ΕΛΓΑ¨Σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα μελετά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Λύση στην οποία θα περιλαμβάνεται και ο ιδιωτικός τομέας, αναζητά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τον ζημιογόνο ΕΛΓΑ.

Γράφει: Ελένη Πετροπούλου

Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, «στόχος είναι να υπάρξει ένα σύστημα μεικτό όπου ΕΛΓΑ και ιδιωτική ασφάλιση θα παρέχουν μία ομπρέλα καλύψεων». Προϋπόθεση για την ενεργοποίηση του νέου συστήματος αποτελεί η αναδιάρθρωση του ΕΛΓΑ, ενός οργανισμού ο οποίος λειτουργεί με παθητικό 40 – 50 εκατομμύρια ευρώ  – «αυτό γεννά την ανάγκη αναδιάρθρωσης του», όπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει ο υπουργός.

Προς το παρόν, πάντως, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εμφανίζεται αποφασισμένο να προχωρήσει σε ένα νέο μοντέλο γεωργικών ασφαλίσεων με τα σενάρια που εξετάζονται να είναι:           

                                                                                                       

Προαιρετική συμπληρωματική ιδιωτική ασφαλιστική κάλυψη. Συγκεκριμένα, οι ασφαλιστές συμμετέχουν προαιρετικά και προσφέρουν καλύψεις κινδύνων που δεν καλύπτει ο ΕΛ.Γ.Α. ή καλύψεις κινδύνων για το ποσοστό που δεν καλύπτει ο ΕΛ.Γ.Α.. Διαθέτουν ελεύθερα τα ασφαλιστικά τους προγράμματα στους παραγωγούς μέσω των εμπορικών τους δικτύων για τους κινδύνους που αναλαμβάνουν να καλύπτουν και τηρούν ειδικό αποθεματικό γεωργικών κινδύνων, ώστε να εξασφαλίζεται η από μέρους τους καταβολή του ασφαλίσματος στους ζημιωθέντες παραγωγούς.

Ίση συμμετοχή δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (50-50%), με τον ίδιο επιμερισμό ευθυνών και αποζημίωσης. Πρόκειται για μεικτό υποχρεωτικό σύστημα όπου ο παραγωγός έχει το δικαίωμα να επιλέξει έναν από τους δύο φορείς.

Επιδότηση του ασφαλίστρου, υπό προϋποθέσεις ανάλογα με τον κίνδυνο, περιοχή, καλλιέργεια και άλλα χαρακτηριστικά. Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν συμπληρωματικά ασφαλιστικά προγράμματα στους παραγωγούς ή επιπλέον καλύψεις, πέραν αυτών που ορίζονται στο Ετήσιο Πρόγραμμα Γεωργικών Ασφαλίσεων. Για τις καλύψεις όμως αυτές δε θα χορηγείται επιδότηση ασφαλίστρου.

Σε κάθε περίπτωση, το μεγάλο στοίχημα για το υπουργείο παραμένει η διάσωση του ΕΛΓΑ ο οποίος ακολουθεί εξαιρετικά ζημιογόνο πορεία την τελευταία τετραετία, με σημαντικές καθυστερήσεις στην καταβολή αποζημιώσεων, που φθάνουν και τα δύο χρόνια.

Εφόσον ο αγρότης είναι υποχρεωμένος να πληρώνει ασφάλιστρα, είναι και υποχρεωμένος ο Οργανισμός να τον πληρώνει στην ώρα του, επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ο κ. Βορίδης αναφέροντας επιπλέον, ότι τα αποθεματικά του ΕΛΓΑ κάποια στιγμή θα εξαντληθούν. Ο ΕΛΓΑ δεν αντασφαλίζεται, η κύρια πηγή εσόδων προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, οι αποζημιώσεις καταβάλλονται σε περιπτώσεις ολοσχερούς καταστροφής και ενώ συστάθηκε ως μία δημόσια ασφαλιστική, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.

