύτιμα περιουσιακά μας στοιχεία γι’ αυτό είναι σημαντικό να την προστατεύσουμε από απρόβλεπτα γεγονότα και ξαφνικά γεγονότα. Ας μην ξεχνάμε ότι ο χώρος που μας στεγάζει είναι ο κόπος μιας ζωής και δύσκολα ξανά χτίζεται. Η ασφάλιση κατοικίας είναι μια από τις σημαντικότερες ασφάλισης που μπορούμε να επιλέξουμε για να προστατεύσουμε την κατοικίας μας. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που εξαιρούνται στην ασφάλιση κατοικίας. Αυτό το άρθρο εξετάζει ορισμένες από τις συνήθεις εξαιρέσεις και υπογραμμίζει τη σημασία της γνώσης αυτών των πληροφοριών.

Κίνδυνοι στην Κατοικία

Η ασφάλιση κατοικίας παρέχει προστασία από μια σειρά κινδύνων, όπως πυρκαγιά, κλοπή, φυσικές καταστροφές και άλλες ανεπιθύμητες περιστάσεις. Καλύπτει την αντικατάσταση των αντικειμένων που υπάρχουν στην κατοικία σας σε αξία καινούργιου και την επισκευή των ζημιών που προκαλούνται από τους καλυπτόμενους κινδύνους.

Αντικείμενα που συνήθως εξαιρούνται από την ασφάλιση κατοικίας

Όσον αφορά την ασφάλιση κατοικίας, υπάρχουν ορισμένα αντικείμενα που συνήθως εξαιρούνται από την κάλυψη.  Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα αντικείμενα αυτά ενδέχεται να χρειαστεί να αναφερθούν στην ασφαλιστική εταιρεία, ίσως και να φωτογραφηθούν ή πρόσθετη ασφάλιση. Ας ρίξουμε μια ματιά στα  είδη των αντικειμένων που εξαιρούνται:

1.συλλεκτικά αντικείμενα

Τα συλλεκτικά αντικείμενα, όπως η τέχνη ,τα αρχαία αντικείμενα ,τα νομίσματα ,τα σπάνια συλλεκτικά αντικείμενα και τα αντικείμενα ιστορικής αξίας, συνήθως εξαιρούνται από την ασφάλιση κατοικίας. Αυτό συμβαίνει  επειδή  αξία τους μπορεί να είναι πολύ υψηλή και η ασφάλειά τους απαιτεί ειδική κάλυψη. Εάν έχετε στην κατοχή σας τέτοια αντικείμενα, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να τα ασφαλίσετε μέσω ενός συμβολαίου ειδικά για αυτά τα αντικείμενα.

2. Επαγγελματικές κατοικίες

Εάν η κατοικία χρησιμοποιείται για εμπορικούς σκοπούς, όπως η λειτουργία καταστήματος ή γραφείου , η χρήση αυτή συνήθως εξαιρείται από την ασφαλιστική κάλυψη των ιδιοκτητών κατοικιών. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο σύναψης επαγγελματικής ασφάλισης για την κάλυψη της εμπορικής δραστηριότητας.

3. Κατοικίδια

Τα κατοικίδια όπως σκύλοι, οι γάτες και οποιοδήποτε ζώο κατοικεί μέσα στο σπίτι συνήθως δεν καλύπτονται από την ασφάλιση κατοικιών .Εάν έχετε κατοικίδια ζώα, μπορεί να είναι σκόπιμο να εξετάσετε το ενδεχόμενο σύναψης ειδικής ασφάλισης για κατοικίδια ζώα, ώστε να καλύπτεται η υγεία τους, οι τραυματισμοί τους και άλλα ενδεχόμενα.

4. Αντικείμενα υψηλής αξίας

Ορισμένα αντικείμενα μεγάλης αξίας, όπως κοσμήματα, πολύτιμα μέταλλα, ακριβά ρολόγια, χρυσό κα μπορεί να εξαιρούνται από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο ή σε άλλη περίπτωση να δέχεται τον κίνδυνο κάποια ασφαλιστική υπό προϋποθέσεις. Σε άλλη περίπτωση ,ενδέχεται να χρειαστεί να αποκτήσετε ειδική κάλυψη για τα αντικείμενα αυτά.

