Το “γεράκι”, το ενεργειακό τεστ και το τεστ του Χρηματιστήριο Αθηνών


Το “γεράκι”, το ενεργειακό τεστ και το τεστ του Χρηματιστήριο Αθηνών


Αγορές:
 “Γεράκι” ο Πάουελ τρόμαξε τη Wall Street. Μέσα σε 8 λεπτά ομιλίας του ο επικεφαλής της FED έδειξε στο οικονομικό συμπόσιο του Jackson Hole πως τείνει προς την επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στο μέλλον μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός.
Προειδοποίησε, μάλιστα, πως η καταπολέμηση του πληθωρισμού θα ταλαιπωρήσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις αλλά αν δεν γίνει αυτό η ζημιά για την οικονομία θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Με τη βαθύτερη βουτιά 3μηνου αποτιμήθηκαν οι δηλώσεις Πάουελ, περισσότερα από $78 δισ. υπολογίζεται πως εξαερώθηκαν από την περιουσία των 500 πλουσιότερων Αμερικανών στο 8′ της ομιλίας του επικεφαλής της Fed. Ο Έλον Μασκ είδε 5,5 δισ. δολάρια να διαγράφονται από την περιουσία του. Ο Τζεφ Μπέζος έχασε 6,8 δισ. δολάρια, τα περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον. Οι περιουσίες των Μπιλ Γκέιτς και Γουόρεν Μπάφετ μειώθηκε κατά 2,2 και 2,7 δισ. δολάρια αντίστοιχα.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Δύσκολη η σημερινή συνεδρίαση στη Χρηματιστήριο Αθηνών, στο απόηχο του sell off της Παρασκευή στη Wall Street. Και το ελληνικό χρηματιστήριο θα περάσει το τεστ «τιμολόγησης» μετά το “χτύπημα” του Πάουελ.
Ο Αύγουστος μέχρι τώρα είχε ξεπέρασε τις αρχικές προσδοκίες ενός ήσυχου χρηματιστηριακού μήνα .
Γεγονός είναι ότι η εγχώρια αγορά στάθηκε καλύτερα από το ύψος των περιστάσεων δεδομένης της καλπάζουσας τιμής του φυσικού αερίου και των έντονων ανατιμητικών τάσεων στην χονδρική τιμή ρεύματος στο Χρηματιστήριο ενέργειας.
Παράλληλα η έως τώρα ανακοινωμένη εταιρική κερδοφορία και οι κυοφορούμενες επιχειρηματικές εξελίξεις κράτησαν ψηλά το ενδιαφέρον στο Χρηματιστήριο τηρουμένων πάντα των εποχικών αναλογιών που παρουσιάζει ο Αύγουστος.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Παρασκευή στις 893 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 900 – 910 μονάδες και ακολουθούν οι 920 και οι 950 μονάδες.
Στην  πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 885 – 880  μονάδες και ακολουθούν οι 868 μονάδες ( εκθετικός ΚΜΟ 200 ), οι 840 μονάδες και η βασική στήριξη των 800 μονάδων.

Ευρωπαϊκές αγορές: Ρευστοποιεί τα κέρδη της από τις ευρωπαϊκές μετοχές η Deutshe Bank και σημειώνει ότι το ράλι τελείωσε.
Οι κίνδυνοι υπερτερούν των θετικών καταλυτών για τη συνέχεια και έτσι η γερμανική τράπεζα αποφάσισε να ρευστοποιήσει τα κέρδη της και να υποβαθμίσει τη στάση της απέναντι στις ευρωπαϊκές μετοχές μετά και το ράλι που σημείωσαν από τα μέσα Ιουνίου, καθώς όπως δείχνουν τα πράγματα, δεν θα συνεχιστεί.
Μεταξύ των παραγόντων που έκαναν τους επενδυτές να επιστρέψουν στην αγορά στα μέσα του καλοκαιριού ήταν η πτώση των αποδόσεων των ομολόγων, η ανάκαμψη στην Κίνα από τα χαμηλά της το β’ τρίμηνο, μια πολύ καλύτερη από ότι αναμενόταν περίοδο κερδοφορίας για τις εισηγμένες και οι χαμηλές αποτιμήσεις σε όρους P/E. Έτσι, η D.B παίρνει τα κέρδη της από την αγορά, και αλλάζει την overweight στάση της σε neutral.

Ενέργεια: Το επόμενο μεγάλο τεστ για την αγορά ενέργειας θα είναι την τρέχουσα εβδομάδα, με την Gazprom να έχει ανακοινώσει ότι θα σταματήσει τη λειτουργία του Nord Stream για τρεις ημέρες, από τις 30 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου και την Ευρώπη να φοβάται ότι μπορεί να μην ξαναρχίσει η ροή του αερίου. Ο «υβριδικός» ενεργειακός πόλεμος της Ρωσίας με «όπλα» τους αγωγούς θα κρατήσει πολλά χρόνια τονίζει η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ και προετοιμάζει τους Γερμανούς για έναν ρωσικό πόλεμο διαρκείας στην Ουκρανία.
Οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν φτάσει σε επίπεδα… στρατόσφαιρας. Οι τιμές του φυσικού αερίου 20πλαιάστηκαν στα 320 ευρώ ανά MWh, και του ρεύματος δεκαπλασιάστηκαν, στα 1.000 ευρώ.
Ειρωνικό σχόλιο Dmitry Medvedev για τις τιμές του φυσικού αερίου: Προειδοποιώ για 5.000 ευρώ στην αγορά spot το 2022!

Μετάβαση στο περιεχόμενο