ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΟ 2017

Δεν παρουσιάζεται μόνο στην Κρήτη έξαρση των τροχαίων δυστυχημάτων. Ανάλογη είναι η εικόνα και στην υπόλοιπη χώρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της ασφαλιστικής αγοράς.

Το τελευταίο τετράμηνο όπως αναφέρθηκε στο nextdeal.gr, παρουσιάζεται μία τάση αύξησης των δυστυχημάτων και ιδιαίτερα των αποζημιώσεων που καλούνται να καταβάλλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες! Ίσως ο πρόεδρος της Επιτροπής Αυτοκινήτων της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος κ. Δημήτρης Ζορμπάς να συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία για να αποδειχθεί εάν πραγματικά υπάρχει αυξητική τάση στα δυστυχήματα και δεν είναι ένα τυχαίο συγκυριακό φαινόμενο.

Πάντως από τα στατιστικά της Τροχαίας που παρουσιάζει τη συνέχεια το nextdeal.gr για τα θανατηφόρα τροχαία φαίνεται ότι το 2016 μπαίνει φρένο σε μία τάση μείωσης του αριθμού και είναι η πρώτη χρονιά μετά το 2012 που ο αριθμός των τροχαίων δυστυχημάτων είναι αυξητικός.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ

Θανατηφόρα ατυχήματα 2016

Θανατηφόρα ατυχήματα 2015

Θανατηφόρα ατυχήματα 2014

Θανατηφόρα ατυχήματα 2013

Θανατηφόρα ατυχήματα 2012

Στην Κρήτη

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Κρήτη τα τροχαία δυστυχήματα που καταγράφονται σχεδόν καθημερινά εξελίσσονται σε κοινωνική μάστιγα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές του 2017 μέχρι και σήμερα οι νεκροί στους δρόμους έχουν φθάσει τους 35, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι νέοι άνθρωποι.

Τα περισσότερα τροχαία έχουν καταγραφεί στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Κρήτης με την συντριπτική πλειοψηφία των νεκρών να είναι άνδρες.

Από τους νεκρούς οι περισσότεροι είναι οδηγοί οχημάτων, ενώ τα περισσότερα θανατηφόρα δυστυχήματα έχουν καταγραφεί κατά τη διάρκεια της νύκτας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (ΠΡΟΤΑ) Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων έχουν καταγραφεί τα περισσότερα τροχαία δυστυχήματα με τον αριθμό των νεκρών να είναι 15.

Ακολουθεί η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου με 13 νεκρούς από τροχαία, η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου με 5 νεκρούς και η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου με 2 νεκρούς.

Από τους 35 συνολικά ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους οι 23 ήταν οδηγοί οχημάτων, 5 επιβάτες οχημάτων και 7 πεζοί.

Τα θανατηφόρα τροχαία έχουν καταγραφεί, 22 στο επαρχιακό δίκτυο, 8 στο αστικό και 4 στον Βόρειο Οδικό Άξονα του νησιού.

Από τους νεκρούς 33 ήταν άνδρες και 2 γυναίκες.

Τα περισσότερα τροχαία δυστυχήματα 16, οφείλονται σε εκτροπή οχήματος, 12 σε συγκρούσεις και 7 σε παρασύρσεις.

Σε ό,τι αφορά το είδος του οχήματος των θανατηφόρων τροχαίων, 11 ήταν μοτοσυκλέτες, 21 αυτοκίνητα και 3 φορτηγά.

Τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία στο νησί συνολικά 15, έχουν καταγραφεί από τα μεσάνυκτα έως τις επτά το πρωί, ενώ ως ο φονικότερος μήνας από την αρχή του χρόνου είναι ο Αύγουστος με 8 θανάτους ενώ ακολουθεί ο Μάρτιος με 7 θανάτους.

Όσο αφορά την ηλικία των θυμάτων έως 17 ετών ήταν τρία, από 18-25 ετών δέκα, από 26-35 ετών 3, από 36-55 τα θύματα ήταν 10 και από 55 ετών και πάνω εννέα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου ΠΡΟΤΑ Γιάννη Λιονάκη, «είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν σοβαρές παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο του νησιού που πλέον παρουσιάζει μεγάλους κυκλοφοριακούς φόρτους. Κρίνεται και είναι απαραίτητο να ληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες, ώστε να γίνει περισσότερο αυστηρό το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο στο θέμα των ήπιων ποινών για τα θανατηφόρα τροχαία».

Στο νησί το 2016 έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία 60 άτομα το 2015 οι νεκροί από τροχαία ήταν 68 και το 2014 οι νεκροί ήταν 56.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Αρωγής Οικογενειών Τροχαίων Ατυχημάτων Σταύρος Πολέντας «η υπόθεση των τροχαίων μας αφορά όλους. Πρέπει η πολιτεία να εξετάσει εκ βάθρων το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο που διέπει τους θανάτους και τις αναπηρίες από τα τροχαία, ωστόσο είναι απαραίτητο και οι οδηγοί να βελτιώσουν την συμπεριφορά τους στους δρόμους τηρώντας τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας». Παράλληλα τονίζει την ανάγκη της αύξησης της αστυνόμευσης στο οδικό δίκτυο του νησιού.

Στα Χανιά και στη θέση «Νερατζιά» έχει δημιουργηθεί πάρκο για τη μνήμη των τροχαίων δυστυχημάτων, όπου κάθε χρόνο κατά το μηνά Ιούλιο τελείται ετήσιο μνημόσυνο.

Κύριος στόχος της δημιουργίας του Πάρκου είναι η απόδοση φόρου τιμής στην μνήμη όλων των νεκρών από τροχαία δυστυχήματα και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και της Πολιτείας για τον περιορισμό των θυμάτων.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.