ΟΙ “Ελληνες ανακαλύπτουν πάλι την ομορφιά του επενδυτικού κινδύνου

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Σε μεγάλη τραπεζική εταιρεία Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων, οι εισροές μόνο το τελευταίο τρίμηνο έχουν ξεπεράσει τα 160 εκατ. Ευρώ.

Σε ολόκληρη τη χώρα, οι αποταμιευτές εγκαταλείπουν τις μηδενικές αποδόσεις των τραπεζικών καταθέσεων και στρέφονται φυσιολογικά στα Αμοιβαία Κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων. Η αλλαγή του επενδυτικού και επιχειρηματικού κλίματος στην Ελλάδα οδηγεί  ολοένα και περισσότερους στα μετοχικά Αμοιβαία Κεφάλαια.

Το κεντρικό ζήτημα συζήτησης στα γραφεία των διοικήσεων όλων των ΑΕΔΑΚ και των Ασφαλιστικών εταιρειών, αυτή την εποχή είναι η δημιουργία νέων επενδυτικών-αποταμιευτικών προϊόντων που να συνδυάζουν την προσδοκία υψηλών αποδόσεων με λογικό επενδυτικό ρίσκο.

Με την άρση των capital control τα κεφάλαια που εμφανίζονται ξαφνικά στους επενδυτικούς λογαριασμούς των Ελλήνων αυξάνονται θεαματικά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, ακόμη και σήμερα οι Έλληνες διατηρούν σε μετρητά το 10,4% των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων τους. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μόλις 2,4%.

Αυτή την εποχή εκτιμάται ότι το σύνολο των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων των Ελλήνων ανέρχεται σε περίπου 250 δισ. Ευρώ. Με απλά λόγια οι τράπεζες με τα νέα επενδυτικά-αποταμιευτικά εργαλεία που δημιουργούν προσπαθούν να προσεγγίσουν ένα ποσό της τάξης  των 25 δισ. ευρώ που υπάρχει σε ρευστά διαθέσιμα . Επιπλέον, οι Έλληνες εξακολουθούν να διατηρούν καταθέσεις 55 δις Ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού.

Η πορεία του Χρηματιστηρίου της Αθήνας συντηρεί αυτό το κλίμα ζήτησης σε μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια. Τα ομολογιακά αμοιβαία έχουν ήδη προσφέρει θεαματικές αποδόσεις (ακόμη και της τάξης του 30%) εξαιτίας της ραγδαίας πτώσης του κόστους δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου που προκάλεσαν οι πολιτικές εξελίξεις του καλοκαιριού.

Επειδή οι προσδοκίες για περαιτέρω αποδόσεις από τα ομολογιακά αμοιβαία έχουν περιοριστεί, το ενδιαφέρον στρέφεται σε νέα μετοχικά αμοιβαία, ενώ οι Ασφαλιστικές εταιρείες δημιουργούν πυρετωδώς νέα Unit Linked  προϊόντα.

Μια νέα εποχή γεννιέται για την Ελληνική Κεφαλαιαγορά. Είναι καθήκον όλων μας να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος και να δημιουργήσουμε ένα ηθικό και αποτελεσματικό πλαίσιο ελέγχου των αναπόφευκτων εξελίξεων…

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.