ΠΕΝΤΑΠΛΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2019…

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Αντιμέτωπες με πέντε μειώσεις θα βρεθούν οι συντάξεις σε λιγότερους από οχτώ μήνες από σήμερα.

Αυτό προκύπτει κυρίως από τα μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση πριν περίπου ένα χρόνο.

Πρώτα απ΄ όλα, από 1/1/2019 θα μειωθούν έως 18% τρεις στις τέσσερις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις.

 Μείωση έως 18% θα υποστούν ορισμένες επιικουρικές συντάξεις.   

Επίσης θα καταργηθεί το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, το οποίο παίρνει σήμερα  κοντά στο 10% των συνταξιούχων. 

Παράλληλα, οι συντάξεις οι οποίες θα αποδοθούν το 2019 σε ασφαλισμένους που έκαναν αίτηση το 2018 θα είναι έως και 30% μειωμένες.

Τέλος,  δεν θα ισχύει η “προσωπική διαφορά” για όσους ασφαλισμένους αιτηθούν σύνταξη μετά την 1/1/2019.

Πιο αναλυτικά:

1)      Σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου, η “κάλυψη” (από 50% έως 25%)  της “προσωπικής διαφοράς” εφόσον  αυτή ξεπερνά το 20% ισχύει για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης (σ.σ. για κύριες συντάξεις) οι οποίες θα κατατεθούν έως έως 31/12/2018. Με άλλα λόγια, για τις συντάξεις τις οποίες θα αιτηθούν ασφαλισμένοι από την 1/1/2019 και έπειτα, δεν θα υπάρχει καμία “κάλυψη” της “προσωπικής διαφοράς”. Έτσι  οι συντάξεις αυτές θα υποστούν μειώσεις έως και 40% σε σχέση με το επίπεδο το οποίο θα είχαν αν υπολογιζόταν με τις διατάξεις οι οποίες ίσχυαν προ του νόμου Κατρούγκαλου.

2)      Για τις κύριες  συντάξεις τις οποίες αιτήθηκαν ασφαλισμένοι από 1/1/2018 έως 31/12/2018 και εμφανίζουν “προσωπική διαφορά” άνω του 20%, θα προκύψει μία περικοπή που θα αντιστοιχεί στα ¾ της “προσωπικής διαφοράς”. Το υπόλοιπο ¼ θα “καλυφθεί” από τον ΕΦΚΑ. Έτσι οι συντάξεις αυτές θα μειωθούν έως και 30%, δεδομένου ότι έως τώρα επανϋπολογισμοί συντάξεων “δείχνουν” ότι οι “προσωπικές διαφορές” φτάνουν ακόμα και το 40%.

3)      Οι κύριες συντάξεις οι οποίες καταβάλλονταν κατά την 12/5/2016 (δηλαδή μία μέρα πριν ξεκινήσει η ισχύς του νόμου Κατρούγκαλου) με εξαίρεση τις συντάξεις του ΟΓΑ θα κοπούν έως 18%, εφόσον εμφανίζουν θετική “προσωπική διαφορά”. Στις συντάξεις αυτές περιλαμβάνονται ακόμα και εκείνες τις οποίες είχαν ήδη αιτηθεί έως την 12/5/2016. Οι καταβαλλόμενες κατά την 12/5/2016 κύριες  συντάξεις έχουν σχεδόν επανυπολογισθεί με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου. Αν προκύψει θετική “προσωπική διαφορά” μεταξύ της καταβαλλομένης και της επανυπολογισθείσας σύνταξης (δηλαδή αν η καταβαλλομένη είναι μεγαλύτερη από την επανυπολογισθείσα) αυτή θα κοπεί από 1/1/2019 αλλά όχι πάνω από 18%. Αν προκύψει αρνητική “προσωπική διαφορά” (επειδή η καταβαλλομένη είναι μικρότερη από την επανυπολογισθείσα), η “διαφορά” αυτή θα επιστραφεί σε 5 ετήσιες δόσεις στους δικαιούχους.

4)      Από 1/1/2019 καταργείται το υπόλοιπο του  ΕΚΑΣ για κοντά 200.000 χαμηλοσυνταξιούχους που παίρνουν σήμερα 664 ευρώ. Αν μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων τους, προκύψει θετική “προσωπική διαφορά”, οι συνταξιούχοι αυτοί θα υποστούν διπλή μείωση στις αποδοχές τους, λόγω της κατάργησης του ΕΚΑΣ και της ταυτόχρονης μείωσης της κύριας σύνταξής τους.

5)      Επίσης από 1/1/2019 , θα κοπούν έως 18% η προσωπική διαφορά και στις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις. Η προσωπική διαφορά προκύπτει από τον επανυπολογισμό τους βάσει των διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου.  Έτσι πολλοί συνταξιούχοι, από 1/1/2019, θα δουν τόσο τις κύριες, όσο και τις επικουρικές συντάξεις τους να μειώνονται έως 18%.

 

 

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.