5. Επιχειρηματικός εξοπλισμός

Εάν χρησιμοποιείτε το σπίτι σας για επαγγελματικούς σκοπούς και διαθέτετε εξοπλισμό και εργαλεία για την εργασία σας ,τα αντικείμενα αυτά συνήθως δεν καλύπτονται από την ασφάλιση κατοικίας. Για τον επαγγελματικό εξοπλισμό, θα πρέπει να δηλωθεί στην εταιρεία η χρήση και η αξία του. Σε περίπτωση μη αποδοχής ενδέχεται να χρειάζεται μεμονωμένη ασφάλεια.

6. Εύφλεκτα και εκρηκτικά αντικείμενα

Εξαιρούνται τα αντικείμενα που κατασκευάζονται ή χρησιμοποιούν εύφλεκτες, εκρηκτικές ή εμπρηστικές ουσίες, πετρέλαιο, αιθάλη ,βενζίνη, νάφθα, δυναμίτη, ρολά βαμβακιού, νιτρογλυκερίνη κ.λπ. Εάν αυτά είναι αποθηκευμένα στο σπίτι και προκληθεί ζημιά από αυτά ,ο ασφαλισμένος δεν καλύπτεται.

Συμπέρασμα

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα αντικείμενα που εξαιρούνται από την ασφάλιση κατοικίας. Εάν έχετε στην κατοχή σας τιμαλφή ή χρήματα ή έχετε ανησυχίες για κάποια συγκεκριμένη καταστροφή, θα πρέπει να εξετάσετε την ανάγκη ειδικής κάλυψης επιπλέον της τυπικής ασφάλισης κατοικίας. Θα πρέπει επίσης να εξετάσετε προσεκτικά τους όρους του συμβολαίου σας για να καταλάβετε ποιες καταστάσεις και γεγονότα καλύπτονται και ποια εξαιρούνται.

Τα σπίτια μας αξίζουν την καλύτερη δυνατή προστασία και ασφάλεια. Με τη σωστή ασφάλιση κατοικίας και τη δυνατότητα πρόσθετης ασφάλισης για ειδικές ανάγκες, μπορούμε να αισθανόμαστε πιο ασφαλείς και προστατευμένοι.

Συχνές ερωτήσεις(FAQ)

1.Ποια αντικείμενα εξαιρούνται γενικά από την ασφάλιση κατοικίας;  

Τα αντικείμενα που συνήθως εξαιρούνται από την ασφάλιση κατοικίας είναι τα συλλεκτικά αντικείμενα, τα κατοικίδια ζώα και τα αντικείμενα υψηλής αξίας.

2.Πώς μπορώ να προστατεύσω τα αντικείμενα υψηλής αξίας που εξαιρούνται από την ασφάλιση κατοικίας;      

Για να προστατεύσετε αντικείμενα υψηλής αξίας που εξαιρούνται από την ασφάλιση κατοικίας, μπορείτε να σκεφτείτε την ενναλακτική ειδικής ασφάλισης για τα αντικείμενα αυτά. Επικοινωνήστε με έναν ασφαλιστικό διαμεσολαβητή για να συζητήσετε την καλύτερη επιλογή για τις ανάγκες σας.

3.Ποια είναι η σημασία του να γνωρίζετε ποια αντικείμενα εξαιρούνται από την ασφάλιση κατοικίας;

Η γνώση των αντικειμένων που εξαιρούνται από την ασφάλιση κατοικίας είναι σημαντική για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την προστασία τους . Εάν υπάρχουν τέτοια αντικείμενα, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο ειδικής ασφαλιστικής κάλυψης για την προστασία τους και να απευθυνθείτε σε έναν ασφαλιστικό σύμβουλο στον για συμβουλές.

4.Πώς μπορώ να προστατεύσω το σπίτι μου εάν το χρησιμοποιώ για εμπορικούς σκοπούς;

Εάν χρησιμοποιείτε το σπίτι σας για εμπορικούς σκοπούς, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο σύναψης επαγγελματικής ασφάλισης για την κάλυψη των εμπορικών δραστηριοτήτων και του εξοπλισμού σας.

5.Υπάρχει ασφάλεια για τα κατοικίδια ζώα;

Ναι, υπάρχει ειδική ασφάλιση για τα κατοικίδια ζώα . Εξετάστε το ενδεχόμενο ασφάλισης για την κάλυψη της υγείας, του τραυματισμού και άλλων αναγκών του κατοικίδιου ζώου σας. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με έναν ασφαλιστικό σύμβουλου ή μια ασφαλιστική εταιρεία.

Μετάβαση στο περιεχόμενο