Σημειώνεται ότι η είσοδος της ιδιωτικής ασφάλισης στις γεωργικές ασφαλίσεις επιχειρείται για δεύτερη φορά στη χώρα μας. Μάλιστα, το 2001 ο τότε υπουργός Γεωργίας κ. Γιώργος Ανωμερίτης, μετά από συμφωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, είχε προχωρήσει στη σύνταξη νομοσχεδίου που προέβλεπε τη δημιουργία ενός νέου φορέα, ΝΠΙΔ, του Οργανισμού Αντασφάλισης και Συντονισμού ΗΣΙΟΔΟΣ (ΟΑΣΙΣ). Μεταξύ των αρμοδιοτήτων του ΟΑΣΙΣ ήταν και «η εποπτεία των ασφαλιστικών εταιρειών σε ό,τι αφορά την τήρηση των υποχρεώσεων που αναλαμβάνουν στο πλαίσιο της λειτουργίας τους μέσα στο νέο σύστημα, ο έλεγχος και η έγκριση της καταβολής των οφειλόμενων επιδοτήσεων ασφαλίστρου».

Επί του παρόντος πάντως, ήδη ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες του εξωτερικού, εξειδικευμένες στον κλάδο των γεωργικών ασφαλίσεων, και συγκεκριμένα δύο μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες μία γερμανική και μία γαλλική, έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους. Μάλιστα, στο πλαίσιο των διερευνητικών συζητήσεων που γίνονται για τη δυνατότητα συμμετοχής ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στις γεωργικές ασφαλίσεις εντάσσεται και η πρόσφατη συνάντηση του υπουργού με τον πρόεδρο της γερμανικής ασφαλιστικής εταιρείας Gartenbau – Versicherung, κ. Manfred Klunke. Η επιλογή της συγκεκριμένης εταιρείας δεν έγινε τυχαία καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη γερμανική ασφαλιστική εταιρεία που εξειδικεύεται στον κλάδο της ασφάλισης θερμοκηπίων. Έναν κλάδο που οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες δεν φαίνεται –προς το παρόν τουλάχιστον – να επιλέγουν για να δραστηριοποιηθούν, ενώ λίγες είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους, προϊόντα που απευθύνονται σε παραγωγούς.

Από την πλευρά της η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος με σχετικό αίτημά της προς την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης ζήτησε πριν από λίγες ημέρες συνάντηση προκειμένου να ενημερωθεί για το θέμα. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο πλαίσιο που θα διέπει τις ΣΔΙΤ, πώς οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες θα παρέχουν πρόσθετες και συμπληρωματικές υπηρεσίες και κάτω υπό ποιους όρους και προϋποθέσεις. Παράλληλα, η ΕΑΕΕ διενεργεί έρευνα για τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες διαθέτουν μικτό σύστημα γεωργικών ασφαλίσεων, προκειμένου να παρουσιάσει ολοκληρωμένη πρόταση για τις συνέργειες στη χώρα μας.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της αγροτικής οικονομίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προτείνει την σύσταση ασφαλιστικών κοινοπραξιών. Όπως υποστηρίζει, μία μόνο ασφαλιστική μεμονωμένα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μίας καταστροφής και αυτό γιατί οι καταστροφές στα αγροκτήματα δεν μπορούν να περιοριστούν μόνο στην συγκεκριμένη έκταση που για παράδειγμα έχει ασφαλίσει η “Α” ασφαλιστική. Προτείνει έτσι τη δημιουργία ασφαλιστικών κοινοπραξιών που θα διασφαλίζουν και τις δύο πλευρές.

Προς το παρόν ο Υπουργός δηλώνει πως «περιμένουμε την αναλογιστική μελέτη να δούμε πού βρισκόμαστε. Θα καταλήξουμε σε μια λύση την οποία θα διαβουλευτούμε και στην οποία θα περιλαμβάνεται και ο ιδιωτικός τομέας»

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.